reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Roki ja mam samo Mthfr i mam heparynę mój lekarz i ja zlecił .
@muza_ton To ja nie wiem czy kazdy lekarz ma wlasne wytyczne nfz ?
U mnie gin po zobaczeniu wynikow z testdna od razu wystawila recepte na refundacje w razie gdybym zaszla w ciaze... ;/
Co lekarz to inna teoria :D ale dobrze ze udaje nam sie znalezc kogos kto jest w temacie obeznany i skllonny to wypisania refundacji

@paulina1994 ja konsultowałam z ginekologiem i mimo ze ona to uznaje i sie zna.powiedziala zebym poszla do hematologa immunologa i genetyka , bo im wiecej badan mi zrobia tym lepiej. Te badanie bylo taka "przepustka", zeby zdzialac cos wiecej na Nfz - w moim przypadku immunolog zrobi mi badania na zespol antyfosfolipidowy

@kasiula222 to mialas szczescie ;)
Chociaż w sumie mysle, ze to bardziej na podstawie wczesniejszych strat, bo mthfr to chyba tego nie dotyczy, chociaz juz nic mnie nie zdziwi :). Ale wazne , ze masz heparyne i czujesz sie bezpieczniej

@Oczekujaca123 powiem Ci ze to zalezy od woli lekarza. Heparyna na R. Ja po jednej stracie i bez wskazan. Ale robilam mase badan i mam pozytywne Ana a dokladnie anty ro moze po prostu widzial jak bardzo mi zalezy i chcial mnie obstawic..slyszalam tez ze lekarze po prostu prowadza na heparynie szczesliwe ciaze i sami staraja sie wymyslac sobie podkladke zeby dac na nfz. Np zawaly serca w rodzinie, zylaki, slyszalam wlasbie ze gin sam wymyslal powody zeby dziewxzynie bez wskazan dac heparyne na R. To troche jak w tym filmie ile wazy kon trojanski A: Ja nie moge. B:ale pan nie moze czy pan nie chce. A: A to nie to samo?
Troche to wymaga wiedzy, checi i woli lekarza jesli jest watpliwosc

@muza_ton To ja nie wiem czy kazdy lekarz ma wlasne wytyczne nfz ?
U mnie gin po zobaczeniu wynikow z testdna od razu wystawila recepte na refundacje w razie gdybym zaszla w ciaze... ;/
Co lekarz to inna teoria :D ale dobrze ze udaje nam sie znalezc kogos kto jest w temacie obeznany i skllonny to wypisania refundacji

@paulina1994 ja konsultowałam z ginekologiem i mimo ze ona to uznaje i sie zna.powiedziala zebym poszla do hematologa immunologa i genetyka , bo im wiecej badan mi zrobia tym lepiej. Te badanie bylo taka "przepustka", zeby zdzialac cos wiecej na Nfz - w moim przypadku immunolog zrobi mi badania na zespol antyfosfolipidowy

@kasiula222 to mialas szczescie ;)
Chociaż w sumie mysle, ze to bardziej na podstawie wczesniejszych strat, bo mthfr to chyba tego nie dotyczy, chociaz juz nic mnie nie zdziwi :). Ale wazne , ze masz heparyne i czujesz sie bezpieczniej
A ty jesteś po jednym poronieniu ? U mnie to napewno nic nie dostanę na NFZ bo poroniłam w 9 tc a ciąża zatrzymała się na 6 więc najprawdopodobniej w ogóle nie rozwinęła się akcja serca, ale nie zmienia to faktu, że nie chciałabym powtórki...

@Oczekujaca123 powiem Ci ze to zalezy od woli lekarza. Heparyna na R. Ja po jednej stracie i bez wskazan. Ale robilam mase badan i mam pozytywne Ana a dokladnie anty ro moze po prostu widzial jak bardzo mi zalezy i chcial mnie obstawic..slyszalam tez ze lekarze po prostu prowadza na heparynie szczesliwe ciaze i sami staraja sie wymyslac sobie podkladke zeby dac na nfz. Np zawaly serca w rodzinie, zylaki, slyszalam wlasbie ze gin sam wymyslal powody zeby dziewxzynie bez wskazan dac heparyne na R. To troche jak w tym filmie ile wazy kon trojanski A: Ja nie moge. B:ale pan nie moze czy pan nie chce. A: A to nie to samo?
Moja lekarka uważa, że nie ma dyskusji. Jest strata, należy się heparyna. Powiedziała, że profilaktycznie stosuje się heparynę podczas ciąży i daje R. Ja mam jedno mthfr, pai-1 i r-2. Hematolog po obejrzeniu napisała zalecenie: moje imię i nazwisko. Stwierdzenie: trombofilia wrodzona. Wskazane przyjmowanie heparyny drobnocząsteczkowej od początku stwierdzenia ciąży. Pieczątka i podpis lekarza.

Hej Dziewczyny ,

Od wczoraj mam bóle/ kłucie w lewym boku tuż przed spojeniem łonowym. Czuję te klucie jak leżę, siedzę, czy chodzę. .. A jak leżę na plecach to czuję również lekki bol pleców w okolicy lędźwi. Nie brałam póki co żadnych leków, bo nawet nie wiem co to oznacza.

