reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Z tymi położnymi to już to dawno tak było - ale to nie jest obowiązek. Już nie pamiętam od kiedy, ale od dawna można było się zgłosić do położnej jeszcze przed porodem.
A poza tym zapewne większość z Was jest zapisana do położnej przy lekarzu rodzinnym (na jednym formularzu składa się deklaracje). Więc pewnie położną macie, ale nawet o tym nie wiecie ;-)

Od stycznia się zmieniło właśnie i jest to obowiązek. Ja jestem zapisana do przychodni zupełnie gdzie indziej niż mieszkam, więc deklaracji podpisanej nie mam nigdzie. Dlatego dobrze ze ogarnęłam sobie to :)

Już wiem o co kaman z tymi poloznymi :) przychodzą teraz przed.porodem ale nie ma takiego obowiązku. Ale...po porodzie trzeba podać w szpitalu imię i nazwisko położnej i numer telefonu. Także jak wrócę do domu to temat ogarnę. Albo znajdę teraz jakaś, zadzwonię i powiem co i jak :)

Nie musisz podawać imienia i nazwiska położnej - wystarczy, że podasz nazwę przychodni. Tak było od kiedy pamiętam. I od kiedy pamiętam można było zgłosić się w przychodni chęć wizyt położnej przed porodem. W tej kwestii nic się nie zmieniło.
@roki_1991 Najprawdopodobniej byłaś zapisana do położnej w tamtej przychodni. I w razie czego, to oni by dostali informację, że położna ma do Ciebie przyjść. A lekarza/położną/pielęgniarkę można zmienić 2 razy w roku. Za trzecią zmianę trzeba zapłacić 80ł czy 100zł.

Nie musisz podawać imienia i nazwiska położnej - wystarczy, że podasz nazwę przychodni. Tak było od kiedy pamiętam. I od kiedy pamiętam można było zgłosić się w przychodni chęć wizyt położnej przed porodem. W tej kwestii nic się nie zmieniło.
@roki_1991 Najprawdopodobniej byłaś zapisana do położnej w tamtej przychodni. I w razie czego, to oni by dostali informację, że położna ma do Ciebie przyjść. A lekarza/położną/pielęgniarkę można zmienić 2 razy w roku. Za trzecią zmianę trzeba zapłacić 80ł czy 100zł.
Właśnie od tego roku weszły nowe przepisy i trzeba podać te konkretne dane.

@gigi_ i jak kochana @ przyszła czy skusisz się na testowanie? :)

@Oczekujaca123 trzymam kciuki za dzisiejszą wizytę, wierzę, że wszystko potoczy się tak jak chcesz ❤️ tule Cię i Twoje Dzieciatka ❤️

@Dzoana88 jak tam u Ciebie? :) jak samopoczucie? :) pijesz ten olej z wiesiołka? Ja cały czas lykam zobaczymy czy coś po jednym cyklu zadziała :)

@hona jesteś już po wizycie? :) owu była jak przypuszczalas? Po jakim czasie stosowania oeparolu przyniosło efekty u Ciebie? :)

@Biedronka0506 nie ważne czy chłopiec, czy dziewczynka aby zdrowe było i ciąża przebiegała spokojnie :) za Ciebie też trzymam kciuki :)

@kb.karola90 Nie trzeba :) O tym, że powinno się wybrać położną mówią jedynie standardy opieki okołoporodowej. A to nie znaczy, że musi ona być wybrana. Zresztą o tym było już w poprzednich zaleceniach. Wciąż podaje się przychodnię.

edit. Może chodzi o to, że od 2017 to położna może prowadzić Twoją ciążę i wówczas faktycznie należy podać jej imię i nazwisko (tak jak lekarza jeśli on prowadził ciążę)?

Ostatnia edycja:
A powiem tak że @ jeszcze nie ma ale z testowaniem czekam do jutra albo czwartku aby mieć pewność że się nie pojawi. Jeszcze mam cierpliwość

reklama
Do góry