reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Dziewczyny brałyście duphaston? Mam kilka pytań. Przeczesalam internet i zdania są różne.
Czy on podnosi temperaturę? Bo w końcu to progesteron. Czy wstrzymują miesiączkę czy w trakcie brania jak ma przyjść to przyjdzie? I ile dni po odstawieniu @ może przyjść?

Ja bym polecala skonsultowac sie z lekarzem jednak, kiedys uzywalam na wlasna reke kremu z progesteronem i sobie szkody narobilam. Odradzam jakiekolwiek hormony bez kontroli lekarskiej.

reklama
Dziewczyny brałyście duphaston? Mam kilka pytań. Przeczesalam internet i zdania są różne.
Czy on podnosi temperaturę? Bo w końcu to progesteron. Czy wstrzymują miesiączkę czy w trakcie brania jak ma przyjść to przyjdzie? I ile dni po odstawieniu @ może przyjść?

Na koniec października dostałam pierwszy @ po poronieniu (po równych 4 tyg od poronienia), ale przez to, ze beta miala jakieś dziwne skoki lekarz stwierdził, ze to kolejne poronienie... Przepisał mi duphaston 3x1. Brałam go przez 7 dni. Przestałam jak sprawdziłam betę w innym lab i wyszła 0,5.
Następnie poszłam do swojego gin na wizytę i okazało się, ze to właśnie @ a nie poronienie, a na jajniku mam już pecherzyki.
W każdym razie duphaston brałam od pierwszego dnia @ przez kolejne 7 dni w dosyć dużej dawce i nie podwyższył temperatury, nie opóźnił owu, kolejna @ przyszła w takim terminie jak to było przed poronieniem.
Teraz jestem w cyklu, gdzie zaczęłam brać duphaston od 15dc (2x1) i mam go brać do dnia wystąpienia @. W tym dniu zrobić test, jeśli pozytyw to brać dalej a jeśli negatyw to czekać na @.

Podczas tej nieudanej diagnozy tez się zastanawiałam czy wszystko będzie w porządku. Tez przeczesywałam internet. Z tego co się doczytałam to zazwyczaj dziewczyny dostawały @ maks po 5 dniach od zaprzestania brania duphastonu. Ale to było uzależnione tak naprawdę od przepisanej dawki. Większość brała od połowy cyklu przez 10 dni , a potem i tak kilka dni zostawało im do @.
Z tego co gadałam z moim gin to terapia na 10 dni pozwala na uregulowanie @ przy nieregularnych cyklach co tez wpływa na możliwość wychwycenia owu.
Na pewno duphaston nie powinien zatrzymywać @

@MalyGosc, @Lu_cy nie pojechalam, bo najblizszy pregnancy emercency unit ma fatalne opinie, a ze to dopiero 5tc i tak nic by nie pomogli. Polozylam sie, dodzwonilam sie do meza, ktory od razu rzucil wszystko i przyjechal. Plamienie bylo bardzo slabe i trwalo 3 sikania, jakies poltorej godziny, potem ciach ustalo, sluz wrocil do normy. Pewnie spanikowalam niepotrzebnie, a plamienie moglo byc wynikiem seksu. Otoz dowiedzialam sie, ze okolo 24 h po seksie albo usg moze wystapic takie oto lekkie plamienie. W takich momentach zaluje, nie jestem w Polsce, bo tam jakos bardziej sie lekarze przejmuja. W USA z takim banalnym objawem na zwyklej IP czeka sie kilka godzin, na PEU tez czesciej odsylaja do domu niz cokolwiek robia. Moj lekarz i szpital beda dla mnie 24/7 dopiero po pierwszej wizycie, tj po 2 stycznia. @Joaszka nie trac nadziei, jak nie w tym cyklu to w kolejnym, udalo sie raz, uda sie i drugi[emoji847]

