reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Dokładnie, u mnie depresja poporodowa zaczęła się jak zabronili mi przez leki kp. Okropne wspomnienia... Tylko moja matka była przeciwna kp. Po pierwsze sama nie kp, a po drugie miałam ostatni rok studiów i młody zostawał pod opieką mojej mamy i babci. Tą presja to bzdura. Niepotrzebne dobijanie kobiet. Pamiętam jak koleżankę zjechałam jak pierwszego dziecka nie kp. A ja guzik się znałam, bo sama akurat w ciąży chodziłam i miałam jeszcze te swoje ambicje. Przy jej drugim dziecku już tylko ją chwaliłam za decyzję o podawaniu mm. Najważniejsza zasada: szczęśliwa mama, to szczęśliwe dziecko.
Dokładnie, ja sama nikomu nie zadaję tego durnego pytania "karmisz?". Co to mnie obchodzi? Ważne że dziecko nie chodzi głodne [emoji4] Najbardziej wkurzające jak nawet obcy ludzie, którzy nic nie mają do moich cycków i dzieci, o to pytają [emoji849]

reklama
@Charlotte21 ja sama do teraz karmie w kapturkach i sa one dla mnie wybawieniem i nie wyobrażam sobie karmić córki bez nich. Mam bardzo wklęsłe brodawki i córka bardzo się denerwowala zanim sie dobrze przyssala. I wszystko z laktacja było ok. Normalnie się rozkrecila. Mysle ze każde dziecko na początku lubi sobie pospać przy cycku ale tak nie na sue żyć 🙈🙈 My już 3 doby daliśmy smoczek. Tez na poczatku wypluwala ale chwila i sie nauczyła 😊

Nie miej żadnych wyrzutów z powodu podawania mm! Mm też jest dla ludzi i dobrze, bo jest alternatywą. Lepiej podać mm niż dziecko ma chodzić głodne. Dla pocieszenia Ci powiem, że u mnie plantacja bardzo wolno ruszala i 2 miesiące podawałam mm praktycznie codziennie. Wiki wisiała na cyckach po 1.5h co 2.5-3h i nie przybierala jak powinna, była głodna po jedzeniu, więc zdawałam po piersi jeszcze mm. Potem się tak fajnie ustabilizowalo że była tylko na piersi. Butlę dostawalad na noc i jak gdzieś wychodziłam. No super sprawa moc wyjść i zostawić dziecko z tatą i mieć świadomość że dziecko zje, bo umie jeść z butli :) jak Wiki miała 2 miesiace byliśmy z mężem na weselu. Wiki została z moimi rodzicami i jadła sobie z butli bez problemu :) także zmień sobie to w głowie;)
Tego się trochę właśnie boję, że nie będzie przybierać. Już mi myślenie mąż i polozna unormowali ;) też ciagke mówią że szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko. Musi być pojedzone i spać. U nas z początku też tyljo jedna butla na noc. ;) od dwóch dni jesteśmy caky dzień na cycku. Dzisiaj była pierwsza noc bez butli. Wiecej mleka mam w piersiach więc mam nadzieję że się najada. Jutro będę sprawdzać jak waga przyjdzie. ;) A jak nie to będę musiała dac mojej Malutkiej więcej 😋

Dokładnie, u mnie depresja poporodowa zaczęła się jak zabronili mi przez leki kp. Okropne wspomnienia... Tylko moja matka była przeciwna kp. Po pierwsze sama nie kp, a po drugie miałam ostatni rok studiów i młody zostawał pod opieką mojej mamy i babci. Tą presja to bzdura. Niepotrzebne dobijanie kobiet. Pamiętam jak koleżankę zjechałam jak pierwszego dziecka nie kp. A ja guzik się znałam, bo sama akurat w ciąży chodziłam i miałam jeszcze te swoje ambicje. Przy jej drugim dziecku już tylko ją chwaliłam za decyzję o podawaniu mm. Najważniejsza zasada: szczęśliwa mama, to szczęśliwe dziecko.
Racja. Muszę to pamiętać! Przedtem karmili nas na błękitnym mleku i ja jakoś żyje 😃 u mojego męża kobiety są bardzo kp . Może miałam gorszy dzień i bałam się oceny. ? Pewnie tak.

