reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

@gigi_ nie wiem czy jest konieczny aneks. W każdym bądź razie i tak nie odczujesz tej podwyżki, bo zarówno wynagrodzenie chorobowe jak i macierzyński są naliczane jako średnia z ostatnich dwunastu miesięcy zatrudnienia u danego pracodawcy.

reklama
Dziewczyny chciałam się dopytać jak to jest z tą najniższą krajową od 2020 ma iść w górę a w tym czasie przebywam na zwolnieniu. Normalnie powinnam dostać na firmie aneks nowy o podwyżce?

Z każdą podwyżka najniższej krajowej dają Aneks do umowy :) ale jak z macierzyńskim i że zwolnieniem nie wiem jak jest.

@gigi_ nie wiem czy jest konieczny aneks. W każdym bądź razie i tak nie odczujesz tej podwyżki, bo zarówno wynagrodzenie chorobowe jak i macierzyński są naliczane jako średnia z ostatnich dwunastu miesięcy zatrudnienia u danego pracodawcy.
No nie do końca tak - jeśli ktoś miał na umowie najniższą krajową, to z ZUSu dostanie po zmianie tyle ile wynosi najniższa krajowa (już ta po podwyżce).

@Lu_cy ale słodziaczek. I to skupienie w pozycji na brzuszku. :)

@roki_1991 czyli nie daje Ci Wikusia za bardzo odpoczywać. U nas to jakieś fazy sobie ustala. Był czas, że tylko wózek+kołysanki, był czas, że muzyczkakaruzela i łóżeczko, później nasze łóżko i mama tul, teraz jest tylko właśnie porządnie raz do spaceru i na noc na ręku do butli. Uff...W końcu.

To może i dla nas jest nadzieja ;)

Dziewczyny chciałam się dopytać jak to jest z tą najniższą krajową od 2020 ma iść w górę a w tym czasie przebywam na zwolnieniu. Normalnie powinnam dostać na firmie aneks nowy o podwyżce?

Jeśli na umowie masz napisaną konkretną kwotę to dostaniesz aneks. Jeśli masz napisane że strony ustalają wynagrodzenie na poziomie obecnie obowiązującego minimalnego wynagrodzenia krajowego, to nie musisz mieć aneksu ;)

Z każdą podwyżka najniższej krajowej dają Aneks do umowy :) ale jak z macierzyńskim i że zwolnieniem nie wiem jak jest.
No nie do końca tak - jeśli ktoś miał na umowie najniższą krajową, to z ZUSu dostanie po zmianie tyle ile wynosi najniższa krajowa (już ta po podwyżce).
Liczy się średnia z 12 przepracowanych ostatnich miesięcy i niestety to się nie zmienia. Chyba że to co dostajesz będzie mniejsze niż nowa najniższa krajowa która wejdzie w styczniu, wtedy dostaniesz wyrównanie i podniosą ci wypłacane wynagrodzenie chorobowe.

@Dmalw kochana co tam u Ciebie? :)

Ojej! Ale miło, ze o mnie pamiętasz :)
Dziękuje. U mnie chyba dobrze... ostatnie usg tydzień temu bo spanikowana pojechałam na sor (nagły brak objawów, miałam tak przy poroniebiu zatrzymanym) ale dzięki Bogu maluszek tydzień temu miał 2 cm i pięknie bijące serduszko.
Dzisiaj jest 9+0 i w środę mam wizyte u ginekologa.
Dostaje żelazo bo mam hgb 9,4 co bardzo mnie marwii.
A jak Ty żyjesz?

Na podniesienie hemoglobiny polecam zakwas z buraka i floradix - mi chyba on najbardziej pomógł, mimo, że brałam też tardyferon czy hemoffer to po floradixie żelazo poszło ładnie w górę
Dziękuje. U mnie chyba dobrze... ostatnie usg tydzień temu bo spanikowana pojechałam na sor (nagły brak objawów, miałam tak przy poroniebiu zatrzymanym) ale dzięki Bogu maluszek tydzień temu miał 2 cm i pięknie bijące serduszko.
A jak Ty żyjesz?

reklama
A jak Ty żyjesz?
A ja polecam sok z pokrzywy, polecono mi go na tym wątku i mi pomógł [emoji4] taki sok kupujesz np w aptece i codziennie na czczo sobie zapodajesz, to chyba doradzia mi @Lu_cy Ale nie jestem pewna, do tego morele suszone bezsiarkowe po kilka dziennie i w dzień robilam sobie też herbatkę z pokrzywy. Bardzo polecam [emoji4]

Do góry