reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

@Klaudia_1992 Szczerze współczuje, że aż 4 razy przez to przechodziłaś :(:* Generalnie na NFZ przysługują Ci po 3 poronieniach jakieś badania. Samo badanie kosmówki odpowie czy płód miał wady genetyczne..ale jak np. w moim przypadku okazało się, że w próbce ze szpitala nie było za wiele tkanek płodu i genetyk stwierdził, że przebadał mój materiał genetyczny i wszystko wyszło ok. Generalnie samo to badanie nie da pewności, że będzie ok. Może to kwestia jakiś problemów z krzepnięciem, tarczycą, czy wysoką prolaktyną, a czasem niski poziom d3..wszystko to trzeba raczej sprawdzać oddzielnie. Jeśli się mylę, niech mnie któraś z Was poprawi :*

reklama
No dobrze , ale to co dalej mam robić ? Jakie badania powinnam jeszcze zrobić ?
Jak powiedziałam w szpitalu, ze po 3 poronieniach chyba mi coś przysługuje na NFZ, to lekarz mi powiedział, ze muszę zrobić badania genetyczne , a to nie jest refundowane .
Tyle się dowiedziałam , tyle o naszych prawach , kobiet po poronieniach :/

No dobrze , ale to co dalej mam robić ? Jakie badania powinnam jeszcze zrobić ?
Jak powiedziałam w szpitalu, ze po 3 poronieniach chyba mi coś przysługuje na NFZ, to lekarz mi powiedział, ze muszę zrobić badania genetyczne , a to nie jest refundowane .
Tyle się dowiedziałam , tyle o naszych prawach , kobiet po poronieniach :/
Witaj i światełko dla Twoich Aniołków. Po tylu poronieniach należy Ci się badanie kariotypow . Więcej pomocy i wskazówek na pewno otrzymasz u dziewczyn na wątku o poronieniach nawykowych leczenie immunologiczne, ale tutaj też zostań. Twoja historia jest bardzo smutna i myślę że powinnaś zacząć od znalezienia lekarza z prawdziwego zdarzenia. Co do badań lista jest długa, najlepiej zacząć od podstawowej. Morfologii moczu, wymazow z pochwy na ureoplasma, chlamydia, mykoplazma oprócz tego w ciągu 6 tygodni od poronienia /straty powinnaś zrobić pakiet badań dotyczących zespołu antyfosfolipifowego. Należałoby też sprawdzić tarczycę, zrobić krzywa cukrowa i insulinowa.... Jest tego sporo, a wymieniłam tylko podstawowe. Kochana myślę że spora podpowiedzia i wsparciem będzie też dla ciebie wątek rozpoczęty przez @nafoczka o ciąża Ch zakończonych sukcesem. Tam nasz opisane nasze ciążę, wykonane badania, wdrożone leki. Link poniżej. No i oczywiście pytaj :-*

Link do: Ciaze po poronieniach zakonczone sukcesem- badania, przebieg

Dokladnie @Klaudia_1992 skopiowalam dla Ciebie link Link do: Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne tutaj dziewczyny wysylaly do genenis a o badaniach wiedza wszystko. Warto zainteresowac sie immunologia niestety to czesto bezobiawowo u nas a objawiem sa straty, spece w łodzi i ww rzeszowie potrafia pomoc powodzenia i oczywiscie jesli bedziemy potrafily pomozemy ale na drugim watku wiedza jest ogromna:*

O ! I to już coś . Za dwa tyg mam wizytę u swojego ginekologa , to zapytam czy te badania powinnam zrobić , i czy będą pomocne w moim przypadku

Dokladnie @Klaudia_1992 skopiowalam dla Ciebie link Link do: Poronienia nawykowe - leczenie immunologiczne tutaj dziewczyny wysylaly do genenis a o badaniach wiedza wszystko. Warto zainteresowac sie immunologia niestety to czesto bezobiawowo u nas a objawiem sa straty, spece w łodzi i ww rzeszowie potrafia pomoc powodzenia i oczywiscie jesli bedziemy potrafily pomozemy ale na drugim watku wiedza jest ogromna:*

Tak , tam już napisałam . Na tym forum . Dziękuje : *

Witaj i światełko dla Twoich Aniołków. Po tylu poronieniach należy Ci się badanie kariotypow . Więcej pomocy i wskazówek na pewno otrzymasz u dziewczyn na wątku o poronieniach nawykowych leczenie immunologiczne, ale tutaj też zostań. Twoja historia jest bardzo smutna i myślę że powinnaś zacząć od znalezienia lekarza z prawdziwego zdarzenia. Co do badań lista jest długa, najlepiej zacząć od podstawowej. Morfologii moczu, wymazow z pochwy na ureoplasma, chlamydia, mykoplazma oprócz tego w ciągu 6 tygodni od poronienia /straty powinnaś zrobić pakiet badań dotyczących zespołu antyfosfolipifowego. Należałoby też sprawdzić tarczycę, zrobić krzywa cukrowa i insulinowa.... Jest tego sporo, a wymieniłam tylko podstawowe. Kochana myślę że spora podpowiedzia i wsparciem będzie też dla ciebie wątek rozpoczęty przez @nafoczka o ciąża Ch zakończonych sukcesem. Tam nasz opisane nasze ciążę, wykonane badania, wdrożone leki. Link poniżej. No i oczywiście pytaj :-*

Link do: Ciaze po poronieniach zakonczone sukcesem- badania, przebieg
Dziękuje : * jesteś kochana :) dużo przeżyłam i jest mi strasznie ciężko , ale wszystko po to żeby mieć zdrowe dziecko . Mówisz, ze należy mi się badanie kariotypow ? Oznacza to,ze w moim przypadku po tylu poronieniach ono jest refundowane ?

Dziękuje : * jesteś kochana :) dużo przeżyłam i jest mi strasznie ciężko , ale wszystko po to żeby mieć zdrowe dziecko . Mówisz, ze należy mi się badanie kariotypow ? Oznacza to,ze w moim przypadku po tylu poronieniach ono jest refundowane ?
Badanie kariotypow należy się po 2 stratach. Powinnaś iść do lekarza pierwszego kontaktu z udokumentowany stratami i on musi wystawić skierowanie dla Ciebie i meza/partnera na badanie kariotypow do poradni genetycznej

Badanie kariotypow należy się po 2 stratach. Powinnaś iść do lekarza pierwszego kontaktu z udokumentowany stratami i on musi wystawić skierowanie dla Ciebie i meza/partnera na badanie kariotypow do poradni genetycznej
No właśnie udokumentowane są tylko dwa poronienia bo dwa były w szpitalu , reszta niestety w domu , a na potwierdzenie ciąż mam jedynie betę, która robiłam właśnie po poronieniach .
Dziękuje, ze jesteś i tak dużo podpowiadasz ; *

reklama
Do góry