Slonko zwał kapturki i daj cyca. Nie przejmuj się że brodawki wklęsłe. Też takie miałam. Czas zaprzeszły. Dziecko sobie poradzi a ono najlepiej stymuluje. Jeśli dokarmiasz mm to najpierw dostaw mała do jednego cyca niech je. Potem do drugiego niech je, potem daj mm i jak chcesz to jeszcze podłącz laktator. Tylko uważaj na nawał. Możesz też pić femaltike.r. Daj adres to ci wyślę bo mi zostało a nie potrzebuje. Możesz też dla odstresowania wypić karmi też pomoże. I na spokojnie. Mi laktacyjne mówiły, że z moich piersi nic nie będzie a wykarmilam 2 dzieci. Jedno ponad tydzień po porodzie w inkubatorze drugie 2,5 miesiąca. Skoro ja dałam radę to ty też dasz, jeśli oczywiście chcesz
Jesteś moja nadzieja !
Kapturki mi doradca laktaycjan w szpitalu powiedziała że mam stosować bo nic z jednej piersi nie będzie bo sutek nawet po stymulacji nie chce wyjść. Na drugiej piersi trochę lepiej. Jak Mała jeat głodna to daje jej z kapturkiem. Potem ściągam i daje pierś. Wczoraj się udało 🥳 z drugiej to jest keszcze kapturek bo ona z niej niechętnie je i by w ogóle nie ruszyła. Tak mi się wydaje
Butlę dostawalam kilka razy tylko po 30 ml. Więc w ciągu dnia cycek. ;) ale fakt jak mam jej dac to po kp.
Ten proszek laktacyjny pije i chyna pomaga. ;) laktatorem nie miałam czasu nawet odciągnąć o wczoraj cakybdzien na cycku była 😂

Dzięki dziewczyny za tyle cennych wskazówek. Chyba głupia ja zapomniałam jaką kopalnia wiedzy jesteście! A miło usłyszec to też od dziewczyn które pomogły i i byky w całym tym szale strat, staran i udanego finału.
Dzięki ❤

@Charlotte21 ja sama do teraz karmie w kapturkach i sa one dla mnie wybawieniem i nie wyobrażam sobie karmić córki bez nich. Mam bardzo wklęsłe brodawki i córka bardzo się denerwowala zanim sie dobrze przyssala. I wszystko z laktacja było ok. Normalnie się rozkrecila. Mysle ze każde dziecko na początku lubi sobie pospać przy cycku ale tak nie na sue żyć 🙈🙈 My już 3 doby daliśmy smoczek. Tez na poczatku wypluwala ale chwila i sie nauczyła 😊
Kapturki też są dla mnie wybawieniem kiedy malutka aż się wściekła i jest cała czerwona od tego że nie ma jeszcze cyca😂 no ja też lubię z nią sobie poleżeć i patrzeć jak jest wykonać w pierś. Ale fakt na dłuższą metę tak się nie da ;) smoczek wczoraj wyplula. Zobaczymy dzisiaj co soe będzie działo.
W sumie to musialabym dobra noc, bo mąż u mnie dalej śpi 😀 musiało być cicho.

@Charlotte21 Słodka kruszyna🥰🥰🥰 kochana widzę ze destino i dziewczyny już ci wszystko ładnie opisały i wyjaśniły :) trzymaj się tych rad, a będzie wam łatwiej 😘 i święta prawda, łap każda chwile! Bo czas zdecydowanie za szybko mija😢

Tego się trochę właśnie boję, że nie będzie przybierać. Już mi myślenie mąż i polozna unormowali ;) też ciagke mówią że szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko. Musi być pojedzone i spać. U nas z początku też tyljo jedna butla na noc. ;) od dwóch dni jesteśmy caky dzień na cycku. Dzisiaj była pierwsza noc bez butli. Wiecej mleka mam w piersiach więc mam nadzieję że się najada. Jutro będę sprawdzać jak waga przyjdzie. ;) A jak nie to będę musiała dac mojej Malutkiej więcej 😋

Racja. Muszę to pamiętać! Przedtem karmili nas na błękitnym mleku i ja jakoś żyje 😃 u mojego męża kobiety są bardzo kp . Może miałam gorszy dzień i bałam się oceny. ? Pewnie tak.

