reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Nam sie udalo w 4 cyklu z zastrzykami ovitrelle bo pecherzyki nie pekaly.
Choruje na białaczke, bardzo rzadką, ale ona podobno nic tutaj nie wnosi.

Mam tez ANA (anty-SM +) ale reumatolog i hematolog stwierdzil, ze moga byc przy mojej bialaczce (one sa charakterystyczne przy toczniu, ktreog nie mam) no i robilam p/c antyfosfolipidowe zanim zaszlam w ciaze bo tak zlecil reumatolog i jest tu ok.
Mam niedoczynnosc tarczycy (lekka,subkliniczna). W dniu kontroli na USG mialam tsh 2,12, a teraz mam 2,33 chodz biore letrox dawka 62,5 a to nie malo, chodz moze tsh nie doszlo do siebie po poronieniu (9tc).
W 9 tc poronilas? Serce przestało bic?

reklama
W 9 tc poronilas? Serce przestało bic?

To było tak, że w siódmym tygodniu ciąży licząc od pierwszego dnia miesiączki było Widoczne serduszko. Jak poszłam ponownie za dwa tygodnie czyli w dziewiątym tygodniu ciąży to serduszko już nie było. Lekarz stwierdził że gdzieś po siódmym tygodniu ciąży musiało przestać dziwić bo zarodek miał tylko 1 cm

@Dmalw Moja historia jest już prawie sprzed 10 lat ;-) U mnie w 7tc - bijące serduszko, a na wizycie kontrolnej w 11tc puste jajo i zabieg. U mnie faktycznie pierwsza @ po zabiegu była bardzo obfita. Lekarz wówczas powiedział, że można po pierwszej @ się starać. A że mój ślub się zbliżał, to jakoś specjalnych starań nie było (bo i tak było co robić). W ciążę zaszłam po drugiej @. Tym razem już ze szczęśliwym finałem .

U mnie z tsh wyglądało to tak ze zaczynałam starania w tamtym roku z tsh 2.8, zaskoczyło w 5 cyklu starań przy tarczycy 2.2 (podejrzewam ze spadlo mi dzięki prenatal uno, który w składzie ma jod) później po poronieniu miałam tsh 3.3, i zaczęłam brać euthyrox 25 i i udało się w 4 cyklu starań, gdy równo po 50 tabletce spadło mi do 1.7.
Ja słyszałam od lekarzy ze jest różnie z tym tsh. Czasem u jednej kobiety nie przeszkodzi tarczyca 2.6 i zajdzie w ciąże, a u drugiej może to być już za dużo i zaskoczy jak zbije do 2 lub niżej.

@mohaaa Trzymam kciuki z całych sił!✊✊❤️❤️ Daj znać

@Dmalw ja chyba już gdzieś Ci pisałam, 7 grudnia mialam zabieg, 3 stycznia dostałam pierwsza @, druga już nie przyszła ;) nie specjalnie się staraliśmy, dopiero wracałam do siebie po tym wszystkim, wiec to był złoty strzał ;) ale lekarz na kontroli powiedział, że nie widzi przeciwwskazań do starań, choć pewnie nie spodziewał się, że wrócę do niego miesiąc później w ciąży ;)

@Dmalw jeśli czujesz się psychicznie gotowa to po pierwszej @ myślę, że możesz spokojnie zacząć starania. Mi lekarz też kazał odczekać dwa cykle ale przeciwwskazań nie miałam jeśli chodzi o starania ale posluchalam lekarza i różnie bywalo z owulka.

@mohaaa kochana trzymam kciuki z całych sił ❤️

reklama
Mi mniejsza dawka nie pomaga. Będę brała tabletki przez 3 miesiące i powtórzę badanie tsh zobaczymy czy w ciągu 3 miesięcy dawka 150 obniży mi do 1.0-1.5
Może masz jakiś problem z przyswajalnością? Bo powiem Ci, że ja musiałam trochę wywalczyć u swojego endo żeby mi teraz zamiennie dał 100/75. Nie była przychylna do tego. Ale może dlatego, że mam subkliniczna niedoczynność tarczycy. Więc u mnie wartości ft3 i ft4 oraz anty-tg i anty-tpo zawsze w normie. Więc może dlatego dobrze reaguje na leki.
U mnie jest problem w drugą stronę. Jak za duża dawka. (dostałam raz 100 od razu) to wpadłam prawie w nadczynność !

Do góry