paulina1994
Fanka BB :)
Ciesz się bo u tych lekarzy ciężko dostać cokolwiek myślę, że nie zaszkodzi, a może pomócRoki ja mam samo Mthfr i mam heparynę mój lekarz i ja zlecił .
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Ciesz się bo u tych lekarzy ciężko dostać cokolwiek myślę, że nie zaszkodzi, a może pomócRoki ja mam samo Mthfr i mam heparynę mój lekarz i ja zlecił .
@muza_ton To ja nie wiem czy kazdy lekarz ma wlasne wytyczne nfz ?Roki ja mam samo Mthfr i mam heparynę mój lekarz i ja zlecił .
A ty jesteś po jednym poronieniu ? U mnie to napewno nic nie dostanę na NFZ bo poroniłam w 9 tc a ciąża zatrzymała się na 6 więc najprawdopodobniej w ogóle nie rozwinęła się akcja serca, ale nie zmienia to faktu, że nie chciałabym powtórki...@muza_ton To ja nie wiem czy kazdy lekarz ma wlasne wytyczne nfz ?
U mnie gin po zobaczeniu wynikow z testdna od razu wystawila recepte na refundacje w razie gdybym zaszla w ciaze... ;/
Co lekarz to inna teoria ale dobrze ze udaje nam sie znalezc kogos kto jest w temacie obeznany i skllonny to wypisania refundacji
@paulina1994 ja konsultowałam z ginekologiem i mimo ze ona to uznaje i sie zna.powiedziala zebym poszla do hematologa immunologa i genetyka , bo im wiecej badan mi zrobia tym lepiej. Te badanie bylo taka "przepustka", zeby zdzialac cos wiecej na Nfz - w moim przypadku immunolog zrobi mi badania na zespol antyfosfolipidowy
@kasiula222 to mialas szczescie
Chociaż w sumie mysle, ze to bardziej na podstawie wczesniejszych strat, bo mthfr to chyba tego nie dotyczy, chociaz juz nic mnie nie zdziwi . Ale wazne , ze masz heparyne i czujesz sie bezpieczniej
Moja lekarka uważa, że nie ma dyskusji. Jest strata, należy się heparyna. Powiedziała, że profilaktycznie stosuje się heparynę podczas ciąży i daje R. Ja mam jedno mthfr, pai-1 i r-2. Hematolog po obejrzeniu napisała zalecenie: moje imię i nazwisko. Stwierdzenie: trombofilia wrodzona. Wskazane przyjmowanie heparyny drobnocząsteczkowej od początku stwierdzenia ciąży. Pieczątka i podpis lekarza.@Oczekujaca123 powiem Ci ze to zalezy od woli lekarza. Heparyna na R. Ja po jednej stracie i bez wskazan. Ale robilam mase badan i mam pozytywne Ana a dokladnie anty ro moze po prostu widzial jak bardzo mi zalezy i chcial mnie obstawic..slyszalam tez ze lekarze po prostu prowadza na heparynie szczesliwe ciaze i sami staraja sie wymyslac sobie podkladke zeby dac na nfz. Np zawaly serca w rodzinie, zylaki, slyszalam wlasbie ze gin sam wymyslal powody zeby dziewxzynie bez wskazan dac heparyne na R. To troche jak w tym filmie ile wazy kon trojanski A: Ja nie moge. B:ale pan nie moze czy pan nie chce. A: A to nie to samo?
Troche to wymaga wiedzy, checi i woli lekarza jesli jest watpliwosc
Jeśli to do mnie pyt to tak ja poroniłam jeden raz i nie widziałam serduszka w 6 tyg a w 8 nie było akcji serca więc nie wiem czy wogule byla ta akcja serca ..A ty jesteś po jednym poronieniu ? U mnie to napewno nic nie dostanę na NFZ bo poroniłam w 9 tc a ciąża zatrzymała się na 6 więc najprawdopodobniej w ogóle nie rozwinęła się akcja serca, ale nie zmienia to faktu, że nie chciałabym powtórki...
hona kotuś napisz mi na priv bo dostałam zadanie stworzenia takiej listy a w ogólnym watku moze mi to umknąć :*@Syl92 doskonale Cie rozumiem. Ja tez potrzebowalam odpoczynku. I choc, jak juz tu pisalam, nie udalo mi sie odciac tak zupelnie od forum, tematu ciaz itd. to troche odpoczelam i nabralam dystansu.
U mnie niepewnosci cd. Troche dziwnie sie czuje, tak jakbym byla lekko podpita, nie wiem, czy to adrenalina, nerwy czy co, czasami cos "tam" zaboli, pociagnie, zakluje, i najwazniejsze, okresu brak i nic nie wskazuje na to, ze bedzie, bo zwykle okolo 2 dni przed mialam juz jakis sluz podbarwiony krwia( sorki za obrazowy opis). Korci mnie, zeby "tam" troche pogmerac i obadac teren, ale sie boje. Jutro rano powtorka. Prosze o kciuki, modlitwy, cokolwiek co moze pomoc. Boje sie rowniez, ze cos tam sie poprzestawialo. No ale coz, zostaje czekac.
@nafoczka jako ze jestem zapalona szydelkarka, zglosilam moja wole wziecia udzialu w tym super przedsiewzieciu. Musze tylko zakupic material i ruszam z produkcja ozdob bozonarodzeniowych
Roki ja mam samo Mthfr i mam heparynę mój lekarz i ja zlecił .
@Oczekujaca123 powiem Ci ze to zalezy od woli lekarza. Heparyna na R. Ja po jednej stracie i bez wskazan. Ale robilam mase badan i mam pozytywne Ana a dokladnie anty ro moze po prostu widzial jak bardzo mi zalezy i chcial mnie obstawic..slyszalam tez ze lekarze po prostu prowadza na heparynie szczesliwe ciaze i sami staraja sie wymyslac sobie podkladke zeby dac na nfz. Np zawaly serca w rodzinie, zylaki, slyszalam wlasbie ze gin sam wymyslal powody zeby dziewxzynie bez wskazan dac heparyne na R. To troche jak w tym filmie ile wazy kon trojanski A: Ja nie moge. B:ale pan nie moze czy pan nie chce. A: A to nie to samo?
Troche to wymaga wiedzy, checi i woli lekarza jesli jest watpliwosc
Moja lekarka uważa, że nie ma dyskusji. Jest strata, należy się heparyna. Powiedziała, że profilaktycznie stosuje się heparynę podczas ciąży i daje R. Ja mam jedno mthfr, pai-1 i r-2. Hematolog po obejrzeniu napisała zalecenie: moje imię i nazwisko. Stwierdzenie: trombofilia wrodzona. Wskazane przyjmowanie heparyny drobnocząsteczkowej od początku stwierdzenia ciąży. Pieczątka i podpis lekarza.