reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Ja akurat w tej ciąży nie robiłam, bo mam cytologie z marca, ale pewnie ja poproszę żeby zrobiła. A co do dużej ilości wydzieliny to normalne w ciąży. Nienormalne tylko to swędzenie. Też mnie dopadło i brałam jakieś globulki i przeszło :)

reklama
@oczekujaca oczywiscie, ze bezpieczny. Po prostu robisz czystosc pochwy i jak cos jest nie tak to masz od razu antybiogram. Ja robie co 3 tygodnie i ciagle cos mi wychodzi od poczatku ciazy. A ze sie boje to wole sama sprawdzac. Dzis moja szyjka osiagnela rekord az 4 cm.

@oczekujaca oczywiscie, ze bezpieczny. Po prostu robisz czystosc pochwy i jak cos jest nie tak to masz od razu antybiogram. Ja robie co 3 tygodnie i ciagle cos mi wychodzi od poczatku ciazy. A ze sie boje to wole sama sprawdzac. Dzis moja szyjka osiagnela rekord az 4 cm.
W labie gdzie jade jest wymaz z pochwy i to jest badanie bakteriologiczne ale jest tez badanie mykologiczne na grzyby , ma sens robic to i to ?

@oczekujaca czystosc pochwy to bakterie, grzyby i flora ochronna. Dostajesz grupe czystosci, sa 4. Wazne by robic wymaz na bakterie i grzyby. Wybierz tez labolatorium, ktore dobrze to robi. Ja robie w labie, ktorego zaden lekarz nie podwarza. Musze tam specjalnie jezdzic i czekac w kolejce. No chyba, ze robie u gina. Wtedy oni maja sprawdzone laby. Mi zawsze powtarzaja wszedzie, tylko nie w diagnostyce. To tyczy sie krakowa, a czy innych miast tego nie wiem. Ja robie w instytucie mikrobiologii.

@oczekujaca czystosc pochwy to bakterie, grzyby i flora ochronna. Dostajesz grupe czystosci, sa 4. Wazne by robic wymaz na bakterie i grzyby. Wybierz tez labolatorium, ktore dobrze to robi. Ja robie w labie, ktorego zaden lekarz nie podwarza. Musze tam specjalnie jezdzic i czekac w kolejce. No chyba, ze robie u gina. Wtedy oni maja sprawdzone laby. Mi zawsze powtarzaja wszedzie, tylko nie w diagnostyce. To tyczy sie krakowa, a czy innych miast tego nie wiem. Ja robie w instytucie mikrobiologii.
A biocenoza to bedzie to samo co czystosc? Juz sie gubie. Ja mam możliwość zrobic pobranie w slaskich laboaratoriach analitycznych i wtefy wymaz zostaje u nich ale tam typowo biocenozy nie maja tylko wymaz z pochwy i wymaz mykologiczny albo zrobic tam wymaz i jechac z tym do labie przy szpitalu i tam jest badanie biocenoza pochwy

@Oczekujaca123 mozesz zrobic biocenoze, mozesz tez wymaz mykologiczny i bakteriologiczny. Efekt bedzie podobny. To, co najwazniejsze zbadasz. I poniewaz puscila szyjka rob sobie te wymazy regularnie, co 2,3tygodnie. Nie czekaj na objawy, bo w ciazy infekcje bywaja bezobjawowe. Ani na decyzje gina. Przynajmniej z tej strony sie zabezpieczysz. Ja sama robie z siebie i ciagle cos. Wole wydac te pare zlotych i byc spokojna choc o to.
Teraz pisze do ciebie i uswiadomilam sobie, ze ostatnio skracala mi sie szyjka z 3,5 do 3 cm. A znow jakas infekcja. Mam globulki i dzis szyjka 4cm. Jak widac cos w tym jest.

@Oczekujaca123 mozesz zrobic biocenoze, mozesz tez wymaz mykologiczny i bakteriologiczny. Efekt bedzie podobny. To, co najwazniejsze zbadasz. I poniewaz puscila szyjka rob sobie te wymazy regularnie, co 2,3tygodnie. Nie czekaj na objawy, bo w ciazy infekcje bywaja bezobjawowe. Ani na decyzje gina. Przynajmniej z tej strony sie zabezpieczysz. Ja sama robie z siebie i ciagle cos. Wole wydac te pare zlotych i byc spokojna choc o to.
Teraz pisze do ciebie i uswiadomilam sobie, ze ostatnio skracala mi sie szyjka z 3,5 do 3 cm. A znow jakas infekcja. Mam globulki i dzis szyjka 4cm. Jak widac cos w tym jest.
Zagubilam sie w tych badaniach , bo wymaz mykologiczny kosztuje 36zl bakteriologiczny 29zl i 30zl pobranie a w innym labie biocenoza gdzie mowisz bada wszystko 20zl ale trzeba miec pobrany material, wiec roznica w cenie spowodowala, ze mi to jakos nie pasowalo wszystko ;/ zglupialam troche... jutro pojade i dopytam co i jak i tak bede w jednym i drugim ;*
Wiem wiem, chce badac to min raz w miesiacu albo tak jak piszesz co 2-3 tyg.
Gin sie nie bede prosic , bede ja tylko inf o wynikach jesli beda zle. Czy ty pokazujesz wszystkie ?
Zrobię tez posiew moczu , bo sama nie wiem.czy ten bol to nie od pecherza

