reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

@hona jasne , przejrzałam to wszystko w necie i są tutaj też wątrobowe i na nerki i markery rakowe ...i witaminy i elektrolity i wg masakra ;/ ale no zabić mnie to nie zabije a może pomoże więc tak :

MORFOLOGIA Z ROZMAZEM , BILIRUBINA , ASPAT , ALAT , GGTP, ALP , GLUKOZA , AMYLAZA SUROWICY , MOCZNIK, KWAS MOCZOWY , KREATYNINA , GFR , PROTROMBINA , FIBRYNOGEN , ESTRADIOL, PROGESTERON , TESTOSTERON , TSH , FT3 , FT4 , HOLESTEROL W TRAKCIE , IGE,IGG,IGM , < ASSO,CRP -ILOŚCIOWO > , MARKERY- CA15-3,CA-125, HE-4,CA19-9,
CEA , FERRYTYNA , CPK,CKMB , ELEKTROLITY - NA,K,CL,CA,MG,P,FE,
TROPONINA , A.TPO , A.TG , ANA I i II , WITAMINA- D, B12, ANALIZA MOCZU , MOCZ NA POSIEW

DOŁÓŻCIE COŚ DO LISTY JAK TRZEBA BO NIE MAM ZAMIARU SIE KŁUĆ ZNOWU I ZNOWU I ZNOWU :<
Prolaktyna, fsh, lh, kortyzol, cytomegalia, toksoplazmoza, różyczka ja jeszcze bym zrobiła kal na pasożyty.
Ale bym dużo rzeczy wyrzuciła. Po co markery? Jesteś zagrożona? Masz podejrzenia jakieś?

reklama
Prolaktyna, fsh, lh, kortyzol, cytomegalia, toksoplazmoza, różyczka ja jeszcze bym zrobiła kal na pasożyty.
Ale bym dużo rzeczy wyrzuciła. Po co markery? Jesteś zagrożona? Masz podejrzenia jakieś?

Pasożyty robiłam wynik ujemny , cytomegalia i toksoplazmoza jakoś nie sądzę bo nawet nie miałam styczności z żadnymi zwierzetami czy objawów tego ;/ więc nie wiem czy jest sens
co do cytomegalii nie wiem czy by akurat zaatakowała 2 razy... ale zrobić można

roxie A ty masz problemy z sercem, że aż CKMB - to badanie wykonuje się gdy jest podejrzenie zawału. Tak samo CPK - w zupełności wystarczy jak zrobisz CRP. No i aby zarazić się toksoplazmozą wcale nie musisz mieć kontaktu ze zwierzętami - wystarczą prace w ogródku lub źle umyte owoce/warzywa. Cytomegalia jest chorobą wirusową i można się zarazić przez kontakt z nosicielem. Więc nie możesz być pewna, że nie chorowałaś lub nie chorujesz obecnie - obie choroby nie dają objawów u dorosłych.

edit. Ja bym jeszcze dorzuciła komórki nk -ale to chyba dość drogie jest - z tego co kojarzę to ok 200zł

roxie A ty masz problemy z sercem, że aż CKMB - to badanie wykonuje się gdy jest podejrzenie zawału. Tak samo CPK - w zupełności wystarczy jak zrobisz CRP. No i aby zarazić się toksoplazmozą wcale nie musisz mieć kontaktu ze zwierzętami - wystarczą prace w ogródku lub źle umyte owoce/warzywa. Cytomegalia jest chorobą wirusową i można się zarazić przez kontakt z nosicielem. Więc nie możesz być pewna, że nie chorowałaś lub nie chorujesz obecnie - obie choroby nie dają objawów u dorosłych.

Ja miałam kiedyś dawno wiotką zastawkę może dlatego no i niedociśnienie mam a puls bardzo wysoki ale w sumie po co mi takie badanie ;/ chociaż i tak się obniżył po tabletkach na tarczyce . Aha to zrobię też dla spokoju żeby wiedzieć
@zosiak nie robiłam żadnych witamin jeszcze ;/ w sumie dobrze sie czuje i witaminy biore cały czas takze trudno powiedziec czy mam jakis niedobór czegos

Ostatnia edycja:
Roxie a witamine D robilas sobie? Bo lekarz mi powiedzial ze ma bardzo duzy wplyw zalecil mi przed kolejnymi straniami wiecej spacerowi wygrzewania na sloncu bo sama suplementacja wit nie wystarczy dlatego pytam czy badalas sobie​

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Ja tez mam zrobic wit d
Duzo z tych badan ,ktore Roxie wylisalas mialam w tym miesiacu i wszystko mam normie.

