reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Dzieki. Jednak zrobię jak ostatnio i nie będę chciała aktu.

Jakieś badania oprócz genetycznych plodu nalezy zrobić od razu?

reklama
Przy tym moim szkrabie ciężko o spokój, ale dziękuję ;)

A masz jakieś ubezpieczenie dodatkowe np grupowe w pracy? Bo jeśli zrobisz badania genetyczne to możesz zarejestrować dziecko w usc i dostać odszkodowanie z ubezpieczenia może. Ja tym sposobem miałam pieniądze na to i na inne badania. Nie namawiam, tylko podpowiadam :)

Ten inofem ma też kwas foliowy w składzie, tylko nie pamiętam dawki. Ale może starczy to i nie będziesz musiała łykac ;)
O i super. Już bym chętnie też odrzuciła tabletki na tarczyce żeby nie lykac ale niestety te tabletki mam na całe życie. A jeżeli chodzi o mała to najważniejsze że zdrowa. Z resztą sobie poradzisz. [emoji847]

Dzieki. Jednak zrobię jak ostatnio i nie będę chciała aktu.

Jakieś badania oprócz genetycznych plodu nalezy zrobić od razu?
Ja od razu zrobiłam p/c p/kardiolipinie p/c przeciw b2 glikoproteinie, antytrombina,antykoagulant tocznia, p/c przeciwjądrowe ANA, p/c przeciw antygenom łożyska no i moją genetykę ale to nie trzeba od razu.

@M@lly witaj. Bardzo mi przykro, że i Ciebie to spotkało. Tule mocno❤
Jeśli chodzi o badania to z tych, które warto zrobić od razu to zespół antyfosfolipidowy czyli przeciwciała antykardiolipinowe IgG i IgM, beta 2-glikoproteinie IgG i IgM, Antykoagulant toczniowy LA (to może uaktywnić się w trakcie ciąży więc warto zrobić badanie jak najszybciej póki są hormony ciążowe czas do 6 tygodni) dodatkowo warto zrobić wskaźniki krzepnięcia krwi czyli czas potrombinowy PT czas, PT wskaźnik PT INR, czynnik reumstoidalny RF, czas kaolinowo-kefalinowy APTT zabadac tarczyce tsh, f1, f2 przeciwciała przeciw peroksydazie tarczycowej ATPO

Edit. Ja dodatkowo później robiłam mutacje genetyczne pakiet trombofilia.

Ostatnia edycja:
@M@lly witaj. Bardzo mi przykro, że i Ciebie to spotkało. Tule mocno❤
Jeśli chodzi o badania to z tych, które warto zrobić od razu to zespół antyfosfolipidowy czyli przeciwciała antykardiolipinowe IgG i IgM, beta 2-glikoproteinie IgG i IgM, Antykoagulant toczniowy LA (to może uaktywnić się w trakcie ciąży więc warto zrobić badanie jak najszybciej póki są hormony ciążowe czas do 6 tygodni) dodatkowo warto zrobić wskaźniki krzepnięcia krwi czyli czas potrombinowy PT czas, PT wskaźnik PT INR, czynnik reumstoidalny RF, czas kaolinowo-kefalinowy APTT zabadac tarczyce tsh, f1, f2 przeciwciała przeciw peroksydazie tarczycowej ATPO
Igm i igg robiłam na początku kwietnia i wyszło nie reaktywne. Czynnik rf w zeszlym roku bo mam problemy ze stawami. Ale negatywny. Ok dzięki za info. Czyli lepiej to wszystko zrobić jeszcze przed zabiegiem czy mozna do 6 tyg po? Bo po dlugo krwawilam ostatnio i miałam zakaz robienia badań.

W ostatniej już zanim poszlam na usg na którym dowiedziałam się ze ciąża obumarla wszystkie objawy zeszly. Teraz nadal mam mdłości i znów boli mnie brzuch. To normalne? Wiem, że trudno cokolwiek nazwać normalnym.

@M@lly ja miałam objawy cały czas wiec raczej normalne. Do 6tyg po zabiegu póki jeszcze są hormony ciążowe. Wtedy robiłaś badania w czasie ciąży? Jeśli niereaktywne to zrób tylko beta 2-glikoproteinie IgG i IgM i Antykoagulant toczniowy LA warto zrobić wskaźniki krzepnięcia krwi.

@Paula919191 kochana a jak tam u Ciebie? Jak się czujesz? Masz już jakieś wyniki?
To badanie ANA1 to też robi się zaraz po poronieniu czy można później? Ja go nie robiłam i zastanawiam się czy nie zrobić więcej badań. U mojego męża dalej ten sam problem. Jutto idzie do urologa. Mam nadzieję, że coś wskura i nie jest to nic poważnego. Cały czas mam w głowie myśli, że nigdy nie będę już w ciąży, a nawet seksu nie będzie. To mnie wszystko przeroslo już.

Ostatnia edycja:
@M@lly
Ja robiłam tak samo jak @Takaja123 i @Paula919191 czyli wszystko na zespół antyfosfolipidowy i robiłam immunologie, wcześniej miałam badania genetyczne siebie (mutacje). U mnie i w genach zamieszanie i w immunologii. Na szczęście nie wyszedł zespół Antyfospolipidowy. Ja chciałam wszystko zrobić wcześniej ale i tak mnie to nie ustrzegło przed poronieniem:

Robiłam zaraz po poronieniu:
  • przeciwciała antykardiolipinowe IgG i IgM,
  • beta 2-glikoproteinie IgG i IgM,
  • Antykoagulant toczniowy LA,
  • p/c jądrwoe i cytoplazmatyczne ANA2,
  • ocena subpopulacji limfocytów i komórek nk
Z badania histopatologicznego ze szpitala miałam zrobione:
  • czas kaolinowo-kefalinowy APTT
  • czas protrombinowy PT (INR)
Wcześniej miałam zrobione:
  • TSH, ft3, ft4, Anty-Tg, Anty-TPO
  • mutacje genów na trombofilie
  • chlamydia, ureaplasma, mycoplasma
  • Toksoplazmoza, cytomegialia, różyczna (IgG,IgM)
  • pakiet hormonalny: FSH, LH, prolaktyna, homocysteina, estriadol, progesteron
  • na bieżąco ciągle: tsh, żelazo, progesteron, morfologia
  • 5 monitoringów cyklu

reklama
@Takaja123 Trzymaj się ! Wierzę w Ciebie. Niestety załamania są częste. Szczególnie jak ciągle coś się dzieje i nawet człowiek nie może tak "normalnie" postarać się o dziecko. Sama wiem po sobie. Nadal nie wiem co będzie, ale byłam wrakiem człowieka. Nawet kupiliśmy z mężem stary dostawczy samochód aby go przerobić na campera i jechać gdzieś w nieznane. Oderwać się od wszystkiego. Ile ja przepłakałam. Ile się modliłam. Ile czułam niesprawiedliowści. Ja w pierwszą ciąże zaszłam ostatnia z 9 oso w mojej rodzinie i po znajomych. A potem się okazało, że ja poroniłam, a wszystkie teraz rodzą. Wiem przez co przechodzisz. Naprawdę wiem jak może być ciężko. Ale nie poddawaj się. Wyjdzie słońce. Musi ! :* :yes:

Do góry