reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

@Ela93, @Oczekujaca123 napisała, że od 13 tyg nie robił dopochwowo usg.
To życzę powodzenia w staraniach :)

@xszaracodziennosc nie wiem czemu lekarze tak podchodzą do sprawy, a bo pierwszy raz to na pewno przypadek to ile trafia się tych przypadków... Mi zlecił bo kontrolnych tarczyce pełna, wskaźniki krzepnięcia i toczen. Sam wyszedł z inicjatywą o nic nie musiałam się upominac. Między czasie przebadalam homocysteine i zespół antyfosfolipidowy.

reklama
@Ela93
Mialam usg dopochwowe do 13tc potem od prenatalnych tylko przez brzuch. Wizyty co dwa tyg ale usg raz w miesiacu i badanie na fotelu tez raz na miesiac. Wiem ze na fotelu jie da sie wychwycic xzy szyjka sie skraca i otwiera.. niestety chodzilam na nfz ;/

@Takaja123 szczerze? Chcialabym , zeby to byla infekcja. Moze w tej ciazy szyjka by nie nawalila... a tak to wszystkiego sie spodziewam, a przy blizniakach to juz wogole ciezko o szyjke :(

@Oczekujaca123 ponoć najlepsze by uniknąć infekcji jest mydełko naturalne. Ja używam takie z nanosrebrem i nie narzekam na infekcje. Tyle mogę podpowiedziec w tej kwestii.
Jeśli chodzi o skracanie szyjki to i przy zwykłym badaniu lekarz wychwycilby to, że coś się z tą szyjka dzieje, więc spokojnie. Na wszelki wypadek niech ten lekarz bardziej zwraca uwagę na szyję przy badaniu czy nic się nie dzieje. A ogólnie jak u Ciebie z samopoczuciem? Masz już jakieś dolegliwości ciążowe? :) kiedy idziesz na wizytę? :)

@Oczekujaca123 ponoć najlepsze by uniknąć infekcji jest mydełko naturalne. Ja używam takie z nanosrebrem i nie narzekam na infekcje. Tyle mogę podpowiedziec w tej kwestii.
Jeśli chodzi o skracanie szyjki to i przy zwykłym badaniu lekarz wychwycilby to, że coś się z tą szyjka dzieje, więc spokojnie. Na wszelki wypadek niech ten lekarz bardziej zwraca uwagę na szyję przy badaniu czy nic się nie dzieje. A ogólnie jak u Ciebie z samopoczuciem? Masz już jakieś dolegliwości ciążowe? :) kiedy idziesz na wizytę? :)
Żeby wychwycić szyję przy badaniu musi być bardzo dobry gin tak mi powiedziała profesor od szyjek u którego byłam w Łodzi ja też jestem po stracie prawdopodobnie s powodu szyjki. Najbardziej miarodajne jest usg dopochwowe które wykryje czy szyjka nie otwiera się od wewnątrz no i oczywiście zmierzy ja dokładnie. A wracając do badania ręcznego przy nim może tylko lekarz ocenić czy szyjka nie otwiera się od zewnątrz i jaka jest czy nie jest miękka itp

Nie wiem czy mogl wyczuc czy nie wyczul... nie wiem.juz nigdy do niego nie wrocilam... wizyte mialam 14czerwca, rzekomo bylo ok. A 20go pecherz byl w pochwie i nie bylo czego ratowac. Pytalam kilku lekarzy w szpitalu i oni mowili, ze tak naprawde to tylko usg moze pokazac co dzieje sie z szyjka, ale badan usg nie ma w standardzie prowadzenia ciazy... robia to lekarze jesli chca... uznaja, ze potrzeba.. no i tyle..
Teraz mam.lekarke, ktora odbierala porod Franka... wie jak bylo...
W 16tc mam miec zalozony szew... Ale... nie wiem.jak to bedzie przy blizniakach, ma razie o tym nie gadamy, bo ona mowi, ze z doswiadczenia wie, ze do 10tc nie stwierdza na 100% ze blizniacy, bo czesto zdarza sie "blizniak" znikajacy czy jakos tak. Zreszta widziala jaka bylam przerazona... ona mi pokazuje dwa pecherzyki.. usmiecha sie mowi "o chyba sa nawet jiz dwa cialka zolte"... a ja krzywa mina.. i jedyne co wydusilam to "super.. podwojne zagrozenie..." no wiec juz tematu nie kontynuowala... kolejna wizyta 17.11 na lepszym sprzecie w innym gabinecie
Od wtorku nigdzie nie wyszlam. Leze caly czas... juz nie plamie, nawet ten sluz brazowy sie skonczyl, ale ciagle cos boli, kluje. Nie jest to normalny bol w ciazy utrudnia normalne funkcjonowanie... nie jest zbyt dobrze... ciagle mi niedobrze, nie mam.apetytu.. a przy cukrzycy ciazowej musze jesc regularnie i zdrowo.
A jedyne co bym zjadla to bialy chleb z maslem.. takze u mnie srednio dobrze. :(
Dzis teoretycznie wg om 6t5d

Żeby wychwycić szyję przy badaniu musi być bardzo dobry gin tak mi powiedziała profesor od szyjek u którego byłam w Łodzi ja też jestem po stracie prawdopodobnie s powodu szyjki. Najbardziej miarodajne jest usg dopochwowe które wykryje czy szyjka nie otwiera się od wewnątrz no i oczywiście zmierzy ja dokładnie. A wracając do badania ręcznego przy nim może tylko lekarz ocenić czy szyjka nie otwiera się od zewnątrz i jaka jest czy nie jest miękka itp
O wlasnie.
A w dodatku jak ktos nie jest szczupły, a ja zdecydowanoe tluszczyk mam to tez wydaje mi sie, ze trudniej jest zbadac. Nie rozumiem czemu tego usg dopochwowego nie ma w standardzie. Ale co sie dziwic skoro wg standardów to 3 usg w ciazy wystarcza.

O wlasnie.
A w dodatku jak ktos nie jest szczupły, a ja zdecydowanoe tluszczyk mam to tez wydaje mi sie, ze trudniej jest zbadac. Nie rozumiem czemu tego usg dopochwowego nie ma w standardzie. Ale co sie dziwic skoro wg standardów to 3 usg w ciazy wystarcza.
Tak samo było u mnie 7go byłam na wizycie a 18go już było po porodzie a był to już 25t. Mój gin ten nowy bo do tego starego oczywiście też nie wróciłam mówi że generalnie po polowkowych się powinno zacząć kontrolować szyjke ale jeśli jest o ciążowy wywiad powinno się ją kontrolować systematycznie od samego początku.

reklama
Do góry