Tu masz racje, plamienie może wystąpić po seksie albo usg, z tym, ze później należy się wstrzymać z przytulankami przez kolejny tydzień.
W Polsce tak naprawdę zależy od intensywności plamienia. Jak byłam w pierwszej ciąży i wystąpiły pierwsze plamienia, które ustały po 2-3h, pojechałam na IP. Na rejestracji w szpitalu położniczym dosyć znanym, pielęgniarka zapisała mój tc, sprawdziła wkładkę, dała numerek i kazała czekać. Czas oczekiwania 9h :D Plamienia ustały podczas oczekiwania, wiec zrezygnowałam z oczekiwania i pojechaliśmy do domu. Kiedy 2 tyg później byłam już prawie w 7tc i trafiłam dobrej samej IP z krwawieniem zostałam przyjęta po 3 min od rejestracji. Niestety lekarz odesłał do domu i kazał czekać, bez leków. Stwierdził, ze pęcherzyk już się osuwa i na tak wczesnym etapie nie jest wstanie nic zrobić. Choć poprosiłam o wydanie leków na podtrzymanie. Następnego dnia byłam na wizycie u mojego gin i dowiedziałam się, ze ciąży już nie ma. Ale to co chciałam powiedzieć to fakt czekania na IP jest chyba w każdym kraju baaardzo podobny ;)

Trzymam kciuki, żeby wszystko było w porządku [emoji4]

Ostatnia edycja:

Z tego co mi wiadomo to przy braniu duphastonu @ nie dostaniesz. No bo na logikę, okres przychodzi w momencie gdy poziom progesteronu spada, a duphaston to sztuczny progesteron więc jeśli go przyjmujesz to jego poziom nie spadnie. Więc @ nie powinna się pojawić. Z reguły przychodzi jakieś 2-3dni po odstawieniu. Co innego jakbyś brała luteine. Przy niej @ jak ma przyjść to i tak przyjdzie

Ja bym polecala skonsultowac sie z lekarzem jednak, kiedys uzywalam na wlasna reke kremu z progesteronem i sobie szkody narobilam. Odradzam jakiekolwiek hormony bez kontroli lekarskiej.
A gdzie jest napisane że sama biorę? Lekarz mi przepisał i mam dodatkowe pytania o których zapomniałam na wizycie. Ponieważ się nawet tego nie spodziewałam. Nie rozumiem skąd wniosek że biorę sama?

Wczoraj wzięłam wieczorem tabletkę dupka a w nocy i tak mnie zalało. W 48dc. W którym pierwszy raz w życiu wyszedł mi pozytywny test owulacyjny.. nie ciąży nie było a cykl i tak był długi

dupka bierze się po potwierdzonej owulacji...
wcześniej może blokować owu
poza tym prawidłowa owulacja to ciałko żółte wytworzy odpowiednią ilość progesteronu a jak nie wytworzy to znaczy że komórka jajowa słaba i wiadro proga nie pomoże...

progesteron tak naprawdę działa na plamienia itd.i głowę pacjentki że coś bierze ale nie jest magicznym lekiem na podtrzymanie ciąży...
są na to badania...

Ale większość ginow zleca jak cukierki na zasadzie nie pomoże ale i nie zaszkodzi....
Na koniec października dostałam pierwszy @ po poronieniu (po równych 4 tyg od poronienia), ale przez to, ze beta miala jakieś dziwne skoki lekarz stwierdził, ze to kolejne poronienie... Przepisał mi duphaston 3x1. Brałam go przez 7 dni. Przestałam jak sprawdziłam betę w innym lab i wyszła 0,5.
Następnie poszłam do swojego gin na wizytę i okazało się, ze to właśnie @ a nie poronienie, a na jajniku mam już pecherzyki.
W każdym razie duphaston brałam od pierwszego dnia @ przez kolejne 7 dni w dosyć dużej dawce i nie podwyższył temperatury, nie opóźnił owu, kolejna @ przyszła w takim terminie jak to było przed poronieniem.
Teraz jestem w cyklu, gdzie zaczęłam brać duphaston od 15dc (2x1) i mam go brać do dnia wystąpienia @. W tym dniu zrobić test, jeśli pozytyw to brać dalej a jeśli negatyw to czekać na @.

bralam raz dupka i okres był normalnie w terminie.
rano tabletka a po południu krwawienie
Z tego co mi wiadomo to przy braniu duphastonu @ nie dostaniesz. No bo na logikę, okres przychodzi w momencie gdy poziom progesteronu spada, a duphaston to sztuczny progesteron więc jeśli go przyjmujesz to jego poziom nie spadnie. Więc @ nie powinna się pojawić. Z reguły przychodzi jakieś 2-3dni po odstawieniu. Co innego jakbyś brała luteine. Przy niej @ jak ma przyjść to i tak przyjdzie

reklama
Ja mam brać duphaston 16 dni po miesiące przez 10 dni. Jak go zaczęłam brać to dostałam jakby okres trwał to 7 dni. A terminowo wypada mi na jutro. Czy to normalne?

Do góry