reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

@Dzoana88 spróbuj podstawowy zestaw witamin. D-vitium d3 2000. Ja biorę magnez B6 forte, B12 nie biorę. I zwykły kwas foliowy folik. U mnie homocysteina wyszła 4.83. Ewentualnie spróbuj prenatal uno, a tsh jakie masz?

reklama
Można suplementowac w ciazy , ale trzeba kontrolowac, zeby nie przedawkowac. Szczegolnie jesli dawka jest duza.

Jaki ten kwas bierzesz?

Ja bym zaczela suplementowac b12, b6 i folian - wszystko.metylowane
Ja bralam ze swansona. Czy masz mutacje czy nie to i tak lepszy wybor noz syntetyczne ;)
Poza tym.i tak musisz zbic ta homocysteine, bo jest za wysoka a tymi metylowanymi witaminami zbijesz.
A to latwo dostepne te wit metylowane sa w aptekach czy raczej internetowo trzeba zamawiac ? A jesli chodzi o wit d to poki w ciazy nie jestem to pobiore wieksze dawki zeby troche "nadrobic"
Taki kwas foliowy mam jak ponizej

Załączniki

• 1542049625818475357259.jpg
    1542049625818475357259.jpg
    1,5 MB · Wyświetleń: 52
@Dzoana88 homocysteina jest za wysoka. Do staran i ciazy najlepiej w granicach 5-7. Polecam zbadac mutacje, bo przy takiej homocysteinie jest duza szansa, ze ktoras wyjdzie.
Zdaje si tez, ze wit d3 troche niska. Suplementuj min 2000. W staraniach i w ciazy suplementacja wit d3 nie przeszkadza. Ja biore 2000 codziennie i wystarcza. Za duzo tez nie jest dobrze miec. Mozesz zaczac od 4000 a w ciazy zejsc na 2000.
Wyniki na mutacje bede miala za 2 tygodnie. Wszystko sie wyjasni. Zamawialam na testdna. Troche sie zmartwilam ale z dwojga zlego lepiej wiedzieć i zadzialac.

A to latwo dostepne te wit metylowane sa w aptekach czy raczej internetowo trzeba zamawiac ? A jesli chodzi o wit d to poki w ciazy nie jestem to pobiore wieksze dawki zeby troche "nadrobic"
Taki kwas foliowy mam jak ponizej
Metylowane witaminy u mnie w aptece sa , ale drogie..folil i ten co Ty masz to zwykle kwasy

Ja zamawialam.na allegro ze swansona. U mnie bardzo szybko poprawily wyniki. Homocysteina z 16 na 8, b12 z 300 na 800(ale ti moja wina bo bralam podwojna dawke, zeby homocysteine brac) kwas foliowy ok 14 po braniu folianu, przed nie zbadalam. Ol 3 tyg mi to zajelo, Jak już sie unormowalo to zaczelam brac prenatal uno, ale do poprawy wyników polecam te witaminy osobno.
Tez wydaje mi sie, ze dawka d3 dobrze jest większa, a w kroplach lepiej sie wchlania i łatwiejsza w spozyciu zamiast kilku tsbletek, żeby mieć odpowiednia dawke, ale to moje zdanie. Zanjm zajdziesz w ciaze to zdazysz zejsc , ja teraz biore 4tj i czekam.na wyniki ;)

Dziewczyny bardzo proszę te co ogarniaja to bardziej niz ja o interpretacje zalaczonych wynikow. Dodam ze kwas foliowy mialam przy gornej granicy.
Homocysteina jest za wysoka (ja na zbicie biorę aktywny kwas foliowy, zobaczymy w grudniu lub w styczniu przy miesiączce będę ponownie badać homocysteinę). Ja miałam witaminę D3 na poziomie 20 jednostek. Muszę suplementować - zalecenie Pani doktor. Pewnie będziesz musiała się suplementować... Najkorzystniejsze jest 4000 j. najwyższa dawka.
P.S. Mutacja (nie wiem, czy ją masz) może powodować, że homocysteina jest wysoka. Ale zbiją ją aktywne B6, B12 i kwas foliowy. Zwykły kwas foliowy nawet może szkodzić.
Jeżeli się mylę, to dziewczyny na pewno mnie poprawią.
Wit. D3 poprawia płodność.
Ja miałam homocysteinę 15 i Pani hematolog powiedziała, że mam się suplementować.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Metylowane witaminy u mnie w aptece sa , ale drogie..folil i ten co Ty masz to zwykle kwasy

Ja zamawialam.na allegro ze swansona. U mnie bardzo szybko poprawily wyniki. Homocysteina z 16 na 8, b12 z 300 na 800(ale ti moja wina bo bralam podwojna dawke, zeby homocysteine brac) kwas foliowy ok 14 po braniu folianu, przed nie zbadalam. Ol 3 tyg mi to zajelo, Jak już sie unormowalo to zaczelam brac prenatal uno, ale do poprawy wyników polecam te witaminy osobno.
Tez wydaje mi sie, ze dawka d3 dobrze jest większa, a w kroplach lepiej sie wchlania i łatwiejsza w spozyciu zamiast kilku tsbletek, żeby mieć odpowiednia dawke, ale to moje zdanie. Zanjm zajdziesz w ciaze to zdazysz zejsc , ja teraz biore 4tj i czekam.na wyniki ;)
Link do: Kompleks witamin z grupy b aktywowany (activated b-complex) 60kaps. swanson w tym zestawie widze ze jest metylowany kwas foliowy b6 i b12 ale tez jakies inne cuda a nje wiem czy potrzebne

Ja też biorę 4000 j. i przy następnej miesiączce mam zbadać poziom - tak zaleciła moja lekarka.

reklama
Dziekuje wam za tak szybkie odpowiedzi. :)Jestescie skarbnica wiedzy !
Zamawiam metylowane b6 b12 folian i zbijam homocysteine czekajac cierpliwie na wyniki na mutacje dodatkowo 4000 wit d3 a w przypadku ciazy 2000. ;)

Do góry