A ty jesteś po jednym poronieniu ? U mnie to napewno nic nie dostanę na NFZ bo poroniłam w 9 tc a ciąża zatrzymała się na 6 więc najprawdopodobniej w ogóle nie rozwinęła się akcja serca, ale nie zmienia to faktu, że nie chciałabym powtórki...
Jeśli to do mnie pyt to tak ja poroniłam jeden raz i nie widziałam serduszka w 6 tyg a w 8 nie było akcji serca więc nie wiem czy wogule byla ta akcja serca ..

Sent from my SLA-L22 using Forum BabyBoom mobile app

@Syl92 doskonale Cie rozumiem. Ja tez potrzebowalam odpoczynku. I choc, jak juz tu pisalam, nie udalo mi sie odciac tak zupelnie od forum, tematu ciaz itd. to troche odpoczelam i nabralam dystansu.

U mnie niepewnosci cd. Troche dziwnie sie czuje, tak jakbym byla lekko podpita, nie wiem, czy to adrenalina, nerwy czy co, czasami cos "tam" zaboli, pociagnie, zakluje, i najwazniejsze, okresu brak i nic nie wskazuje na to, ze bedzie, bo zwykle okolo 2 dni przed mialam juz jakis sluz podbarwiony krwia( sorki za obrazowy opis). Korci mnie, zeby "tam" troche pogmerac i obadac teren, ale sie boje. Jutro rano powtorka. Prosze o kciuki, modlitwy, cokolwiek co moze pomoc. Boje sie rowniez, ze cos tam sie poprzestawialo. No ale coz, zostaje czekac.

@nafoczka jako ze jestem zapalona szydelkarka, zglosilam moja wole wziecia udzialu w tym super przedsiewzieciu. Musze tylko zakupic material i ruszam z produkcja ozdob bozonarodzeniowych :)
hona kotuś napisz mi na priv bo dostałam zadanie stworzenia takiej listy a w ogólnym watku moze mi to umknąć :*

Roki ja mam samo Mthfr i mam heparynę mój lekarz i ja zlecił .

Moja lekarka uważa, że nie ma dyskusji. Jest strata, należy się heparyna. Powiedziała, że profilaktycznie stosuje się heparynę podczas ciąży i daje R. Ja mam jedno mthfr, pai-1 i r-2. Hematolog po obejrzeniu napisała zalecenie: moje imię i nazwisko. Stwierdzenie: trombofilia wrodzona. Wskazane przyjmowanie heparyny drobnocząsteczkowej od początku stwierdzenia ciąży. Pieczątka i podpis lekarza.

Dziewczyny, wszystko zależy od lekarza. Kasiula222 jak masz lekarza co ci pisze heparyne, to superowo. Może dostałaś ja na podstawie tej straty, bo mthfr podstawą dla mnie nie jest. Ale nie ważne. Ważne że ją masz i czujesz się dzięki temu bezpieczniej :) tak jak totois30 pisze. Czasem lekarze szukają przyczynę. U mnie np w rodzinie był udar niedokrwienny, mama ma żylaki, ja pomimo mojego wieku też już je mam, mam często ból nóg i to taki mega. Jak moja gin usłyszała o tym bólu nóg w drugiej ciąży to od razu dała zastrzyki, nie pytając o nic innego. Wtedy niestety nie pomogło, ale wg mnie ciąża miała jakąś wadę genetyczną. Także wiele zależy od dobrej woli lekarza, a my musimy znaleźć takiego który będzie chciał nam pomóc ;)
To tak samo jak ze sterydem w ciąży. Mi reumatolog powiedziała że nie trzeba. Moja gin że nie trzeba. Dopiero naprotechnolog powiedział że nie zaszkodzi a może wiele pomoc i wypisal receptę. Co prawda najniższa dawka, ale wg mnie wyniki są takie ze powinno wystarczyć. Okaże się w praniu.... Dagmara, ty masz dla gina podkładkę i tak na prawdę do któregokolwiek byś nie poszła, to z tym zaświadczeniem każdy ma obowiązek ci wypisać. Nawet lekarz rodzinny jakby coś ;)

reklama
@hona Fajnie, że wróciłaś :) Miło Cię znów poczytać. Mocno trzymam kciuki, by Ci się wszystko udało.

@kari21 Witaj z powrotem! Nawet nie wiem co Ci napisać. Ale musisz się wziąć w garść. Nie powiem Ci czy powrót do Polski to dobry pomysł, bo tu wcale tak różowo też nie jest. Musisz odnaleźć w sobie siłę i zacząć dostrzegać pozytywne aspekty życia. Jeśli wrócisz do PL i dojdą do tego problemy z pieniędzmi, to wogóle się załamiesz. Ale skoro masz trochę pieniędzy odłożonych - to czy nie mogłabyś zatrudnić kogoś, kto by woził i zabierał dziecko ze szkoły (bo rozumiem że znalezienie kogoś do niepełnosprawnego dziecka jest bardzo trudne)?

Do góry