reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
@młoda1994 jeśli jesteś cierpliwa to czekaj do czwartku na @ i jak nie przyjdzie wtedy ewentualnie działaj. Tak czy siak warto pójść do lekarza skoro klinika teraz nie przyjmuje. Zawsze możesz pójść do lekarza rodzinnego poprosić o skierowanie na podstawowe badania, mocz, morfologia, crp, tarczyca - może ona tak skoczyła? Nie wiem jakie są w Niemczech zasady ale może lekarzowi uda się dać Ci skierowanie na oddział i tam wtedy robić badania? Nie bagatelizuj tego.

To wiesz zapewne jak tu wygląda służba zdrowia
emoji85.png
ja chodzę do ginekologa prywatnie bo w GP przez ten czas w celu sprawdzenia przyczyn poronień pobrali mi krew 2 razy.
No niestety wiem i wciąż nie mogę sie nadziwić jak ci ludzie żyją. Poziom GP jest zatrważający ale przyznaje, ze juz od poziomu szpitalnego , gdzie sa prawdziwi lekarze , specjaliści , juz nie jest zle.

Dziewczyny, od jutra mam zacząć brać progesteron ( cyclogest 400mg) dopochwowo, raz dziennie przez 7 dni. A co jesli okaże sie , ze udało mi sie zajść w ciąże? Brać dalej?

No niestety wiem i wciąż nie mogę sie nadziwić jak ci ludzie żyją. Poziom GP jest zatrważający ale przyznaje, ze juz od poziomu szpitalnego , gdzie sa prawdziwi lekarze , specjaliści , juz nie jest zle.

Dziewczyny, od jutra mam zacząć brać progesteron ( cyclogest 400mg) dopochwowo, raz dziennie przez 7 dni. A co jesli okaże sie , ze udało mi sie zajść w ciąże? Brać dalej?
Dlatego też chodzę prywatnie do polskich lekarzy [emoji6]

Mi tu lekarz Cyclogest w poprzedniej ciąży przepisał żeby brać bo miałam niski progesteron więc Ci nie zaszkodzi.

@młoda1994 jeśli jesteś cierpliwa to czekaj do czwartku na @ i jak nie przyjdzie wtedy ewentualnie działaj. Tak czy siak warto pójść do lekarza skoro klinika teraz nie przyjmuje. Zawsze możesz pójść do lekarza rodzinnego poprosić o skierowanie na podstawowe badania, mocz, morfologia, crp, tarczyca - może ona tak skoczyła? Nie wiem jakie są w Niemczech zasady ale może lekarzowi uda się dać Ci skierowanie na oddział i tam wtedy robić badania? Nie bagatelizuj tego.
Tsh mam w porządku od kad tu jestem najwyższe tsh miałam około 2.5 a z 20.04 mam 0.41 i biorę dawkę 150 regularnie.

Pojadę do gin bo kazał przyjść jak nie będzie krwawienia.

Dodam że tsh nawet mając w Pl parę lat wstecz 10 czy 13 nie zatrzymała mi @ PRL tak samo.

A co morfologia wniesie do braku okresu? Sorry za głupie pytanie ale pierwsze słyszę żeby takie badania robić gdy zatraciła się miesiączka.

@młoda1994 podstawę badań zawsze warto zrobić. Kiedy ostatnio robiłaś morfologie mocz, crp? Chce Ci tylko pomoc, a nie być złośliwa. Przyczyn może być wiele. Sama kiedyś pisałaś, że miałaś takie wysokie tsh, że testy wychodziły Ci pozytywne dlatego o to pytam. Może jakieś zapalenie jajników blokuję @ ?

Ostatnia edycja:
Wykonujac morfologie mozna m. in. wykryć niektóre nowotwory, które powodują niedokrwistosc. A może nie tyle co wykryć, co zasugerować dalsza diagnostykę w tym kierunku. Już nie pisze o bialaczkach czy nadplytkowosci. To że jest to badanie podstawowe, to nie znaczy że nic nie wnosi. Wnosi. I to często bardzo wiele.

Wykonujac morfologie mozna m. in. wykryć niektóre nowotwory, które powodują niedokrwistosc. A może nie tyle co wykryć, co zasugerować dalsza diagnostykę w tym kierunku. Już nie pisze o bialaczkach czy nadplytkowosci. To że jest to badanie podstawowe, to nie znaczy że nic nie wnosi. Wnosi. I to często bardzo wiele.
Dokładnie. Mój mąż jakby od tak o nie poszedł sobie na morfologię to by nie wiedział że ma coś z krwią nie tak [emoji2368]

Polski zrozumiałam bardzo dobrze[emoji4] a przy polipie są wskazania do zażywania foliku? Gdyby to był polip po co by miał naszykowane skierowanie dla mnie z badaniami które się robi w ciąży? Po co by zapisał wielkość pęcherzyka ciazowego 4mm a nie np polip. Gdyby to był polip to by mi o tym powiedzial po co wszystko mierzył i mi pokazywał co gdzie jest?

A ten lekarz jest na pewno dobrym specjalista? Bo teraz zaczęłam rozkminiac co piszą dziewczyny i to by mogło mieć sens. Miał dobry sprzęt? Polip chyba miesiaczki by nie zatrzymał, raczej przy polipie występują plamienia / krwawienia między miesiączkami, chociaż nie zawsze, wiec kto wie? Natomiast u mnie w pierwszej ciąży na drugim usg (to musiał być 5tc) był pęcherzyk 0,36cm przy becie koło 1000 i mocnej kresce na teście -gin miał nowy sprzęt, bo jeszcze mi opowiadał jak go kupował

reklama
Do góry