reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Malgonia ale mkniecie do przodu, to już 30 tydz.wow:-D Jako doświadczona mamusia chętnie podpowiem kilka rzeczy:-)
1. materacyk miałam kokosowo - gryczany
2. ja osobiście uwielbiam śpiworki, mała do tej pory w nich śpi. Zawsze mam pewność, że będzie przykryta. Dla maluszka najlepiej kupić z rękawkami.
3. Moja córa w 120cm spała prawie do 3 roku i mieściła się bez problemu, a do drobinek nie należy (po co przepłacać):-) Fajną rzeczą jest opuszczany bok łóżeczka, przyda się szczególnie jak będziesz miała cc. Nie trzeba się tak "wyginać".
4.butelki tylko dr brown - świetne!
5. podgrzewacz miałam lovi, ale firma w tym przypadku chyba nie ma znaczenia.
6. sterylizatora nie miałam, mąż biegał i wyparzał - nie narzekał:-D
7. laktator miałam lovi ale nie polecam, za to koleżanka miała medela elektryczny - ponoć rewelacja. Generalnie jak można sobie pozwolić to elektryczny lepszy ( ja z moim ręcznym się mega namachałam)

Wejdź sobie na stronkę Akcesoria dla dzieci: meble, dekoracje do pokoju dziecięcego - babyDECO. Mają wiele fajnych rzeczy (ja zamawiałam u nich mebelki)

Powodzenia w zakupach:-)

Miłego dnia dziewczynki:-)

reklama
malgonia no właśnie trochę nie zaglądałaś i byśmy Cię pominęły w rozpakowaniach:-D przypomnij się Kochana na kiedy zaplanowany masz finish?;-)

ja bardzo nie pomogę, doświadczenie moje żadne ale też rozmyślam nad niezbędnymi rzeczami dla Maluszka.

• Łóżeczko mam 120x60
  • materac jest moim dylematem ogromnym...różne opinie słyszałam na temat gryki...jedni chwalą inni niestety nie...dlatego też nie wiem czy nie skupię się głównie na kokosie i lateksie?
  • wczoraj debatowałam w myślach kołderka kontra śpiworek i póki co śpiworek wygrywa, ewentualnie jakiś grubszy kocyk. Kołderki nie będę kupowała na początek. Mały szybko wyrośnie z tej niemowlęcej
  • podgrzewacz i laktator zostawiam do porodu, może okażą się zbędne ;-)
  • sterylizator też sobie daruję - w końcu kiedyś ich nie było i jakoś kobiety sobie radziły z wyparzaniem smoków czy butli i wyrosłyśmy na zdrowe Kobietki :tak:

To ja ostatnia w tym roku do rozpakowania? Termin pierwotny był na Wigilię, ale dziecię do przodu o tydzień i cięcie planowane będzie pewnie koło 10 grudnia.

Dzięki za Wasze rady, zbieram wszystkie. Już co nieco wiem.
Odnośnie śpiworków - wiele Mam poleca jednak śpiworki, że bezpieczniejsze, cieplejsze itd. Ja nawet nie wiedziałam, że do końca 1 rż zalecane są wyłącznie śpiworki. Jakoś trudno mi uwierzyć, że dziecko w tym bez rękawków nie zmarznie. Na stronie GRO (śpiworki GROBAG) są informacje - dla zainteresowanyc hhttp://www.bezpiecznysendziecka.pl/dowiedz_sie.html .
Materac - chyba wybiorę lateksowy. Ewentualnie kokosowo-lateksowy.

Dziewczyny ja sterylizatorów nie polecam... Wiem, bo sama kupilam... I wywaliłam kase w błoto... One po pewnym czasie tak śmierdzą, że butelki, smoczki przechodzą tym zapachem...
Spiworek jak najbardziej. Oliwka spała od 4 mc na brzuchu. I martwiłam się, jak ona się będzie przekręcać w tym spiworku. Teraz spi pod kołdrą i nie umie pod nią spać. Częściej sobie ją zwija w rulon, i śpi z nią pomiędzy nogami.

Ja mam kołderkę 120x90 cm......
A dziś zaopatrzyłam się w pieluszki flanelowe (5 sztuk za 25 zł), bo zwykłe tetrowe kupiła mi teściowa.....

