reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Dziewczyny bardzo proszę te co ogarniaja to bardziej niz ja o interpretacje zalaczonych wynikow. Dodam ze kwas foliowy mialam przy gornej granicy.

Załączniki

• Screenshot_20181112-192713.jpg
    Screenshot_20181112-192713.jpg
    112,1 KB · Wyświetleń: 60
reklama
Dziewczyny bardzo proszę te co ogarniaja to bardziej niz ja o interpretacje zalaczonych wynikow. Dodam ze kwas foliowy mialam przy gornej granicy.
Masz chyba lekki niedobór Wit d. Homocysteina jest ok na granicy bo przedział jest 13.56. A reszta jest Oki :) może ktoś bardziej jest obeznany to pomoże :)

Ostatnia edycja:
B12 za malo, homocysteina za duzo, bo w ciazy i do staran musi byc max 8. Wit D niedobor konieczny suplement w duzej dawce - polecam wizyte u rodzinnego mi moj przy wyniku 25 przypisuje krople Devikap, zaczynałam chyba od 8tys albo 10tys i schodze w dol az do 4tys i teraz bede badac.
Kwas foliowy badalas ?
Badalas mutacje - trombofilie? U mnie homocysteina wysoka byla.spowodowana zla mutacja mthfr

Masz chyba lekki niedobór Wit d. Homocysteina jest ok na granicy bo przedział jest 13.56. A reszta jest Oki :) może ktoś bardziej jest obeznany to pomoże :)
Myslalam ze moze dzieki tym wynikom dowiem sie czemu mam kwas foliowy przy gornej granicy. Wyszlo ze wit b13 mam przy dolnej granicy a o ile sie nie myle przyswajanie kwas foliowego jest powiazane z wit b12. Pomyslalam ze moze przez tydzien pobralabym dodatkowo wit b12 w tabletkavh i wtedy znowi sprawdze ten kwas foliowy czy zaczal sie lepiej przyswajac. Juz sama nie wiem :sad:
ps. wyniki na mutacje za 2 tyg.

Myslalam ze moze dzieki tym wynikom dowiem sie czemu mam kwas foliowy przy gornej granicy. Wyszlo ze wit b13 mam przy dolnej granicy a o ile sie nie myle przyswajanie kwas foliowego jest powiazane z wit b12. Pomyslalam ze moze przez tydzien pobralabym dodatkowo wit b12 w tabletkavh i wtedy znowi sprawdze ten kwas foliowy czy zaczal sie lepiej przyswajac. Juz sama nie wiem :sad:
ps. wyniki na mutacje za 2 tyg.
No wiec wydaje mi sie, ze masz mutacje mthfr :(
A jakie bierzesz teraz sumplementy? Przepraszam jeśli pisalaa, ale nie pamietam twojej historii , co badalas i co bierzesz :(

@Dzoana88 to za dwa tygodnie będziesz wiedziała więcej. Poczekaj do wyników mutacji, a z tymi wynikami możesz podejść do lekarza to na pewno powie więcej. A jaka dawkę Wit B12 bierzesz teraz?

No wiec wydaje mi sie, ze masz mutacje mthfr :(
A jakie bierzesz teraz sumplementy? Przepraszam jeśli pisalaa, ale nie pamietam twojej historii , co badalas i co bierzesz :(
Biore raz dziennie kwas foliowy tylko... widze dopiero ze to nie jest dla mnie rozwiazanie... dopiero teraz widze po wynikach ze cos nie gra. Nawet jesli wyjdzie mi ta mutacja to wsumie dobrze wiedzieć ze moze to bylo przyczyna poronienia i moc zadzialac. Zastanawiam sie tylko czy do czasu wynikow na mutacje sprobowac przyjmowac wit b12 i sprawdzic np 19.11 jak wyglada b12 kwas foliowy i homocysteina. Akurat tego dnia ide sprawdzac progesteron bo wypada 22 dc. Wiec przy okazji bym skontrolowala. No i jutro przejde sie podpytac o wit d. A jak suplementacja duzych dawek wit. D ma sie do staran ? Czy jedno wyklucza drugie?

Biore raz dziennie kwas foliowy tylko... widze dopiero ze to nie jest dla mnie rozwiazanie... dopiero teraz widze po wynikach ze cos nie gra. Nawet jesli wyjdzie mi ta mutacja to wsumie dobrze wiedzieć ze moze to bylo przyczyna poronienia i moc zadzialac. Zastanawiam sie tylko czy do czasu wynikow na mutacje sprobowac przyjmowac wit b12 i sprawdzic np 19.11 jak wyglada b12 kwas foliowy i homocysteina. Akurat tego dnia ide sprawdzac progesteron bo wypada 22 dc. Wiec przy okazji bym skontrolowala. No i jutro przejde sie podpytac o wit d. A jak suplementacja duzych dawek wit. D ma sie do staran ? Czy jedno wyklucza drugie?
Można suplementowac w ciazy , ale trzeba kontrolowac, zeby nie przedawkowac. Szczegolnie jesli dawka jest duza.

Jaki ten kwas bierzesz?

Ja bym zaczela suplementowac b12, b6 i folian - wszystko.metylowane
Ja bralam ze swansona. Czy masz mutacje czy nie to i tak lepszy wybor noz syntetyczne ;)
Poza tym.i tak musisz zbic ta homocysteine, bo jest za wysoka a tymi metylowanymi witaminami zbijesz.

reklama
@Dzoana88 homocysteina jest za wysoka. Do staran i ciazy najlepiej w granicach 5-7. Polecam zbadac mutacje, bo przy takiej homocysteinie jest duza szansa, ze ktoras wyjdzie.
Zdaje si tez, ze wit d3 troche niska. Suplementuj min 2000. W staraniach i w ciazy suplementacja wit d3 nie przeszkadza. Ja biore 2000 codziennie i wystarcza. Za duzo tez nie jest dobrze miec. Mozesz zaczac od 4000 a w ciazy zejsc na 2000.

Do góry