Dostalam wyniki bhcg 43 ,rano sie dowiem co na to lekarz[emoji20]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Ja tez mam zrobic wit d
Duzo z tych badan ,ktore Roxie wylisalas mialam w tym miesiacu i wszystko mam normie.

Dostalam wyniki bhcg 43 ,rano sie dowiem co na to lekarz[emoji20]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Jakie to smutne jak większą beta i pozytywny test ciazowy nie cieszą... Mi lekarz powiedział że mam robić testy ciążowe dopóki nie wyblaknie druga kreska... dziś jeszcze pozytywny... ryczałam jak ma niego patrzylam

Dziewczyny nie martwcie sie nie mamy na to wplywu musimy odpoczac troche zapomniec zajac sie czyms nawet po najgorszej burzy wstaje slonce slyszalyscie o tym dla nas tez sie sloneczko zaswieci moze nie teraz ale kiedys napewno wiem ze to bardzo smutne i ciezkie ale pamietacie moje pisanie tutaj jak wpadalam w zlosc? To normalne odreagowanie rozgoryczenie teraz mi to juz obojetne. Przechodzilam w tej ciazy przez rozne stany mialam goraczke bole krzyza potem dreszcze bole brzucha plamienia i mdlosci bolace piersi teraz musze odpoczac kto by to wytrzymal.Moja kumpela namowila mnie wiecie na co na wodke choc tak nie lubie alkoholu a co mi tam jak tylko nie bede brala lekow to sie napije. Dobranoc dziewczyny.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Funia ja mam 3 torbiele i jeden prawie 5cm a dwa pozostałe mniejsze chyba 2 i 1.5cm. Płakałam jak się dowiedziałam a lekarz do mnie ze chyba oszalalam dlaczego płacze hehe wytłumaczył mi ze 3 miesiące i ich nie będzie, co prawda prawdopodobieństwo zajścia w ciążę miałam trzy krotnie mniejsze niż zdrowa kobieta ale nie poddalam sie. Funia są dwie metody leczenia ja wybrałam metodę luteina pod język 2x dziennie plus starania o dz idzie, druga metoda to tabletki antykoncepcyjne no i wiadomo nie ma szans na ciążę,ale skoro chcesz się wstrzymać to wybierz drugą bo szybciej znikają myślę że miesiąc I ci zginie bo jest mały. Co jeszcze mogę ci powiedzieć ogólnie torbiele to moi stali lokatorzy co się ich pozbede to mam nst no ale leczenie tak jak mówiłam luteina może dlatego.
Nie martw się będzie dobrze. Pod koniec miesiąca idę na kontrolę zobaczyć czy zginęły pasożyty hehe

reklama
Pasożyty robiłam wynik ujemny , cytomegalia i toksoplazmoza jakoś nie sądzę bo nawet nie miałam styczności z żadnymi zwierzetami czy objawów tego ;/ więc nie wiem czy jest sens
co do cytomegalii nie wiem czy by akurat zaatakowała 2 razy... ale zrobić można

Roxie toksoplazmoza można zarazić się nie tylko przez kontakt z kotami, ale również przez zjedzenie surowego mięsa (np robiąc kotlety mielone smakujesz mięso? Bo ja tak), przez niedogotowane mięso i niedomyte warzywa i owoce.
Przechodziłam toksoplazmoze, przez nią straciłam swoje pierwsze dzieciątko. Nie mialam zadnych objawow tej choroby a wynik mialam z kosmosu.

Dziwi mnie ta lista badań. Zamierzasz za wszystko płacić? Część badań może zlecić Ci ginekolog, część lekarz rodzinny (np morfologia, cholesterol, mocz, tsh). Wystarczy dobrze pogadać ;)

Ostatnia edycja:
Do góry