reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

@Dagmarka1991 jesli zapanujesz nad apetytem, to sie zbytnio nie tyje. A zablokowac nadnercza mozesz, jesli zbyt szybko odstawisz. Jak schodzisz spokojnie z dawki encortonu, to nic sie nie dzieje. Sama bralam 15 do 21tc.

@Karolcia_22_ciezko w obecnej ciazy mialam dwa krwiaki. I moja dziewczynka zyje. To wazne, gdzie sa umiejscowione. Krwiak wcale nie musi oznaczac poronienia. Wiele dziewczyn mialo i urodzilo zdrowe dzieci.

reklama
@Dagmarka1991 jesli zapanujesz nad apetytem, to sie zbytnio nie tyje. A zablokowac nadnercza mozesz, jesli zbyt szybko odstawisz. Jak schodzisz spokojnie z dawki encortonu, to nic sie nie dzieje. Sama bralam 15 do 21tc.

@Karolcia_22_ciezko w obecnej ciazy mialam dwa krwiaki. I moja dziewczynka zyje. To wazne, gdzie sa umiejscowione. Krwiak wcale nie musi oznaczac poronienia. Wiele dziewczyn mialo i urodzilo zdrowe dzieci.

U mnie krwiak był za pęcherzykiem ciążowym i go pociągnął...

nie boisz się kochana negatywnych skutków encortonu? (tycia, zahamowania kory nadnerczy)

Powiem tak. Dla dziecka jestem w stanie na prawdę zrobić wiele. Nie myślałam o tych skutkach za dużo. Fakt że na początku spuchłam, ale czy to przez steryd czy przez zatrzymanie wody w organizmie to nie wiem. O nadnerczach nie myślałam. Z resztą nawet nie czytałam skutków ubocznych szczerze mówiąc. Zaufałam lekarzowi który mi ten steryd dał i ufam mu w kwestii tego jak go brać. Wiem że się na tym zna i nie jestem pierwszą pacjentka której dał encorton, więc wierzę w to że nie będzie skutków ubocznych :)

@Karolcia_22_ciezko to wazne w ktorej czesci tworzacego sie lozyska jest. Wiem, ze sie zdarza, ze krwiak pociaga za soba ciaze, ale nie zawsze. Wtedy mimo wszystko mozna troche zadzialac, by maluch mial wieksza szanse. Odstawia sie acard, lezy bezwzglednie, mozna zastosowac leki przeciwkrwotoczne. Tylko lekarze rzadko to robia. Znam dziewczyne, z ktorej lalo sie jak z kranu. A dzis jej corcia ma 10 miesiecy. A krwiak zagrazal dziecku. Roznie sie dzieje. Szkoda, ze na wszystko nie ma lekarstwa

Powiem tak. Dla dziecka jestem w stanie na prawdę zrobić wiele. Nie myślałam o tych skutkach za dużo. Fakt że na początku spuchłam, ale czy to przez steryd czy przez zatrzymanie wody w organizmie to nie wiem. O nadnerczach nie myślałam. Z resztą nawet nie czytałam skutków ubocznych szczerze mówiąc. Zaufałam lekarzowi który mi ten steryd dał i ufam mu w kwestii tego jak go brać. Wiem że się na tym zna i nie jestem pierwszą pacjentka której dał encorton, więc wierzę w to że nie będzie skutków ubocznych :)
Rozumiem. Trochę mnie pocieszyłaś.

Ja miałam dawkę 0,5 mg dexametazonu (jedna tabletka) na noc (przez 5 tygodni stosowałam), w tym tygodniu zeszłam za wiedzą i zgodą Pani doktor (kontaktowałam się z nią telefonicznie) do dawki 0,25 mg (pół tabletki) co drugi dzień (bo troszeczkę źle się czułam i stąd decyzja). Także nie odstawiam od razu, tylko schodzę powoli... Biorę też lek moczopędny i nie zauważyłam znaczącego przyrostu wagi. Miałam wysoki testosteron i 17 OHP też ponad normę... Zobaczymy, jak wyjdą wyniki po następnej miesiączce.

@Takaja123 @roki_1991 powiedzcie mi jeszcze dziewczyny jakby zrobiła ten test na trombofilie z tym tam 6 genami to wtedy z genetycznych został by mi kariotyp?
A z tych infekcyjnych czy chorób które można zarazić się droga płciową to jakie robiliście?

reklama
@Takaja123 @roki_1991 powiedzcie mi jeszcze dziewczyny jakby zrobiła ten test na trombofilie z tym tam 6 genami to wtedy z genetycznych został by mi kariotyp?
A z tych infekcyjnych czy chorób które można zarazić się droga płciową to jakie robiliście?
Ja robilam chlamydie ureplazme mykoplazme (to z wymazu) z krwi Cytomegalie. A teraz w ciazy z krwi dorobilam.sobie prawowirus i listerioze ale to nie wszystkie do zarazenia droga plciowa

Do góry