reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
@młoda1994 jeśli jesteś cierpliwa to czekaj do czwartku na @ i jak nie przyjdzie wtedy ewentualnie działaj. Tak czy siak warto pójść do lekarza skoro klinika teraz nie przyjmuje. Zawsze możesz pójść do lekarza rodzinnego poprosić o skierowanie na podstawowe badania, mocz, morfologia, crp, tarczyca - może ona tak skoczyła? Nie wiem jakie są w Niemczech zasady ale może lekarzowi uda się dać Ci skierowanie na oddział i tam wtedy robić badania? Nie bagatelizuj tego.

To wiesz zapewne jak tu wygląda służba zdrowia
emoji85.png
ja chodzę do ginekologa prywatnie bo w GP przez ten czas w celu sprawdzenia przyczyn poronień pobrali mi krew 2 razy.
No niestety wiem i wciąż nie mogę sie nadziwić jak ci ludzie żyją. Poziom GP jest zatrważający ale przyznaje, ze juz od poziomu szpitalnego , gdzie sa prawdziwi lekarze , specjaliści , juz nie jest zle.

Dziewczyny, od jutra mam zacząć brać progesteron ( cyclogest 400mg) dopochwowo, raz dziennie przez 7 dni. A co jesli okaże sie , ze udało mi sie zajść w ciąże? Brać dalej?

No niestety wiem i wciąż nie mogę sie nadziwić jak ci ludzie żyją. Poziom GP jest zatrważający ale przyznaje, ze juz od poziomu szpitalnego , gdzie sa prawdziwi lekarze , specjaliści , juz nie jest zle.

Dziewczyny, od jutra mam zacząć brać progesteron ( cyclogest 400mg) dopochwowo, raz dziennie przez 7 dni. A co jesli okaże sie , ze udało mi sie zajść w ciąże? Brać dalej?
Dlatego też chodzę prywatnie do polskich lekarzy [emoji6]

Mi tu lekarz Cyclogest w poprzedniej ciąży przepisał żeby brać bo miałam niski progesteron więc Ci nie zaszkodzi.

@młoda1994 jeśli jesteś cierpliwa to czekaj do czwartku na @ i jak nie przyjdzie wtedy ewentualnie działaj. Tak czy siak warto pójść do lekarza skoro klinika teraz nie przyjmuje. Zawsze możesz pójść do lekarza rodzinnego poprosić o skierowanie na podstawowe badania, mocz, morfologia, crp, tarczyca - może ona tak skoczyła? Nie wiem jakie są w Niemczech zasady ale może lekarzowi uda się dać Ci skierowanie na oddział i tam wtedy robić badania? Nie bagatelizuj tego.
Tsh mam w porządku od kad tu jestem najwyższe tsh miałam około 2.5 a z 20.04 mam 0.41 i biorę dawkę 150 regularnie.

Pojadę do gin bo kazał przyjść jak nie będzie krwawienia.

Dodam że tsh nawet mając w Pl parę lat wstecz 10 czy 13 nie zatrzymała mi @ PRL tak samo.

A co morfologia wniesie do braku okresu? Sorry za głupie pytanie ale pierwsze słyszę żeby takie badania robić gdy zatraciła się miesiączka.

@młoda1994 podstawę badań zawsze warto zrobić. Kiedy ostatnio robiłaś morfologie mocz, crp? Chce Ci tylko pomoc, a nie być złośliwa. Przyczyn może być wiele. Sama kiedyś pisałaś, że miałaś takie wysokie tsh, że testy wychodziły Ci pozytywne dlatego o to pytam. Może jakieś zapalenie jajników blokuję @ ?

Ostatnia edycja:
Wykonujac morfologie mozna m. in. wykryć niektóre nowotwory, które powodują niedokrwistosc. A może nie tyle co wykryć, co zasugerować dalsza diagnostykę w tym kierunku. Już nie pisze o bialaczkach czy nadplytkowosci. To że jest to badanie podstawowe, to nie znaczy że nic nie wnosi. Wnosi. I to często bardzo wiele.

Wykonujac morfologie mozna m. in. wykryć niektóre nowotwory, które powodują niedokrwistosc. A może nie tyle co wykryć, co zasugerować dalsza diagnostykę w tym kierunku. Już nie pisze o bialaczkach czy nadplytkowosci. To że jest to badanie podstawowe, to nie znaczy że nic nie wnosi. Wnosi. I to często bardzo wiele.
Dokładnie. Mój mąż jakby od tak o nie poszedł sobie na morfologię to by nie wiedział że ma coś z krwią nie tak [emoji2368]

Polski zrozumiałam bardzo dobrze[emoji4] a przy polipie są wskazania do zażywania foliku? Gdyby to był polip po co by miał naszykowane skierowanie dla mnie z badaniami które się robi w ciąży? Po co by zapisał wielkość pęcherzyka ciazowego 4mm a nie np polip. Gdyby to był polip to by mi o tym powiedzial po co wszystko mierzył i mi pokazywał co gdzie jest?

A ten lekarz jest na pewno dobrym specjalista? Bo teraz zaczęłam rozkminiac co piszą dziewczyny i to by mogło mieć sens. Miał dobry sprzęt? Polip chyba miesiaczki by nie zatrzymał, raczej przy polipie występują plamienia / krwawienia między miesiączkami, chociaż nie zawsze, wiec kto wie? Natomiast u mnie w pierwszej ciąży na drugim usg (to musiał być 5tc) był pęcherzyk 0,36cm przy becie koło 1000 i mocnej kresce na teście -gin miał nowy sprzęt, bo jeszcze mi opowiadał jak go kupował

reklama
Do góry