reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Wystraszyła mnie bo mam opryszczkę na ustach, a mówił ze od razu jestem skazana na poronienie. Później usg i mówi, ze ciąża bardzo wczesna nie widać jeszcze na usg i dobrze to robi, ze nic nie widacpdzy tej opryszcce i w poniedziałek wizyta. Gdyby było plamienie to od razu do niej mam jechać

Dostałam lactovaginal i duphaston 3x1
Co to za idiotyzm. Ile kobiet ma opryszczke w ciąży i rodzi zdrowe dzieci. Chyba musisz poszukać normalnego lekarza

reklama
Wystraszyła mnie bo mam opryszczkę na ustach, a mówił ze od razu jestem skazana na poronienie. Później usg i mówi, ze ciąża bardzo wczesna nie widać jeszcze na usg i dobrze to robi, ze nic nie widacpdzy tej opryszcce i w poniedziałek wizyta. Gdyby było plamienie to od razu do niej mam jechać

Dostałam lactovaginal i duphaston 3x1
Ja miałam opryszczke na początku ciąży i urodziłam zdrowa córkę 😊

Dziewczyny chcę się podpytać odnośnie badań.
Chcę wykonać chociaż część, na tyle na ile będzie mnie stać.
-Badania, które wykonujemy do 6 tygodni po to są tylko badania na zespół abtyfosfolipidowy czy coś jeszcze?
-Ponowie pytanie czy jak po pierwszym poronieniu robiłam badania na zespół abtyfosfolipidowy ale bez antykoagulantu toczniowego to czy teraz powinnam powtórzyć?
-Chcę zrobić test na trombofilie z testdna, czy polecacie te testy?
-Czy cokolwiek należy mi się na NFZ po drugim poronieniu? Wyczytałam, że po 2 należy mi się badanie kariotypow, jeśli tak rzeczywiście jest to skąd powinnam dostać skierowanie, od jakiego lekarza?
- czy lekarz rodzinny może mi dać na coś skierowanie? Czy lekarz rodzinny będzie mi wstanie pomóc, żeby chociaż wskazać jakie kroki powinnam wykonać?
-na co jeszcze ewentualnie mogę zrobić badania? Gdzie mam szukac pomocy? To wszystko jest takie trudne, w szpitalu nic nie mówią. Człowiek jest zdany tylko na siebie.

Przepraszam, że tyle pytań ale w ogóle nie znam się na tym. Jedynie co to na tej grupie wyczytałam kilka wskazówek.

Kochane, jestem po obchodzie, jutro rano zmieniają mi oddział i około 9.00 cesarka !! Trzymajcie kciuki !!

Trzymam kciuki! Już jutro poznasz swoją dzidziulkę [emoji7][emoji8]

Dziewczyny chcę się podpytać odnośnie badań.
Chcę wykonać chociaż część, na tyle na ile będzie mnie stać.
-Badania, które wykonujemy do 6 tygodni po to są tylko badania na zespół abtyfosfolipidowy czy coś jeszcze?
-Ponowie pytanie czy jak po pierwszym poronieniu robiłam badania na zespół abtyfosfolipidowy ale bez antykoagulantu toczniowego to czy teraz powinnam powtórzyć?
-Chcę zrobić test na trombofilie z testdna, czy polecacie te testy?
-Czy cokolwiek należy mi się na NFZ po drugim poronieniu? Wyczytałam, że po 2 należy mi się badanie kariotypow, jeśli tak rzeczywiście jest to skąd powinnam dostać skierowanie, od jakiego lekarza?
- czy lekarz rodzinny może mi dać na coś skierowanie? Czy lekarz rodzinny będzie mi wstanie pomóc, żeby chociaż wskazać jakie kroki powinnam wykonać?
-na co jeszcze ewentualnie mogę zrobić badania? Gdzie mam szukac pomocy? To wszystko jest takie trudne, w szpitalu nic nie mówią. Człowiek jest zdany tylko na siebie.

Przepraszam, że tyle pytań ale w ogóle nie znam się na tym. Jedynie co to na tej grupie wyczytałam kilka wskazówek.

Ja bym zrobiła tylko antykoagulant. Sama robiłam trombofilię z testdna i polecam. Może ci wystawić gin który ma umowę z nfz skierowanie lub lekarz rodzinny, skierowanie do poradni genetycznej oczywiście.

Trzymam kciuki! Już jutro poznasz swoją dzidziulkę [emoji7][emoji8]

Ja bym zrobiła tylko antykoagulant. Sama robiłam trombofilię z testdna i polecam. Może ci wystawić gin który ma umowę z nfz skierowanie lub lekarz rodzinny, skierowanie do poradni genetycznej oczywiście.
Czyli dobrze rozumiem, że jak wcześniej zrobiłam te 4 badania w klasie IGM i IGG i wyszły ok to teraz wystarczy, że tylko zrobię antykoagulant? Tamte badania nie powinny się zmienić?

Też właśnie chcę zrobić. Tylko on line przynajmniej u mnie nie ma antykoagulantu toczniowego. Muszę zadzwonić i się zapytać, czy można dokupić na miejscu. Ja robiłam te badania 4 po pierwszym poronieniu i właśnie bez tego antykoagulantu i te 4 wyszły ok.

A jak się czujesz?
Mnie wczoraj wypuścili ze szpitala, obyło się bez łyżeczkowania i czułam się całkiem niezle. Bez żadnych boli.
A dzisiaj wyszłam na krotki spacer z psem i jak wracałam to zaczął się ból brzucha. Ból powiedziałabym, ze dość mocny, skurczowy. Sięgający pleców. Trwa już prawie 3h. Krwawienie w normie, temp. 36,9. Wzięłam nospe, ale chyba średnio z jej działaniem.
Zastanawiam się nad powrotem do szpitala... chyba, ze tak musi być.

Czyli dobrze rozumiem, że jak wcześniej zrobiłam te 4 badania w klasie IGM i IGG i wyszły ok to teraz wystarczy, że tylko zrobię antykoagulant? Tamte badania nie powinny się zmienić?
Wiesz co organizm ludzki może wytworzyć te przeciwciała w każdym momencie, ale ja bym na twoim miejscu zbadała coś nowego bo szkoda ryzykować tyle pieniędzy jakby miało wyjść to samo. Właśnie tą trombofilie np. Aa i miałam dopisać skierowanie do poradni musisz wziąć dla siebie i męża. A robiłaś sobie wymazy z szyjki na ureaplazme, mykoplazme i chlamydie? Za wszystko płaciłam około 230zl. W niektórych miejscach w diagnostyce pobierają wymaz na miejscu.

reklama
A jak się czujesz?
Mnie wczoraj wypuścili ze szpitala, obyło się bez łyżeczkowania i czułam się całkiem niezle. Bez żadnych boli.
A dzisiaj wyszłam na krotki spacer z psem i jak wracałam to zaczął się ból brzucha. Ból powiedziałabym, ze dość mocny, skurczowy. Sięgający pleców. Trwa już prawie 3h. Krwawienie w normie, temp. 36,9. Wzięłam nospe, ale chyba średnio z jej działaniem.
Zastanawiam się nad powrotem do szpitala... chyba, ze tak musi być.
Czuję się fizycznie ok. Psychicznie trochę gorzej. Nie powiem czy tak powinno być bo u mnie co prawda jeszcze trochę leci ale bóli już nie mam. Ale u mnie to trochę inaczej bo powiedzmy, że wszystko wyczyścili.
A co mówili w szpitalu? Że jeszcze coś może się czyścić? Może podjedź i zapytaj jak ból nie minie.

Do góry