Zaliczyłam dziś wizytę u dentysty......Oczywiście przed wizytą mega stres....jak zawsze zresztą.....Myślałam że serce wyskoczy mi z piersi.....Przed wyjazdem zmierzyłam sobie ciśnienie......Miałam w normie....ale puls aż 114 :szok:
Miałam plombowaną jedynkę, bo okazało sie że od spodu miałam małą dziureczkę. Tylko był problem z włozeniem plomby ponieważ dostałam znieczulenie "dla mam" ,które nie obkurcza naczyń krwionośnych i strasznie krwawiło mi dziasło. Pani Dr włożyła plombe i nie chciała sie trzymać bo ząb cały czas był wilgotny od krwi......więc stwierdziła że chyba włozy mi tylko opatrunek, ale też nie chciał sie trzymać. Aż w końcu zdecydowała i włożyła mi jakąś mocniejszą plombę. Mam nadzieję że wytrzyma ;-)
Kolejna wizyta dopiero po urodzeniu dzieciątka :blink:

Malgoniu stelizator mam nazwylkejszy do mikrofalowki za 50 zl. Na 5 minut ibwypazone nic nie smierdzi. Czy potrzebne dostalam e prezencie osobiscie wyparzam wazystko raz dziennie aktualnie plus smoczki.
Do spania tak dziecku ubiera sie dlugi rekaw wiec w spiworku nie bedzie maluszkowi chlodno.

Magdalena gratulacje!!!!!!!!!

Malgonia ja też mam łóżeczko standard:) Butelki Tomee Tipie, nie mam sterylizatora i nie mam zamiaru go kupować bo ja jestem z tych mamusiek które uważają że dziecko musi się stykać z bakteriami itd. hehehe. Więc mnie wystarczy umycie płynem (kupiłam taką piankę z NUK) i przelanie wrzątkiem. Podgrzewacza też nie mam ale chyba go kupię bo podejrzewam że mi się przyda. Laktator kupiłam elektryczny z drugiej ręki (użyty raz przez koleżankę) za 70 zeta, a co do materaca to sama nie wiem jaki kupiłam, chyba gryczano-kokosowy. Śpiworek mam i używałam też przy pierwszej córce - fajna sprawa jak dla mnie, Basiula też chyba zadowolona:) A kołderkę zacznę używać jak mała podrośnie.

Ostatnia edycja:
Naala, właściwie 31 , bo Dzidzia tydzień do przodu. Przeraża mnie jak ten czas szybko leci. Wiecie, chyba panikuję już. Mam cykora jak cholera.

Dzięki Dziewczyny.
Też jestem nie jestem zwolenniczką zbyt sterylnych warunków, więc sterylizator sobie odpuszczę. A że mikrofali nie posiadam i tak musiałby być parowy - kolejny klamot w kuchni. Wrzątek wystarczy.
Z laktatorów najczęściej dziewczyny polecają Medela Mini Electric.
O coś jeszcze chciałam zapytać.... A! O nianię elektroniczną. Czy znacie jakąś , która ma nadajnik i odbiornik na baterię? Nie za bardzo o tym piszą w danych technicznych, odbiornik zwykle jest na baterię lub akumulator, ale nadajnik?
Moja koleżnaka bardzo chwaliła nianię Philipsa Avent , kupowałam ją na prezenty i wszyscy byli zadowoleni. Ale teraz nie widzę jej, chyba przestali produkować. I żadnych monitorów oddechu, podobno można nerwicy się nabawić.

czesć Dziewczynki:)
Ja wpadam i sorki, że zmienim temat:) ale u mnie faza wzrostu pęcherzyków , a nie gromadzenia wyprawki (oby jak najszybciej się to zmieniło&&&&:)
Dziś dwa dominujące pęcherzyki 18x14 oraz 17x12:) endo nieco lepsze (było 0,57) jest 6,3...ale szału nie ma. Myślicie,że od dziś już zacząć przytulanie:) i trzymać się zasady co drugi dzien?:)
MIŁEGO I SLONECZNEGO WEEKendu:) życzę ....:)

reklama
Lumia myśle, że nie ma na co czekać:))) Pęcherzyki piękne, za dzień, dwa powinny pęknąć. Powiem Ci że jak próbowaliśmy co dwa dni to nic nie wychodziło. Wszystkie trzy ciąże z przytulania codziennie w okresie owulacji:-) Powodzenia i udanego - owocnego wieczoru:-D

Do góry