reklama
młoda1994
Fanka BB :)
O i super. Już bym chętnie też odrzuciła tabletki na tarczyce żeby nie lykac ale niestety te tabletki mam na całe życie. A jeżeli chodzi o mała to najważniejsze że zdrowa. Z resztą sobie poradzisz. [emoji847]Przy tym moim szkrabie ciężko o spokój, ale dziękuję
A masz jakieś ubezpieczenie dodatkowe np grupowe w pracy? Bo jeśli zrobisz badania genetyczne to możesz zarejestrować dziecko w usc i dostać odszkodowanie z ubezpieczenia może. Ja tym sposobem miałam pieniądze na to i na inne badania. Nie namawiam, tylko podpowiadam
Ten inofem ma też kwas foliowy w składzie, tylko nie pamiętam dawki. Ale może starczy to i nie będziesz musiała łykac
Paula919191
Ja od razu zrobiłam p/c p/kardiolipinie p/c przeciw b2 glikoproteinie, antytrombina,antykoagulant tocznia, p/c przeciwjądrowe ANA, p/c przeciw antygenom łożyska no i moją genetykę ale to nie trzeba od razu.Dzieki. Jednak zrobię jak ostatnio i nie będę chciała aktu.
Jakieś badania oprócz genetycznych plodu nalezy zrobić od razu?
Takaja123
@M@lly witaj. Bardzo mi przykro, że i Ciebie to spotkało. Tule mocno❤
Jeśli chodzi o badania to z tych, które warto zrobić od razu to zespół antyfosfolipidowy czyli przeciwciała antykardiolipinowe IgG i IgM, beta 2-glikoproteinie IgG i IgM, Antykoagulant toczniowy LA (to może uaktywnić się w trakcie ciąży więc warto zrobić badanie jak najszybciej póki są hormony ciążowe czas do 6 tygodni) dodatkowo warto zrobić wskaźniki krzepnięcia krwi czyli czas potrombinowy PT czas, PT wskaźnik PT INR, czynnik reumstoidalny RF, czas kaolinowo-kefalinowy APTT zabadac tarczyce tsh, f1, f2 przeciwciała przeciw peroksydazie tarczycowej ATPO
Edit. Ja dodatkowo później robiłam mutacje genetyczne pakiet trombofilia.
Jeśli chodzi o badania to z tych, które warto zrobić od razu to zespół antyfosfolipidowy czyli przeciwciała antykardiolipinowe IgG i IgM, beta 2-glikoproteinie IgG i IgM, Antykoagulant toczniowy LA (to może uaktywnić się w trakcie ciąży więc warto zrobić badanie jak najszybciej póki są hormony ciążowe czas do 6 tygodni) dodatkowo warto zrobić wskaźniki krzepnięcia krwi czyli czas potrombinowy PT czas, PT wskaźnik PT INR, czynnik reumstoidalny RF, czas kaolinowo-kefalinowy APTT zabadac tarczyce tsh, f1, f2 przeciwciała przeciw peroksydazie tarczycowej ATPO
Edit. Ja dodatkowo później robiłam mutacje genetyczne pakiet trombofilia.
Ostatnia edycja:
Wszystko trzeba 9d razu czy genetyke?Ja od razu zrobiłam p/c p/kardiolipinie p/c przeciw b2 glikoproteinie, antytrombina,antykoagulant tocznia, p/c przeciwjądrowe ANA, p/c przeciw antygenom łożyska no i moją genetykę ale to nie trzeba od razu.
Igm i igg robiłam na początku kwietnia i wyszło nie reaktywne. Czynnik rf w zeszlym roku bo mam problemy ze stawami. Ale negatywny. Ok dzięki za info. Czyli lepiej to wszystko zrobić jeszcze przed zabiegiem czy mozna do 6 tyg po? Bo po dlugo krwawilam ostatnio i miałam zakaz robienia badań.@M@lly witaj. Bardzo mi przykro, że i Ciebie to spotkało. Tule mocno❤
W ostatniej już zanim poszlam na usg na którym dowiedziałam się ze ciąża obumarla wszystkie objawy zeszly. Teraz nadal mam mdłości i znów boli mnie brzuch. To normalne? Wiem, że trudno cokolwiek nazwać normalnym.
