reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Z tymi położnymi to już to dawno tak było - ale to nie jest obowiązek. Już nie pamiętam od kiedy, ale od dawna można było się zgłosić do położnej jeszcze przed porodem.
A poza tym zapewne większość z Was jest zapisana do położnej przy lekarzu rodzinnym (na jednym formularzu składa się deklaracje). Więc pewnie położną macie, ale nawet o tym nie wiecie ;-)

Od stycznia się zmieniło właśnie i jest to obowiązek. Ja jestem zapisana do przychodni zupełnie gdzie indziej niż mieszkam, więc deklaracji podpisanej nie mam nigdzie. Dlatego dobrze ze ogarnęłam sobie to :)

Już wiem o co kaman z tymi poloznymi :) przychodzą teraz przed.porodem ale nie ma takiego obowiązku. Ale...po porodzie trzeba podać w szpitalu imię i nazwisko położnej i numer telefonu. Także jak wrócę do domu to temat ogarnę. Albo znajdę teraz jakaś, zadzwonię i powiem co i jak :)

Nie musisz podawać imienia i nazwiska położnej - wystarczy, że podasz nazwę przychodni. Tak było od kiedy pamiętam. I od kiedy pamiętam można było zgłosić się w przychodni chęć wizyt położnej przed porodem. W tej kwestii nic się nie zmieniło.
@roki_1991 Najprawdopodobniej byłaś zapisana do położnej w tamtej przychodni. I w razie czego, to oni by dostali informację, że położna ma do Ciebie przyjść. A lekarza/położną/pielęgniarkę można zmienić 2 razy w roku. Za trzecią zmianę trzeba zapłacić 80ł czy 100zł.

Nie musisz podawać imienia i nazwiska położnej - wystarczy, że podasz nazwę przychodni. Tak było od kiedy pamiętam. I od kiedy pamiętam można było zgłosić się w przychodni chęć wizyt położnej przed porodem. W tej kwestii nic się nie zmieniło.
@roki_1991 Najprawdopodobniej byłaś zapisana do położnej w tamtej przychodni. I w razie czego, to oni by dostali informację, że położna ma do Ciebie przyjść. A lekarza/położną/pielęgniarkę można zmienić 2 razy w roku. Za trzecią zmianę trzeba zapłacić 80ł czy 100zł.
Właśnie od tego roku weszły nowe przepisy i trzeba podać te konkretne dane.

@gigi_ i jak kochana @ przyszła czy skusisz się na testowanie? :)

@Oczekujaca123 trzymam kciuki za dzisiejszą wizytę, wierzę, że wszystko potoczy się tak jak chcesz ❤️ tule Cię i Twoje Dzieciatka ❤️

@Dzoana88 jak tam u Ciebie? :) jak samopoczucie? :) pijesz ten olej z wiesiołka? Ja cały czas lykam zobaczymy czy coś po jednym cyklu zadziała :)

@hona jesteś już po wizycie? :) owu była jak przypuszczalas? Po jakim czasie stosowania oeparolu przyniosło efekty u Ciebie? :)

@Biedronka0506 nie ważne czy chłopiec, czy dziewczynka aby zdrowe było i ciąża przebiegała spokojnie :) za Ciebie też trzymam kciuki :)

@kb.karola90 Nie trzeba :) O tym, że powinno się wybrać położną mówią jedynie standardy opieki okołoporodowej. A to nie znaczy, że musi ona być wybrana. Zresztą o tym było już w poprzednich zaleceniach. Wciąż podaje się przychodnię.

edit. Może chodzi o to, że od 2017 to położna może prowadzić Twoją ciążę i wówczas faktycznie należy podać jej imię i nazwisko (tak jak lekarza jeśli on prowadził ciążę)?

Ostatnia edycja:
A powiem tak że @ jeszcze nie ma ale z testowaniem czekam do jutra albo czwartku aby mieć pewność że się nie pojawi. Jeszcze mam cierpliwość

reklama
Do góry