@Oczekujaca123 ja place 70 pln za to badanie. Moj gin wie, ze jestem nadgorliwa i robie te badania. Tak pokazuje wyniki zwlaszcza jak sa zle. Kaze tez pd poczatku sprawdzac dlugosc szyjki i czy jest twarda i zamknieta. Ja boje sie bardzo uciekajacych wod czy przedwczesnego porodu. Na kazdej wizycie po 20tc sprawdzam przeplywy, lozysko i ilosc wod. Oczywiscie serduszko i wymiary tez. Po prostu kaze to ginowi sprawdzac. To naprawde niewiele, a jestem spokojniejsza. Teraz mam wizyty co 4tygodnie, sle zawsze slysze, ze gdyby tylko cos, to od razu mam przyjsc. Nie musze sie umawiac. Moge napisac zadzwonic i dostaje odpowiedz. Moja wczesniejsza ciaza mocno zapadla gin w pamieci. Ta tez do lekkich nie nalezy. Wierze jednak, ze dotrwam do rozwiazania i porod tym razem zakonczy sie lzej niz poprzedni. Musze w to wierzyc... mysle, ze boje sie tak jak ty, czy inne dziewczyny, tylko nie dopuszczam tego strachu do siebie, bo bym zwariowala.

@Oczekujaca123 ja place 70 pln za to badanie. Moj gin wie, ze jestem nadgorliwa i robie te badania. Tak pokazuje wyniki zwlaszcza jak sa zle. Kaze tez pd poczatku sprawdzac dlugosc szyjki i czy jest twarda i zamknieta. Ja boje sie bardzo uciekajacych wod czy przedwczesnego porodu. Na kazdej wizycie po 20tc sprawdzam przeplywy, lozysko i ilosc wod. Oczywiscie serduszko i wymiary tez. Po prostu kaze to ginowi sprawdzac. To naprawde niewiele, a jestem spokojniejsza. Teraz mam wizyty co 4tygodnie, sle zawsze slysze, ze gdyby tylko cos, to od razu mam przyjsc. Nie musze sie umawiac. Moge napisac zadzwonic i dostaje odpowiedz. Moja wczesniejsza ciaza mocno zapadla gin w pamieci. Ta tez do lekkich nie nalezy. Wierze jednak, ze dotrwam do rozwiazania i porod tym razem zakonczy sie lzej niz poprzedni. Musze w to wierzyc... mysle, ze boje sie tak jak ty, czy inne dziewczyny, tylko nie dopuszczam tego strachu do siebie, bo bym zwariowala.
Dzieki kochana ;*
Te lab gdzie cena jest 20zl oni ogolnie maja mega dobre ceny w porownaniu do innych wiec moze , dlatego taka roznica. Jutro podopytuje.
Bede spokojniejsza jak zrobie te badania. Sama nie wiem co jeszcze wymuszac na gin
Na pewno chce wizyty co 2 tyg na kazdej usg - mierzenie szyjki i badanie reczne . I teraz pytanie od kiedy sie mierzy ta szyjke ? Zebym zaczela za wczasu zwracac na to uwage... do tego badac te ddmiery czy cos jeszcze ? I co ile? Musze sobie to zapisac... nie spodziewalam sie tej ciazy tak szybko... zreszta kto by sie spodziewał w 1szym cyklu... i teraz czuje mega stres, ale jak bede sie badac i trzymac nad tym kontrole sama to bede spokojniejsza.
Dziekuje , jesteś skarbnica wiedzy i pomocna duszyczka ;*

reklama
@destino ostatnie pytanie juz , luteina: wieczorem standardowo dalam , rano sie podmyje i juz przed badaniem nie wezme, bedzie ok ? Czy to , ze dzis wzielam zafalszuje wynik? Pytam, bo wyczytalam, ze 48przed nie stosowac nic dopochwowo [emoji33]

Do góry