Ja brałam Castagnusa. Trzeba tylko brać go bez przerwy przez 3 miesiące. Ja go brałam głównie, by sprawdzić czy pomoże na plamienia przed @. Chyba hona ostatnio o niego pytała. Najlepiej zacząć brać od 1. dnia cyklu i przyjmować rano - 1 tabletkę przy wadze do 60kg lub 2 tabletki powyżej 60kg. Ja ważyłam jakieś 62-64kg i lekarz zalecił by brać po jednej.
reklama
roki_1991
Fanka BB :)
Ja jestem po wizycie u mojej drugiej lekarki. Ogólnie niczego nowego sie nie dowiedziałam. Dała mi kilka porad jakie mogłabym badania wykonać - głównie związane z krwią. Kazała brać mi acard i odstawić duphaston. I właśnie nie wiem czy powinnam skoro właśnie on ma mi pomóc wyregulowac cykl. Mówiła ze nie jest mi potrzebny skoro owulacja jest. A z ta owulacja to ja juz nie wiem. Robiłam testy i wczoraj wyszedł mi bardzo bordowy - o wiele ciemniejszy od testowego. Dzisiaj zrobiła usg i niby potwierdziła ze była na lewym jajniku i tak wygląda, ale dodała ze u niektórych jest bardziej widoczna. I w sumie nie wiem na 100% czy była czy jednak nie, bo dzisiaj zrobiłam jeszcze jeden test owulacyjny i też wyszedł ciemny. Mam taki mętlik ze już nie wiem co mam robić.. A Wy mialyscie kiedyś tak ze test pokazywał kilka dni ciemniejsza kreskę?
Nie rozumiem. Kazała odstawić dupka teraz po owu? To ty go bierzesz cały cykl???
annkow111
Biorę od 16 dnia cyklu przez 10 dniNie rozumiem. Kazała odstawić dupka teraz po owu? To ty go bierzesz cały cykl???
kb.karola90
@Oczekujaca123 ja tu zaraz ducha wyzione...co powiedział profesor??
1
183785
Gość
Jacteż biorę na wyregulowanie cykli, ale lekarka mówi, że tak cały czas nie będzie, później po stymulacji będzie brany po owulacji.Biorę od 16 dnia cyklu przez 10 dni
Jivka
Moderator
@Oczekujaca123 to samo chciałam pisać, jak wizyta??
roki_1991
Biorę od 16 dnia cyklu przez 10 dni
No to teraz już rozumiem i wszystko mi pasuje
Jacteż biorę na wyregulowanie cykli, ale lekarka mówi, że tak cały czas nie będzie, później po stymulacji będzie brany po owulacji.
Progesteron musi być brany przecież po owu inaczej ją blokuje. Więc branie wcześniej niż od 16dc jest głupotą, a przy długich cyklach nawet i to może być za wcześnie
annkow111
Czyli myślisz ze powinnam odstawić skoro miałam owulacje i teraz progesteron wytwarzany jest przez ciałko żółte?No to teraz już rozumiem i wszystko mi pasuje
Progesteron musi być brany przecież po owu inaczej ją blokuje. Więc branie wcześniej niż od 16dc jest głupotą, a przy długich cyklach nawet i to może być za wcześnie
Takaja123
@Oczekujaca123 również czekam z niecierpliwością na wieści.
@roki_1991 widzę, że Ty jesteś w temacie luteiny powiedz mi czy warto wziąć luteine po owulacji? Jeszcze dopytam o to lekarza ale też mi ciężko jest teraz stwierdzic dokładnie kiedy ta owulacja jest. Wcześniej owulacja i mnie była w17dc
@roki_1991 widzę, że Ty jesteś w temacie luteiny powiedz mi czy warto wziąć luteine po owulacji? Jeszcze dopytam o to lekarza ale też mi ciężko jest teraz stwierdzic dokładnie kiedy ta owulacja jest. Wcześniej owulacja i mnie była w17dc
reklama
roki_1991
Czyli myślisz ze powinnam odstawić skoro miałam owulacje i teraz progesteron wytwarzany jest przez ciałko żółte?
Nie wiem jak u ciebie wygląda sytuacja z progesteronem. Ja np miałam bardzo niski poziom i musiałam brać go dużo, a poziom progesteronu i tak nie robił szału. U mnie bez luteiny by się nie udało i tego jestem pewna. Nie mogę podjąć decyzji za ciebie, musisz podjąć ją sama. Jeśli pytasz o moje zdanie to ja bym brała akurat. Nie wiem czemu gin kazał odstawić, może miał jakiś powód? Mówił coś?
@Oczekujaca123 również czekam z niecierpliwością na wieści.
Tak jak mówię. Jeśli masz problem z niskim progesteronem to warto go brać. Ale musisz zacząć brać go po owu, bo inaczej sobie ją zablokujesz. Ja brałam od 17 czy nawet 18 dc bo wtedy byłam pewna ze jest po owu. Najlepiej byłoby iść na monit cyklu wtedy masz 100% pewności że jest po owu ale jeśli się starasz to możesz też wziąć np od 20dc czy coś