muza_ton
Fanka BB :)
@roki_1991 są dwa rodzaje chlamydii i mykoplazmy: pneumo i tr(cos tam). Te pneumo odpowiadaja głównie za infekcje ukladu oddechowego, dróg moczowych i u mężczyzn spraw urologicznych. Na te robi sie badania w klasie igm (aktywna infekcja) i igg (stara infekcja) z krwi. Natomiast te tr(cos tam) których nazwy nigdy nie mogę zapamiętać robi się wymazy z pochwy czy u mężczyzn z cewki chyba. Ta jest przenoszona drogą płciową. Nie wiem jak z ureoplazma ale to chyba też powinnaś wymaz zrobić. Chociaż nam zakaznik z głową mówiła że w wymazach to z reguły nic nie wychodzi tylko jak już to przeciwciala z krwi. Metoda pcr nie bada przeciwcial dlatego nie ma klas igm i igg. Ona ma za zadanie stwierdzić czy w pobranym materiale (krew, wymaz itd.) Stwierdzono obecność fragmentu danej bakterii.
@Frezja_1 no właśnie bo to sława jest to możliwe że już nie ma takiego ludzkiego podejścia do ludzi. No musialbym z gościem pogadać aby ocenić ale nie wiem czy mnie stać. Z tego co znalazłam 300zl wizyta. Czas leci strasznie. Jeszcze dwa lata temu zmienialam pracę i myślałam że na dzieci mam jeszcze czas. Nawet nie wiedziałam w jakim błędzie jestem.
@Frezja_1 no właśnie bo to sława jest to możliwe że już nie ma takiego ludzkiego podejścia do ludzi. No musialbym z gościem pogadać aby ocenić ale nie wiem czy mnie stać. Z tego co znalazłam 300zl wizyta. Czas leci strasznie. Jeszcze dwa lata temu zmienialam pracę i myślałam że na dzieci mam jeszcze czas. Nawet nie wiedziałam w jakim błędzie jestem.