Takaja123
@M@lly ja miałam objawy cały czas wiec raczej normalne. Do 6tyg po zabiegu póki jeszcze są hormony ciążowe. Wtedy robiłaś badania w czasie ciąży? Jeśli niereaktywne to zrób tylko beta 2-glikoproteinie IgG i IgM i Antykoagulant toczniowy LA warto zrobić wskaźniki krzepnięcia krwi.
@Paula919191 kochana a jak tam u Ciebie? Jak się czujesz? Masz już jakieś wyniki?
To badanie ANA1 to też robi się zaraz po poronieniu czy można później? Ja go nie robiłam i zastanawiam się czy nie zrobić więcej badań. U mojego męża dalej ten sam problem. Jutto idzie do urologa. Mam nadzieję, że coś wskura i nie jest to nic poważnego. Cały czas mam w głowie myśli, że nigdy nie będę już w ciąży, a nawet seksu nie będzie. To mnie wszystko przeroslo już.
@Paula919191 kochana a jak tam u Ciebie? Jak się czujesz? Masz już jakieś wyniki?
To badanie ANA1 to też robi się zaraz po poronieniu czy można później? Ja go nie robiłam i zastanawiam się czy nie zrobić więcej badań. U mojego męża dalej ten sam problem. Jutto idzie do urologa. Mam nadzieję, że coś wskura i nie jest to nic poważnego. Cały czas mam w głowie myśli, że nigdy nie będę już w ciąży, a nawet seksu nie będzie. To mnie wszystko przeroslo już.
Ostatnia edycja:
Paula919191
Genetykę możesz odłożyć na później bo ona cały czas pozostaje taka sama a resztę tak jak @Takaja123 napisała do 6tyg po zabiegu póki te hormony ciążowe się utrzymują.Wszystko trzeba 9d razu czy genetyke?
Charlotte21
@M@lly
Ja robiłam tak samo jak @Takaja123 i @Paula919191 czyli wszystko na zespół antyfosfolipidowy i robiłam immunologie, wcześniej miałam badania genetyczne siebie (mutacje). U mnie i w genach zamieszanie i w immunologii. Na szczęście nie wyszedł zespół Antyfospolipidowy. Ja chciałam wszystko zrobić wcześniej ale i tak mnie to nie ustrzegło przed poronieniem:
Robiłam zaraz po poronieniu:
Ja robiłam tak samo jak @Takaja123 i @Paula919191 czyli wszystko na zespół antyfosfolipidowy i robiłam immunologie, wcześniej miałam badania genetyczne siebie (mutacje). U mnie i w genach zamieszanie i w immunologii. Na szczęście nie wyszedł zespół Antyfospolipidowy. Ja chciałam wszystko zrobić wcześniej ale i tak mnie to nie ustrzegło przed poronieniem:
Robiłam zaraz po poronieniu:
- przeciwciała antykardiolipinowe IgG i IgM,
- beta 2-glikoproteinie IgG i IgM,
- Antykoagulant toczniowy LA,
- p/c jądrwoe i cytoplazmatyczne ANA2,
- ocena subpopulacji limfocytów i komórek nk
- czas kaolinowo-kefalinowy APTT
- czas protrombinowy PT (INR)
- TSH, ft3, ft4, Anty-Tg, Anty-TPO
- mutacje genów na trombofilie
- chlamydia, ureaplasma, mycoplasma
- Toksoplazmoza, cytomegialia, różyczna (IgG,IgM)
- pakiet hormonalny: FSH, LH, prolaktyna, homocysteina, estriadol, progesteron
- na bieżąco ciągle: tsh, żelazo, progesteron, morfologia
- 5 monitoringów cyklu
reklama
Charlotte21
@Takaja123 Trzymaj się ! Wierzę w Ciebie. Niestety załamania są częste. Szczególnie jak ciągle coś się dzieje i nawet człowiek nie może tak "normalnie" postarać się o dziecko. Sama wiem po sobie. Nadal nie wiem co będzie, ale byłam wrakiem człowieka. Nawet kupiliśmy z mężem stary dostawczy samochód aby go przerobić na campera i jechać gdzieś w nieznane. Oderwać się od wszystkiego. Ile ja przepłakałam. Ile się modliłam. Ile czułam niesprawiedliowści. Ja w pierwszą ciąże zaszłam ostatnia z 9 oso w mojej rodzinie i po znajomych. A potem się okazało, że ja poroniłam, a wszystkie teraz rodzą. Wiem przez co przechodzisz. Naprawdę wiem jak może być ciężko. Ale nie poddawaj się. Wyjdzie słońce. Musi ! :*