reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

@Ela93, @Oczekujaca123 napisała, że od 13 tyg nie robił dopochwowo usg.
To życzę powodzenia w staraniach :)

@xszaracodziennosc nie wiem czemu lekarze tak podchodzą do sprawy, a bo pierwszy raz to na pewno przypadek to ile trafia się tych przypadków... Mi zlecił bo kontrolnych tarczyce pełna, wskaźniki krzepnięcia i toczen. Sam wyszedł z inicjatywą o nic nie musiałam się upominac. Między czasie przebadalam homocysteine i zespół antyfosfolipidowy.

reklama
@Ela93
Mialam usg dopochwowe do 13tc potem od prenatalnych tylko przez brzuch. Wizyty co dwa tyg ale usg raz w miesiacu i badanie na fotelu tez raz na miesiac. Wiem ze na fotelu jie da sie wychwycic xzy szyjka sie skraca i otwiera.. niestety chodzilam na nfz ;/

@Takaja123 szczerze? Chcialabym , zeby to byla infekcja. Moze w tej ciazy szyjka by nie nawalila... a tak to wszystkiego sie spodziewam, a przy blizniakach to juz wogole ciezko o szyjke :(

@Oczekujaca123 ponoć najlepsze by uniknąć infekcji jest mydełko naturalne. Ja używam takie z nanosrebrem i nie narzekam na infekcje. Tyle mogę podpowiedziec w tej kwestii.
Jeśli chodzi o skracanie szyjki to i przy zwykłym badaniu lekarz wychwycilby to, że coś się z tą szyjka dzieje, więc spokojnie. Na wszelki wypadek niech ten lekarz bardziej zwraca uwagę na szyję przy badaniu czy nic się nie dzieje. A ogólnie jak u Ciebie z samopoczuciem? Masz już jakieś dolegliwości ciążowe? :) kiedy idziesz na wizytę? :)

@Oczekujaca123 ponoć najlepsze by uniknąć infekcji jest mydełko naturalne. Ja używam takie z nanosrebrem i nie narzekam na infekcje. Tyle mogę podpowiedziec w tej kwestii.
Jeśli chodzi o skracanie szyjki to i przy zwykłym badaniu lekarz wychwycilby to, że coś się z tą szyjka dzieje, więc spokojnie. Na wszelki wypadek niech ten lekarz bardziej zwraca uwagę na szyję przy badaniu czy nic się nie dzieje. A ogólnie jak u Ciebie z samopoczuciem? Masz już jakieś dolegliwości ciążowe? :) kiedy idziesz na wizytę? :)
Żeby wychwycić szyję przy badaniu musi być bardzo dobry gin tak mi powiedziała profesor od szyjek u którego byłam w Łodzi ja też jestem po stracie prawdopodobnie s powodu szyjki. Najbardziej miarodajne jest usg dopochwowe które wykryje czy szyjka nie otwiera się od wewnątrz no i oczywiście zmierzy ja dokładnie. A wracając do badania ręcznego przy nim może tylko lekarz ocenić czy szyjka nie otwiera się od zewnątrz i jaka jest czy nie jest miękka itp

Nie wiem czy mogl wyczuc czy nie wyczul... nie wiem.juz nigdy do niego nie wrocilam... wizyte mialam 14czerwca, rzekomo bylo ok. A 20go pecherz byl w pochwie i nie bylo czego ratowac. Pytalam kilku lekarzy w szpitalu i oni mowili, ze tak naprawde to tylko usg moze pokazac co dzieje sie z szyjka, ale badan usg nie ma w standardzie prowadzenia ciazy... robia to lekarze jesli chca... uznaja, ze potrzeba.. no i tyle..
Teraz mam.lekarke, ktora odbierala porod Franka... wie jak bylo...
W 16tc mam miec zalozony szew... Ale... nie wiem.jak to bedzie przy blizniakach, ma razie o tym nie gadamy, bo ona mowi, ze z doswiadczenia wie, ze do 10tc nie stwierdza na 100% ze blizniacy, bo czesto zdarza sie "blizniak" znikajacy czy jakos tak. Zreszta widziala jaka bylam przerazona... ona mi pokazuje dwa pecherzyki.. usmiecha sie mowi "o chyba sa nawet jiz dwa cialka zolte"... a ja krzywa mina.. i jedyne co wydusilam to "super.. podwojne zagrozenie..." no wiec juz tematu nie kontynuowala... kolejna wizyta 17.11 na lepszym sprzecie w innym gabinecie
Od wtorku nigdzie nie wyszlam. Leze caly czas... juz nie plamie, nawet ten sluz brazowy sie skonczyl, ale ciagle cos boli, kluje. Nie jest to normalny bol w ciazy utrudnia normalne funkcjonowanie... nie jest zbyt dobrze... ciagle mi niedobrze, nie mam.apetytu.. a przy cukrzycy ciazowej musze jesc regularnie i zdrowo.
A jedyne co bym zjadla to bialy chleb z maslem.. takze u mnie srednio dobrze. :(
Dzis teoretycznie wg om 6t5d

Żeby wychwycić szyję przy badaniu musi być bardzo dobry gin tak mi powiedziała profesor od szyjek u którego byłam w Łodzi ja też jestem po stracie prawdopodobnie s powodu szyjki. Najbardziej miarodajne jest usg dopochwowe które wykryje czy szyjka nie otwiera się od wewnątrz no i oczywiście zmierzy ja dokładnie. A wracając do badania ręcznego przy nim może tylko lekarz ocenić czy szyjka nie otwiera się od zewnątrz i jaka jest czy nie jest miękka itp
O wlasnie.
A w dodatku jak ktos nie jest szczupły, a ja zdecydowanoe tluszczyk mam to tez wydaje mi sie, ze trudniej jest zbadac. Nie rozumiem czemu tego usg dopochwowego nie ma w standardzie. Ale co sie dziwic skoro wg standardów to 3 usg w ciazy wystarcza.

O wlasnie.
A w dodatku jak ktos nie jest szczupły, a ja zdecydowanoe tluszczyk mam to tez wydaje mi sie, ze trudniej jest zbadac. Nie rozumiem czemu tego usg dopochwowego nie ma w standardzie. Ale co sie dziwic skoro wg standardów to 3 usg w ciazy wystarcza.
Tak samo było u mnie 7go byłam na wizycie a 18go już było po porodzie a był to już 25t. Mój gin ten nowy bo do tego starego oczywiście też nie wróciłam mówi że generalnie po polowkowych się powinno zacząć kontrolować szyjke ale jeśli jest o ciążowy wywiad powinno się ją kontrolować systematycznie od samego początku.

reklama
Do góry