reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Cześć. Mam do was pytanie czy któraś z was w ciąży miała biały śluz bo ja mam i czasem towarzysza mu lekkie bóle jak na miesiączkę boję się ponieważ w ciąży która straciłam też pojawiał się ten śluz a w donoszonych ciążach nie przypominam sobie aby się pojawiał. Wizytę mam niestety dopiero w poniedziałek 27 i już zaczynam się stresować.
Całą ciążę taki miałam, robiłam wymazy i było wszystko ok. Jeśli coś nie niepokoi zawsze zrób sobie wymaz, lepiej w porę wykryć infekcje i wiedzieć co się leczy. Próbki możesz pobrać w laboratorium a wymaz w domu lub na wizycie u ginekologa. Mój gin powiedział że mogę sama sobie pobrać jak tylko mam obawy. Profilaktycznie brałam lactovaginal lub vitagyn C- bezpieczne w ciąży.

reklama
Mam pytanka co do zespołu antyfosfolipidowego, bo to jest badanie, które należy zrobić maks. 6tyg od poronienia.
Chciałam wykupić on-line badanie w laboratorium i zgłupiałam 🤯
Wiec pytanie do Was, które badania w tym kierunku robiły.
Czy w celu wykrycia tego zespołu trzeba zrobić wszystkie czynniki: P/c antykardiolipinowe, P/c antyfosfolipidowe, antykoagulant toczniowy, p/c p. beta-2-glikoproteinie I? Czy wystarczą wybrane, które?
Badania genetyczne (czynnik V-leiden, protrombina, MTHFR, PAI-1, kariotyp) mamy już wykupione i będziemy je robić w tym tygodniu w Diagnostyce.
Ale na ten zespół antyfosfolipidowy jest ograniczony czas, wiec chciałabym to wykonać jak najszybciej

Z góry dziękuje [emoji173]️[emoji120]

W drugiej ciąży też tak miałam. A ból pleców jak na okres zawsze. Na razie się nie przejmuj;) ale to taki czas kiedy można dziecku bardzo zaszkodzić nieświadomie ;) dlatego warto się zabezpieczać. Jednak jeśli bierzesz antybiotyk to ważny jest probiotyk i prebiotyk.

Na razie nic nie biorę, jutro zobaczę co gin mi da na ta infekcje bo śluz mam dziwny jakby zielony sama nie wiem ciężko mi opisać ten kolor. A maść na twarz duac już dziś nie nakładam

Cześć. Mam do was pytanie czy któraś z was w ciąży miała biały śluz bo ja mam i czasem towarzysza mu lekkie bóle jak na miesiączkę boję się ponieważ w ciąży która straciłam też pojawiał się ten śluz a w donoszonych ciążach nie przypominam sobie aby się pojawiał. Wizytę mam niestety dopiero w poniedziałek 27 i już zaczynam się stresować.
Dla mnie normalny objaw. Każda ciąża jest inna. W tamtej straconej i tej której obecnie jestem od początku towarzyszy mi śluz i to jest normalne. Żadnych infekcji nie mam. A ból może dlatego że dzidzia potrzebuje wiecej miejsca.

Mam pytanka co do zespołu antyfosfolipidowego, bo to jest badanie, które należy zrobić maks. 6tyg od poronienia.
Chciałam wykupić on-line badanie w laboratorium i zgłupiałam 🤯
Wiec pytanie do Was, które badania w tym kierunku robiły.
Czy w celu wykrycia tego zespołu trzeba zrobić wszystkie czynniki: P/c antykardiolipinowe, P/c antyfosfolipidowe, antykoagulant toczniowy, p/c p. beta-2-glikoproteinie I? Czy wystarczą wybrane, które?
Badania genetyczne (czynnik V-leiden, protrombina, MTHFR, PAI-1, kariotyp) mamy już wykupione i będziemy je robić w tym tygodniu w Diagnostyce.
Ale na ten zespół antyfosfolipidowy jest ograniczony czas, wiec chciałabym to wykonać jak najszybciej

Z góry dziękuje [emoji173]️[emoji120]
A w jakim lab szukaz, że masz osobno antykardiolipinowe i antyfosfolipidowe? To powinno być to samo, ale trzeba zrobić w obu klasach IgM i IgG. Żeby mieć "pewność" powinnaś mieć 5 wyników: P/c antyfosfolipidowe igm i igg , antykoagulant toczniowy, p/c p. beta-2-glikoproteinie igm i igg. Jest jeszcze jakaś pula przeciwciał, o których pisała @Destino , ale ja ich nigdy nie robiłam i nie pamiętam nazwy, musiałabyś poszukać w jej postach.

A w jakim lab szukaz, że masz osobno antykardiolipinowe i antyfosfolipidowe? To powinno być to samo, ale trzeba zrobić w obu klasach IgM i IgG. Żeby mieć "pewność" powinnaś mieć 5 wyników: P/c antyfosfolipidowe igm i igg , antykoagulant toczniowy, p/c p. beta-2-glikoproteinie igm i igg. Jest jeszcze jakaś pula przeciwciał, o których pisała @Destino , ale ja ich nigdy nie robiłam i nie pamiętam nazwy, musiałabyś poszukać w jej postach.

Szukałam w Diagnostyce, żeby wszystkie badania zrobić już w jednym miejscu

U mnie taki śluz wskazywał na infekcję i dostawałam globulki.

Szukałam w Diagnostyce, żeby wszystkie badania zrobić już w jednym miejscu
Też właśnie chcę zrobić. Tylko on line przynajmniej u mnie nie ma antykoagulantu toczniowego. Muszę zadzwonić i się zapytać, czy można dokupić na miejscu. Ja robiłam te badania 4 po pierwszym poronieniu i właśnie bez tego antykoagulantu i te 4 wyszły ok.

reklama
Wystraszyła mnie bo mam opryszczkę na ustach, a mówił ze od razu jestem skazana na poronienie. Później usg i mówi, ze ciąża bardzo wczesna nie widać jeszcze na usg i dobrze to robi, ze nic nie widacpdzy tej opryszcce i w poniedziałek wizyta. Gdyby było plamienie to od razu do niej mam jechać

Dostałam lactovaginal i duphaston 3x1

Do góry