reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Olasec dziękuję ze pytasz. Mąż nadal dotrzymuje słowa.....bardzo mnie to cieszy :) Zaczął więcej czasu spędzać z Nikosiem :) No i znalazł sobie dodatkową pracę na weekendy więc jest chociaż z czego żyć.

Znowu muszę się Wam wyzalić :( Wczoraj posprzeczalam się z bratowa....poszło o dzieci.
Bratanek jest o 5 miesiecy starszy od Nikosia. Odkąd tylko pamiętam zawsze dokuczal Naszemu.
Jak Niki weźmie do ręki jakąś zabawkę to O. mu zabiera.
Na Naszym roczku, O. wziął dość ciężki klocek i poszedł uderzyć Nikosia w głowę (Nikos siedział w kąciku na dywanie i ładnie sam się bawil).....reakcja rodziców to śmiech (chyba Wam o tym kiedyś pisalam).
Wczoraj O. wziął samochód jezdzik i specjalnie wjezdzal na Nikosia uderzając mu w nóżki. Musiało Go to zabolec bo sie rozplakał (ogólnie to rzadko kiedy płacze, nawet jak się uderzy) . Za jakies pol godziny ciagle popychal Nikosia az sie przewracal. Powiedziałam O. że tak nie wolno robic ale On tylko na mnie spojrzal i znowu wjechał jezdzikiem w Nikosia.
Rodzice w ogole nie reagują na to co On robi twierdząc ze jak będzie miał 5 lat to będą mu tłumaczyć co wolno a czego nie bo narazie jest jeszcze mały i nie rozumie.
No jak nie rozumie? 19 miesięczne dziecko nie rozumie co się do Niego mówi?
No i bratowa się obrazila za to ze zwróciłam uwagę jej synusiowi.
Dlaczego moje dziecko ma być gorsze? Dlaczego ma być ciągle przez Niego bite? Nikos ma 14 miesiecy więc wiadomo ze nie umie się jeszcze sam obronić.

reklama
anik, a dbasz o dietę, dużo ruchu ?
Spóźnia się może od stresu... ;) a dlugo ?

anik. Zrób test ;-) Takie objawy chorobowe często występują na początku ciąży.

I ja wszystkim mamom życzę z okazji Waszego święta wszystkiego najlepszego!

Spóźnia się 5 dni.
A chora jestem mega. Dziś już wylądowałam na zastrzykach -,nie mogę poradzić sobie ze zbiciem temperatury :/

Olasec dziękuję ze pytasz. Mąż nadal dotrzymuje słowa.....bardzo mnie to cieszy :) Zaczął więcej czasu spędzać z Nikosiem :) No i znalazł sobie dodatkową pracę na weekendy więc jest chociaż z czego żyć.

Znowu muszę się Wam wyzalić :( Wczoraj posprzeczalam się z bratowa....poszło o dzieci.
Bratanek jest o 5 miesiecy starszy od Nikosia. Odkąd tylko pamiętam zawsze dokuczal Naszemu.
Jak Niki weźmie do ręki jakąś zabawkę to O. mu zabiera.
Na Naszym roczku, O. wziął dość ciężki klocek i poszedł uderzyć Nikosia w głowę (Nikos siedział w kąciku na dywanie i ładnie sam się bawil).....reakcja rodziców to śmiech (chyba Wam o tym kiedyś pisalam).
Wczoraj O. wziął samochód jezdzik i specjalnie wjezdzal na Nikosia uderzając mu w nóżki. Musiało Go to zabolec bo sie rozplakał (ogólnie to rzadko kiedy płacze, nawet jak się uderzy) . Za jakies pol godziny ciagle popychal Nikosia az sie przewracal. Powiedziałam O. że tak nie wolno robic ale On tylko na mnie spojrzal i znowu wjechał jezdzikiem w Nikosia.
Rodzice w ogole nie reagują na to co On robi twierdząc ze jak będzie miał 5 lat to będą mu tłumaczyć co wolno a czego nie bo narazie jest jeszcze mały i nie rozumie.
No jak nie rozumie? 19 miesięczne dziecko nie rozumie co się do Niego mówi?
No i bratowa się obrazila za to ze zwróciłam uwagę jej synusiowi.
Dlaczego moje dziecko ma być gorsze? Dlaczego ma być ciągle przez Niego bite? Nikos ma 14 miesiecy więc wiadomo ze nie umie się jeszcze sam obronić.

Bardzo dobrze, że zwróciłas uwagę. Nawet w tym wieku dziecko powinno wiedzieć co jest dobre a co złe. Jak będzie miał 5 lat to już będzie za późno na takie tłumaczenia bo jak to, skoro tyle czasu mogłem a teraz zabraniają?

Misia i tak jestes aniolem ze tak dlugo to tolerowalas- ja bym zrobila dym juz przy pierwszym razie! Do czego to podobne zeby dzieciak robil co mu sie podoba a rodzice sie smieja jakby bylo z czego! W zadnym wypadku nie pozwalaj na przemoc i nie wazne ile dzieciak ma lat- niech sie uczy ze tak nie wolno a jak oni sie jeszcze usmiechaja to on jest pewien ze robi cos fajnego! A bratowa jak jest glupia to niech sie gniewa. Ciekawe co by powiedziala gdyby to jej syn plakal z bolu?

Gloria....po tym zajsciu na roczku....odseparowalam Nikosia od O. W ogóle się nie spotykaliśmy przez jakiś czas.
Wczoraj przyjechali na Dzień Matki.
Nie chciałam robić dymu bo nie byli u mnie, tylko wszyscy byliśmy u rodziców.
Zwróciłam Mu tylko grzecznie uwagę. Nie dotarło do nikogo. Robi co mu się podoba. Zresztą tak jak jego 10 letnia siostra.
Bratowa zawsze na wszystko się szybko obrazala, ale za takie coś to chyba nie powinna.
Nie życzę sobie żeby z mojego dziecka zrobili sobie jakieś popychadlo.