Jesteś moja nadzieja !
Kapturki mi doradca laktaycjan w szpitalu powiedziała że mam stosować bo nic z jednej piersi nie będzie bo sutek nawet po stymulacji nie chce wyjść. Na drugiej piersi trochę lepiej. Jak Mała jeat głodna to daje jej z kapturkiem. Potem ściągam i daje pierś. Wczoraj się udało 🥳 z drugiej to jest keszcze kapturek bo ona z niej niechętnie je i by w ogóle nie ruszyła. Tak mi się wydaje
Butlę dostawalam kilka razy tylko po 30 ml. Więc w ciągu dnia cycek. ;) ale fakt jak mam jej dac to po kp.
Ten proszek laktacyjny pije i chyna pomaga. ;) laktatorem nie miałam czasu nawet odciągnąć o wczoraj cakybdzien na cycku była 😂

Dzięki dziewczyny za tyle cennych wskazówek. Chyba głupia ja zapomniałam jaką kopalnia wiedzy jesteście! A miło usłyszec to też od dziewczyn które pomogły i i byky w całym tym szale strat, staran i udanego finału.
Dzięki ❤
Jak będziesz.miala wagę to też waz sobie malutką nie częściej niz raz w tygodniu. Bo częściej będzie to niemiarodajne. Dzieci kp przybierają skoków, pamiętaj o tym zanim się zestresujesz :)
I moja rada - zacznij od tego że nie będziesz wzbudzać na karmienie. Za tydzień zważ i zobacz czy przybrała. Jeśli tak to spokojnie daj jej spać gdy chce. Jeśli nie, zacznij ewentualnie wybudzac. Bo na prawdę dziecko jak dobrze przybierać to samo o swoje jedzonko zadba ;)

Jest okropna presja na to i dlatego tak wiele kobiet, które mają problemy cierpi na depresję. Ja myślałam że może przy drugim dziecku coś mi się odmieni, ale szczerze nienawidzę kp i jest to moje najgorsze wspomnienie związane z okresem niemowlęcym [emoji849]
Mam bardzo podobne odczucia. Nie dla mnie było kp...

Ja Wam powiem ze tez myślałam ze nie dla mnie kest kp. I kazde przystawienie dziecka do piersi to dosłownie były łzy. Dlatego spróbowałam kapturkow. I dzięki nim i dzieki temu ze bardzo zależało mi na kp udało się o teraz karmienie to sama przyjemność 😊 A jeszcze co do wybudzania to my z mezem wybudzalismy przez okolo miesiąc co 3 potem co 4-5 godzin. Po miesiącu gdy zobaczyliśmy ze dobrze przybiera skończyliśmy z tym i mała budzi sie do jedzenia sama 😊 Ale myślę ze przy kolejnym dziecku nie bede wybudzac. Dziecko nie da sie zaglodzix 😂

Jak będziesz.miala wagę to też waz sobie malutką nie częściej niz raz w tygodniu. Bo częściej będzie to niemiarodajne. Dzieci kp przybierają skoków, pamiętaj o tym zanim się zestresujesz :)
I moja rada - zacznij od tego że nie będziesz wzbudzać na karmienie. Za tydzień zważ i zobacz czy przybrała. Jeśli tak to spokojnie daj jej spać gdy chce. Jeśli nie, zacznij ewentualnie wybudzac. Bo na prawdę dziecko jak dobrze przybierać to samo o swoje jedzonko zadba ;)
Tak planowałam 😀 musiałam mezowi obiecać że waga będzie raz w tygodniu. ;) żeby się nie nakręcac. Wybudzalam ja z dwa dni jak była po butelce bo spala po 5 h. A jak przeszłam na piers to sama się wybudzac punkt co 2 h 😴
Tylko mi o to będzie chodziło. Aby przybierają na masie 🤗 A jaki jest przyrost dziecka. Liczy się dziennie czy tygodniowo czy są jakieś tabele.? Powinnam z czegoś to wziąć?

reklama
Do góry