reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Są trzy przeciwciała jakie należy zbadać w celu diagnostyki zespołu antyfosfolipidowego:
Kardiolipinowe
Beta2mikroglobulina
I antykoagulant tocznia
Ja właśnie mam te ostatnie. Te przeciwciała powodują nieprawidłowe krzepnięcie i w efekcie w naczyniach które dopływają do płodu robią się zakrzepy i dziecko nie dostaję pokarmu i obumiera. Dlatego mnie spotkały poronienia zatrzymane a biochemiczna to chyba przypadek. W ciąży podaje się heparynę aby nie robiły się zakrzepy.

Ohh bardzo współczuje, mam nadzieję, że teraz będzie dobrze i akurat się uda :)

reklama
Zrobię też to badanie na komórki nk, ale w przyszłym miesiącu. W tym wydalam już 2tysie...
Czekam na wszystkie wyniki. Jak przyjdą to Wam pokaże i poproszę o komentarz. Już wiem, że nie wszystkie wyszły ok.

Czyli badanie później niż 6tygodni po poronieniu nic konkretnego nie powie? Czy mimo wszystko warto je zrobić?
Będę wdzięczna jak będzie Ci się chciało przeszukać papiery bo zrobię sobie je na własną rękę jeśli będę mogła.

Dzięki @roki_1991 już nie za bardzo pamiętałam kiedy ma to być. ;/ ale na pewno w określonej połowie cyklu. Zaraz przeszukam co mam i dam znać. ;)

Będę wdzięczna jak będzie Ci się chciało przeszukać papiery bo zrobię sobie je na własną rękę jeśli będę mogła.
Badanie robiłam w 18 dc. I robiłam je po tym okresie 6 tygodni po poronieniu. Zabieg miałam 10 stycznia 2019 A badanie 25 lutego 2019. Więc to by z kalendarza wskazywało, że nie ma znaczenia jak w innych badaniach aby było ono zrobione w 6 tygodni od poronienia.
Krew mi pobierali w klinice i pewnie gdzieś wysłali, woec nie robiłam je konkretnie na własną rękę jak inne (np cały pakiet na zespół antyfosfolipidowy).

Badanie komórek nk trzeba wykonać w drugiej fazie cyklu. Czyli po owulacji. ;)

Badanie robiłam w 18 dc. I robiłam je po tym okresie 6 tygodni po poronieniu. Zabieg miałam 10 stycznia 2019 A badanie 25 lutego 2019. Więc to by z kalendarza wskazywało, że nie ma znaczenia jak w innych badaniach aby było ono zrobione w 6 tygodni od poronienia.
Krew mi pobierali w klinice i pewnie gdzieś wysłali, woec nie robiłam je konkretnie na własną rękę jak inne (np cały pakiet na zespół antyfosfolipidowy).

Badanie komórek nk trzeba wykonać w drugiej fazie cyklu. Czyli po owulacji. ;)
Super. Dziekuje Ci pięknie, napewno zrobię te badania jak teraz się to wszystko skończy i dostanę pierwszy okres.

Widziałam, że Ty już na końcówce ciąży jesteś! Gratuluję Ci bardzo [emoji3589] takie historie dają mi nadzieję, że i nam się w końcu uda.

@Takaja123 kochana te badania co mi podpowiedziałaś parę dni temu to je się robi w dowolnym czasie czy też 6tygodni po poronieniu?
Większość badań które podała na pewno są do 6 tygodni od poronienia. ;) poniżej daje informavje że strony poroniłam.pl. w szpitalu miałam rozdawane ulotki od nich. Dużo wiedzy i wsparcia. Proponuję poszukać tam ten informacji. Naprawdę warto 🙂

Super. Dziekuje Ci pięknie, napewno zrobię te badania jak teraz się to wszystko skończy i dostanę pierwszy okres.

Widziałam, że Ty już na końcówce ciąży jesteś! Gratuluję Ci bardzo [emoji3589] takie historie dają mi nadzieję, że i nam się w końcu uda.
No dzisiaj już 38+6. ;) zaczynam jutro 39tc i jest to dla mnie niewiarygodne...nie wierzyłam że mi sie uda. Ale grunt to diagnoza i walka. Trezba znaleźć dobrych lekarzy którzy nami pokieruja. Będę trzymać kciuki!

Załączniki

• Screenshot_20200428-190951_Chrome.jpg
    Screenshot_20200428-190951_Chrome.jpg
    316,3 KB · Wyświetleń: 51
Większość badań które podała na pewno są do 6 tygodni od poronienia. ;) poniżej daje informavje że strony poroniłam.pl. w szpitalu miałam rozdawane ulotki od nich. Dużo wiedzy i wsparcia. Proponuję poszukać tam ten informacji. Naprawdę warto [emoji846]

No dzisiaj już 38+6. ;) zaczynam jutro 39tc i jest to dla mnie niewiarygodne...nie wierzyłam że mi sie uda. Ale grunt to diagnoza i walka. Trezba znaleźć dobrych lekarzy którzy nami pokieruja. Będę trzymać kciuki!
Podpowiedziała mi takie badania
Screenshot_20200420_214013_com.vbulletin.build_101.jpeg

Większość badań które podała na pewno są do 6 tygodni od poronienia. ;) poniżej daje informavje że strony poroniłam.pl. w szpitalu miałam rozdawane ulotki od nich. Dużo wiedzy i wsparcia. Proponuję poszukać tam ten informacji. Naprawdę warto [emoji846]

Spokojnej końcówki i szybkiego rozwiązania [emoji110][emoji3589]

reklama
Podpowiedziała mi takie badania Zobacz załącznik 1112698
No na pewno caly pakiet na zeapol antyfosfolipidowy tak jak w screnn shocie ci przesłałam.trezba zrobić do 6 tygodni.
Antykolaguant też zalicza się do badań immunologicznycu i jego też się robi do 6 tygodni.
Cytomegalia
Listerioza
Toksoplazmoza
Tarczyca (The, ft3, ft4, anty-Tg i anty-TPO)
Teombofilia
Homocysteina
Te wszystkiw robi się niezależnie od czas od poronienia. Trezba tylko z niektórymi patrzeć czy muszą być na czczo czy nie koniecznie ;)
Ja jeszcze robiłam pakiety na Mykoplazme , ureaplasme, i coś jeszcze. Taki cały pakiet jest. Wyszło mi wtedy że mam ureaplasme i leczylismy się z mężem 20 dni dwoma antyniotykami. To było zapalenie układu moczowo płciowego.

Co do badania na krzepliwosc krwi to chyba też koedy się chce. Ale wydawało mi się że to jest właśnie pakiet na trombofilie. Bo ja innych badań na krzepnięcia nie miałam. Dziewczyny pisały kiedyś o bialku s i C (czy jakoś tak, ale ja nie wiem o co chodzi ) 🙂

Do góry