MisiaMonisia mi się zdarzyło tylko raz stanąć w obronie Olka. Kuzyn starszy o pół roku zaczął go popychać, mimo że Olek nic mu nie robił. Wystarczyło, że raz zwróciłam uwagę, stanęłam obok i nie pozwoliłam na kolejne ataki. Tamten zaraz się rozryczał, bo ze mną nie miał szans. Mama P. szybko go zabrała i po sprawie. Myślę, że gdyby Twój mąż zwrócił uwagę gówniarzowi, to sprawa potoczyłaby się inaczej...
Jeszcze tak mi się przypomniało, jak kuzynka przyjechała do mnie ze swoją 3-letnią córką. Tamta strasznie dokazywała, ale wszystko w granicach normy . W końcu przy stole przy obiedzie stanęła na krześle i zaczęła krzyczeć. Jak na nią ryknęłam, że u mnie nie wolno tak robić, to siedziała grzecznie do końca posiłku ;) Czasami tak jest, że rodzice widzieli już tyle razy rozrabiackie akcje swojego dziecka, że przestają na nie zwracać uwagę. Z boku zawsze łatwiej jest oceniać... My Olkowi często nie zwracamy uwagi, bo wiemy, że zaraz przestanie i zapomni. Jak bym mu zabroniła, to robiłby na złość i utrwalał złe zachowanie. Każde dziecko jest inne i na każde trzeba mieć inny sposób.

MisiaMonisia słusznie postapilas. Nie rozumiem z jakiego powodu ta obraza.
Dziecko trzeba uczyć od małego, że nie wolno innym robić krzywdy. Mój Wiktor też miał odruch bicia bił mnie po rękach, ale jakoś udało mi się go tego oduczyć.

hahaha Misia! twoja bratowa jest identyczna jak moja ;) Ja normalnie zwracam uwagę jej dziecku, mieszkamy razem (tyle że każdy na swoim piętrze, ale podwórko jedno) i nie wyobrażam sobie pozwolić na różne poczynania mojej chrześnicy która jest czasem mam wrażenie wcielonym diabłem - tylko, że ja walę prosto z mostu w miarę ładnych słowach i tłumaczę temu dziecko że to i siamto. Zawsze się obraża ale mam to w dupie, nie pozwolę sobie wejść na głowę. Dzięki temu jak jej Mała przychodzi do nas to się mnie słucha.
Alza napisała, że pewnie inaczej by było gdyby Twój Mąż zwrócił uwagę - u nas jest inaczej o tyle, że jak mój Mąż zwrócił ich małej uwagę to w sierpniu minie dwa lata jak się do Niego nie odzywają :D tylko czysto służbowo, i wiem że dupę mu wszędzie obrabiają - zresztą mi również - ale może inaczej trochę się zachowuję w stosunku do mnie bo jestem siostrą mojego brata jakby nie było, chociaż to w ogóle ciężki temat i klimaty.

także wszędzie dobrze gdzie Nas nie ma, ale zwracać uwagę trzeba! Bo dzieci od małego się uczą złych nawyków.
U Nas Marysia ma 10,5 miesiąca a jak gdzieś zapełznie (najczęściej pod kwiatek lub gniazdko) to mówię do niej 'nie wolno', grożę palcem - i czasem mam wrażenie że rozumie bo idzie gdzie indziej :D albo to moja taka rodzicielska wiara w to, że mam dziecko geniusza hihi :D

Witam wszystkie mamuśki :-)

byla mowa o kg w ciąży e pierwszej przytylam 8 w dwóch kolejnych cos kolo 16kg teraz poki co waga stoi w miejscu MisiaMonisia twoja bratowa to chyba Malo o dzieciach wie skoro twierdzi ze dziecko ponizej 5 lat nie rozumie co się do niego mówi ja wlasnie przez uczenie porządku dzieci od samego początku nie mam problemow z sprzątaniem ich pokoju dame po zabawie sprzątają ewentualnie zapytają czy moga później bo jeszcze wrócą sie bawic tak,samo w stosunkach dla rówieśników zachowują sie dobrze od początku mowilam im o dzieleniu sie zabawkami pomaganiu mlodszym i nie robieniu krzywdy innym ja,myślę ze,takie dziecko od malego uczone moze byc później dobrym dzieckiem tylko wymaga to konsekwencji i poświęcony czas ale skutki są wspaniale ...

U mnie piekna pogoda upaly biorą górę. Uwielbiam wiosne i lato ...
tylko męczą mnie te ciągłe mdłości ale dla mojej pipinki wszystko wytrzymam .. pozdrawiam was wszystkie serdecznie i zycze pogodnego i milego wekendu ...

reklama
MisiaMonisia bardzo się cieszę z poprawy Twojego męża:) a co do bratowej to bardzo dobrze zrobiłaś. Mój Michałek ma prawie 9 mcy a jak coś chce typu dotykać czajnik bezprzewodowy (nie mam pojęcia czemu tak mu się czajnik podoba) albo zrywać kwiatki to mu stanowczo mówię, że nie wolno i odchodzimy. Może teraz jeszcze nie rozumie ale lada moment będzie kumał i od początku trzeba mówić co wolno a czego nie. Broń swoje dziecko bo jeszcze jest za mały na to żeby samemu się bronić i od tego ma Ciebie żebyś Ty reagowała. Brawo :)

Do góry