reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Ja akurat w tej ciąży nie robiłam, bo mam cytologie z marca, ale pewnie ja poproszę żeby zrobiła. A co do dużej ilości wydzieliny to normalne w ciąży. Nienormalne tylko to swędzenie. Też mnie dopadło i brałam jakieś globulki i przeszło :)

reklama
@oczekujaca oczywiscie, ze bezpieczny. Po prostu robisz czystosc pochwy i jak cos jest nie tak to masz od razu antybiogram. Ja robie co 3 tygodnie i ciagle cos mi wychodzi od poczatku ciazy. A ze sie boje to wole sama sprawdzac. Dzis moja szyjka osiagnela rekord az 4 cm.

@oczekujaca oczywiscie, ze bezpieczny. Po prostu robisz czystosc pochwy i jak cos jest nie tak to masz od razu antybiogram. Ja robie co 3 tygodnie i ciagle cos mi wychodzi od poczatku ciazy. A ze sie boje to wole sama sprawdzac. Dzis moja szyjka osiagnela rekord az 4 cm.
W labie gdzie jade jest wymaz z pochwy i to jest badanie bakteriologiczne ale jest tez badanie mykologiczne na grzyby , ma sens robic to i to ?

@oczekujaca czystosc pochwy to bakterie, grzyby i flora ochronna. Dostajesz grupe czystosci, sa 4. Wazne by robic wymaz na bakterie i grzyby. Wybierz tez labolatorium, ktore dobrze to robi. Ja robie w labie, ktorego zaden lekarz nie podwarza. Musze tam specjalnie jezdzic i czekac w kolejce. No chyba, ze robie u gina. Wtedy oni maja sprawdzone laby. Mi zawsze powtarzaja wszedzie, tylko nie w diagnostyce. To tyczy sie krakowa, a czy innych miast tego nie wiem. Ja robie w instytucie mikrobiologii.

@oczekujaca czystosc pochwy to bakterie, grzyby i flora ochronna. Dostajesz grupe czystosci, sa 4. Wazne by robic wymaz na bakterie i grzyby. Wybierz tez labolatorium, ktore dobrze to robi. Ja robie w labie, ktorego zaden lekarz nie podwarza. Musze tam specjalnie jezdzic i czekac w kolejce. No chyba, ze robie u gina. Wtedy oni maja sprawdzone laby. Mi zawsze powtarzaja wszedzie, tylko nie w diagnostyce. To tyczy sie krakowa, a czy innych miast tego nie wiem. Ja robie w instytucie mikrobiologii.
A biocenoza to bedzie to samo co czystosc? Juz sie gubie. Ja mam możliwość zrobic pobranie w slaskich laboaratoriach analitycznych i wtefy wymaz zostaje u nich ale tam typowo biocenozy nie maja tylko wymaz z pochwy i wymaz mykologiczny albo zrobic tam wymaz i jechac z tym do labie przy szpitalu i tam jest badanie biocenoza pochwy

@Oczekujaca123 mozesz zrobic biocenoze, mozesz tez wymaz mykologiczny i bakteriologiczny. Efekt bedzie podobny. To, co najwazniejsze zbadasz. I poniewaz puscila szyjka rob sobie te wymazy regularnie, co 2,3tygodnie. Nie czekaj na objawy, bo w ciazy infekcje bywaja bezobjawowe. Ani na decyzje gina. Przynajmniej z tej strony sie zabezpieczysz. Ja sama robie z siebie i ciagle cos. Wole wydac te pare zlotych i byc spokojna choc o to.
Teraz pisze do ciebie i uswiadomilam sobie, ze ostatnio skracala mi sie szyjka z 3,5 do 3 cm. A znow jakas infekcja. Mam globulki i dzis szyjka 4cm. Jak widac cos w tym jest.

@Oczekujaca123 mozesz zrobic biocenoze, mozesz tez wymaz mykologiczny i bakteriologiczny. Efekt bedzie podobny. To, co najwazniejsze zbadasz. I poniewaz puscila szyjka rob sobie te wymazy regularnie, co 2,3tygodnie. Nie czekaj na objawy, bo w ciazy infekcje bywaja bezobjawowe. Ani na decyzje gina. Przynajmniej z tej strony sie zabezpieczysz. Ja sama robie z siebie i ciagle cos. Wole wydac te pare zlotych i byc spokojna choc o to.
Teraz pisze do ciebie i uswiadomilam sobie, ze ostatnio skracala mi sie szyjka z 3,5 do 3 cm. A znow jakas infekcja. Mam globulki i dzis szyjka 4cm. Jak widac cos w tym jest.
Zagubilam sie w tych badaniach , bo wymaz mykologiczny kosztuje 36zl bakteriologiczny 29zl i 30zl pobranie a w innym labie biocenoza gdzie mowisz bada wszystko 20zl ale trzeba miec pobrany material, wiec roznica w cenie spowodowala, ze mi to jakos nie pasowalo wszystko ;/ zglupialam troche... jutro pojade i dopytam co i jak i tak bede w jednym i drugim ;*
Wiem wiem, chce badac to min raz w miesiacu albo tak jak piszesz co 2-3 tyg.
Gin sie nie bede prosic , bede ja tylko inf o wynikach jesli beda zle. Czy ty pokazujesz wszystkie ?
Zrobię tez posiew moczu , bo sama nie wiem.czy ten bol to nie od pecherza

