roki_1991
Fanka BB :)
Dokladnie, kilka dni temu natrafilam na ciekawy artykul na ten temat. Najpierw zdziwilo mnie to, ze duphaston i gynorest sa niedostepne w Stanach, potem wlasnie znalazlam badania, ktore jakoby obalaja teze o wplywie progesteronu przyjmowanego z zewnatrz na poddtrzymanie ciazy. Poszukam czegos wiecej na ten temat, bo mnie to zagadnienie zainterwsowalo. Napisane bylo natomiast, ze witamina E w towarzystwie wysokiej dawki kwasu askorbinowego przyjmowana przed zajsciem w ciaze moze zniejszac ryzyko poronienia we wczesnej ciazy.
Ja się do końca nie zgodzę z tym że progesteron nie pomaga utrzymać ciąży. Bo jesli kobieta ma niski poziom progestronu to cialko żółte jest niewydolne i co za tym idzie, zarodek nie jest dobrze odzywiany. A to moze powodowac wady rozwojowe i właśnie poronienia na wcześniejszym etapie ciąży Ale wiadomo że nie jest to cudowny lek na wszystko i nie pomoże na inne problemy.
A co do jakichkolwiek badań na temat kobiet w ciąży, to nigdy nie będzie takich pewnych w 100% bo żadna kobieta nie zgodzi się na doświadczenia na swoim organizmie, także to też trzeba brać pod uwagę