Oczekujaca123
Fanka BB :)
@Totois30 no z tym , ze duzo zalezy od woli lekarza to racja, moj lekarz jaki byl taki byl, ale tez wymyslal powody i kazda swoja pacjentke kierowal na prenatalne z nfz.. takze jak sie chce to sie da. Tylko przykre, ze wielu lekarzy nawet jak sa wskazania to czesto nie chce dawac tej heparyny czy innego leku "bo po co?".. eh. Wiesz ja akurat mieszkam na Slasku wiec tu jak nie w jednym miescie to w drugim czy trzecim jesy pelno lekarzy , ktorzy w koncu sie zgodza, ale jestem na jednej grupie fb gdzie dziewczyna z malej miejscowosci musila jechac 90km to miasta , bo wszyscy lekarze u niej patrzeli jak na idiotke... a niestety takie podroze w ciazy nie kazdemu sluza...A ty jesteś po jednym poronieniu ? U mnie to napewno nic nie dostanę na NFZ bo poroniłam w 9 tc a ciąża zatrzymała się na 6 więc najprawdopodobniej w ogóle nie rozwinęła się akcja serca, ale nie zmienia to faktu, że nie chciałabym powtórki...
Ale co zrobic, taki mamy kraj ;p
@pulina1994 ja jestem po porodzie w 23tc, syn zmarl w trakcie porodu, niewydolnosc szyjki lub infekcja , wiec tymbardziej wskazan do heparyny ze wzgledu na historie bym nie miala.. w zasadzie to nawet wg wiekszosci nie powinnam tego badac.. tej trombofilii, ale zbadalam dzieki porada dziewczyn z forum i wyszly mutacje mthfr, pai i vleiden. Poszlam do ginekolog ktora odbierala moj porod wiec zna historie, pokazalam mutacje i wszystko zaakceptowala przedstawila plan dzialania i dala zielone swiatlo od tego cyklu. Wiec to tak jak mowi @Totois30 wszystko zalezy od woli i wiedzy lekarza...
Teoretycznie nie powinnam miec nawet kariotypow na nfz, ale pani genetyk uznala ze skoro wpisano mi ze syn martwo urodzony to ona nie bedzie sie zagłębiać jaki byl powod i bedzie miala podkladke na nfz , dlatego bedziemy miec te kariotypy.
Rzadko zdarzają sie tacy lekarze ja to wiem, ale sama genetyk przyznała ze ona patrzy na nas troche inaczej niz na inne pary, bo straciliśmy dziecko pozno i chociaz w taki sposob ze czesc bedzie na nfz moze nam jakos "pomoc"... poza tym przychylniej tez patrza jak juz przyjdziesz z jakimis wynikami zrobionym prywatnie, to taka "przepustka" do dalszej diagnostyki...