@Oczekujaca123 ja place 70 pln za to badanie. Moj gin wie, ze jestem nadgorliwa i robie te badania. Tak pokazuje wyniki zwlaszcza jak sa zle. Kaze tez pd poczatku sprawdzac dlugosc szyjki i czy jest twarda i zamknieta. Ja boje sie bardzo uciekajacych wod czy przedwczesnego porodu. Na kazdej wizycie po 20tc sprawdzam przeplywy, lozysko i ilosc wod. Oczywiscie serduszko i wymiary tez. Po prostu kaze to ginowi sprawdzac. To naprawde niewiele, a jestem spokojniejsza. Teraz mam wizyty co 4tygodnie, sle zawsze slysze, ze gdyby tylko cos, to od razu mam przyjsc. Nie musze sie umawiac. Moge napisac zadzwonic i dostaje odpowiedz. Moja wczesniejsza ciaza mocno zapadla gin w pamieci. Ta tez do lekkich nie nalezy. Wierze jednak, ze dotrwam do rozwiazania i porod tym razem zakonczy sie lzej niz poprzedni. Musze w to wierzyc... mysle, ze boje sie tak jak ty, czy inne dziewczyny, tylko nie dopuszczam tego strachu do siebie, bo bym zwariowala.

@Oczekujaca123 ja place 70 pln za to badanie. Moj gin wie, ze jestem nadgorliwa i robie te badania. Tak pokazuje wyniki zwlaszcza jak sa zle. Kaze tez pd poczatku sprawdzac dlugosc szyjki i czy jest twarda i zamknieta. Ja boje sie bardzo uciekajacych wod czy przedwczesnego porodu. Na kazdej wizycie po 20tc sprawdzam przeplywy, lozysko i ilosc wod. Oczywiscie serduszko i wymiary tez. Po prostu kaze to ginowi sprawdzac. To naprawde niewiele, a jestem spokojniejsza. Teraz mam wizyty co 4tygodnie, sle zawsze slysze, ze gdyby tylko cos, to od razu mam przyjsc. Nie musze sie umawiac. Moge napisac zadzwonic i dostaje odpowiedz. Moja wczesniejsza ciaza mocno zapadla gin w pamieci. Ta tez do lekkich nie nalezy. Wierze jednak, ze dotrwam do rozwiazania i porod tym razem zakonczy sie lzej niz poprzedni. Musze w to wierzyc... mysle, ze boje sie tak jak ty, czy inne dziewczyny, tylko nie dopuszczam tego strachu do siebie, bo bym zwariowala.
Dzieki kochana ;*
Te lab gdzie cena jest 20zl oni ogolnie maja mega dobre ceny w porownaniu do innych wiec moze , dlatego taka roznica. Jutro podopytuje.
Bede spokojniejsza jak zrobie te badania. Sama nie wiem co jeszcze wymuszac na gin
Na pewno chce wizyty co 2 tyg na kazdej usg - mierzenie szyjki i badanie reczne . I teraz pytanie od kiedy sie mierzy ta szyjke ? Zebym zaczela za wczasu zwracac na to uwage... do tego badac te ddmiery czy cos jeszcze ? I co ile? Musze sobie to zapisac... nie spodziewalam sie tej ciazy tak szybko... zreszta kto by sie spodziewał w 1szym cyklu... i teraz czuje mega stres, ale jak bede sie badac i trzymac nad tym kontrole sama to bede spokojniejsza.
Dziekuje , jesteś skarbnica wiedzy i pomocna duszyczka ;*

reklama
@destino ostatnie pytanie juz , luteina: wieczorem standardowo dalam , rano sie podmyje i juz przed badaniem nie wezme, bedzie ok ? Czy to , ze dzis wzielam zafalszuje wynik? Pytam, bo wyczytalam, ze 48przed nie stosowac nic dopochwowo [emoji33]

Do góry