reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

@Klaudia_1992 Szczerze współczuje, że aż 4 razy przez to przechodziłaś :(:* Generalnie na NFZ przysługują Ci po 3 poronieniach jakieś badania. Samo badanie kosmówki odpowie czy płód miał wady genetyczne..ale jak np. w moim przypadku okazało się, że w próbce ze szpitala nie było za wiele tkanek płodu i genetyk stwierdził, że przebadał mój materiał genetyczny i wszystko wyszło ok. Generalnie samo to badanie nie da pewności, że będzie ok. Może to kwestia jakiś problemów z krzepnięciem, tarczycą, czy wysoką prolaktyną, a czasem niski poziom d3..wszystko to trzeba raczej sprawdzać oddzielnie. Jeśli się mylę, niech mnie któraś z Was poprawi :*

reklama
No dobrze , ale to co dalej mam robić ? Jakie badania powinnam jeszcze zrobić ?
Jak powiedziałam w szpitalu, ze po 3 poronieniach chyba mi coś przysługuje na NFZ, to lekarz mi powiedział, ze muszę zrobić badania genetyczne , a to nie jest refundowane .
Tyle się dowiedziałam , tyle o naszych prawach , kobiet po poronieniach :/

No dobrze , ale to co dalej mam robić ? Jakie badania powinnam jeszcze zrobić ?
Jak powiedziałam w szpitalu, ze po 3 poronieniach chyba mi coś przysługuje na NFZ, to lekarz mi powiedział, ze muszę zrobić badania genetyczne , a to nie jest refundowane .
Tyle się dowiedziałam , tyle o naszych prawach , kobiet po poronieniach :/
Witaj i światełko dla Twoich Aniołków. Po tylu poronieniach należy Ci się badanie kariotypow . Więcej pomocy i wskazówek na pewno otrzymasz u dziewczyn na wątku o poronieniach nawykowych leczenie immunologiczne, ale tutaj też zostań. Twoja historia jest bardzo smutna i myślę że powinnaś zacząć od znalezienia lekarza z prawdziwego zdarzenia. Co do badań lista jest długa, najlepiej zacząć od podstawowej. Morfologii moczu, wymazow z pochwy na ureoplasma, chlamydia, mykoplazma oprócz tego w ciągu 6 tygodni od poronienia /straty powinnaś zrobić pakiet badań dotyczących zespołu antyfosfolipifowego. Należałoby też sprawdzić tarczycę, zrobić krzywa cukrowa i insulinowa.... Jest tego sporo, a wymieniłam tylko podstawowe. Kochana myślę że spora podpowiedzia i wsparciem będzie też dla ciebie wątek rozpoczęty przez @nafoczka o ciąża Ch zakończonych sukcesem. Tam nasz opisane nasze ciążę, wykonane badania, wdrożone leki. Link poniżej. No i oczywiście pytaj :-*

Link do: Ciaze po poronieniach zakonczone sukcesem- badania, przebieg

Dokladnie @Klaudia_1992 skopiowalam dla Ciebie link Link do: Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne tutaj dziewczyny wysylaly do genenis a o badaniach wiedza wszystko. Warto zainteresowac sie immunologia niestety to czesto bezobiawowo u nas a objawiem sa straty, spece w łodzi i ww rzeszowie potrafia pomoc powodzenia i oczywiscie jesli bedziemy potrafily pomozemy ale na drugim watku wiedza jest ogromna:*

O ! I to już coś . Za dwa tyg mam wizytę u swojego ginekologa , to zapytam czy te badania powinnam zrobić , i czy będą pomocne w moim przypadku

Dokladnie @Klaudia_1992 skopiowalam dla Ciebie link Link do: Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne tutaj dziewczyny wysylaly do genenis a o badaniach wiedza wszystko. Warto zainteresowac sie immunologia niestety to czesto bezobiawowo u nas a objawiem sa straty, spece w łodzi i ww rzeszowie potrafia pomoc powodzenia i oczywiscie jesli bedziemy potrafily pomozemy ale na drugim watku wiedza jest ogromna:*

Tak , tam już napisałam . Na tym forum . Dziękuje : *

Witaj i światełko dla Twoich Aniołków. Po tylu poronieniach należy Ci się badanie kariotypow . Więcej pomocy i wskazówek na pewno otrzymasz u dziewczyn na wątku o poronieniach nawykowych leczenie immunologiczne, ale tutaj też zostań. Twoja historia jest bardzo smutna i myślę że powinnaś zacząć od znalezienia lekarza z prawdziwego zdarzenia. Co do badań lista jest długa, najlepiej zacząć od podstawowej. Morfologii moczu, wymazow z pochwy na ureoplasma, chlamydia, mykoplazma oprócz tego w ciągu 6 tygodni od poronienia /straty powinnaś zrobić pakiet badań dotyczących zespołu antyfosfolipifowego. Należałoby też sprawdzić tarczycę, zrobić krzywa cukrowa i insulinowa.... Jest tego sporo, a wymieniłam tylko podstawowe. Kochana myślę że spora podpowiedzia i wsparciem będzie też dla ciebie wątek rozpoczęty przez @nafoczka o ciąża Ch zakończonych sukcesem. Tam nasz opisane nasze ciążę, wykonane badania, wdrożone leki. Link poniżej. No i oczywiście pytaj :-*

Link do: Ciaze po poronieniach zakonczone sukcesem- badania, przebieg
Dziękuje : * jesteś kochana :) dużo przeżyłam i jest mi strasznie ciężko , ale wszystko po to żeby mieć zdrowe dziecko . Mówisz, ze należy mi się badanie kariotypow ? Oznacza to,ze w moim przypadku po tylu poronieniach ono jest refundowane ?

Dziękuje : * jesteś kochana :) dużo przeżyłam i jest mi strasznie ciężko , ale wszystko po to żeby mieć zdrowe dziecko . Mówisz, ze należy mi się badanie kariotypow ? Oznacza to,ze w moim przypadku po tylu poronieniach ono jest refundowane ?
Badanie kariotypow należy się po 2 stratach. Powinnaś iść do lekarza pierwszego kontaktu z udokumentowany stratami i on musi wystawić skierowanie dla Ciebie i meza/partnera na badanie kariotypow do poradni genetycznej

Badanie kariotypow należy się po 2 stratach. Powinnaś iść do lekarza pierwszego kontaktu z udokumentowany stratami i on musi wystawić skierowanie dla Ciebie i meza/partnera na badanie kariotypow do poradni genetycznej
No właśnie udokumentowane są tylko dwa poronienia bo dwa były w szpitalu , reszta niestety w domu , a na potwierdzenie ciąż mam jedynie betę, która robiłam właśnie po poronieniach .
Dziękuje, ze jesteś i tak dużo podpowiadasz ; *

reklama
Do góry