reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

enya81 z tym USG prenatalny czy genetycznym, jak kto chce tak nazywa, to uważam troszkę inaczej niż Ty piszesz. Moja doktorka np. nie zajmuje się robieniem tego USG, a to wtedy oznacza że nie jest szanującym się lekarzem? Nie bardzo rozumiem. Robi mi USG na każdej wizycie ale to na zasadzie sprawdzenia serduszka i ogólnych pomiarów. W szczegóły takie jak miałam podane na tym konkretnym USG się nie wgłębia. Nie jest przeszkolona pod tym kątem, nie posiada certyfikatu FMF i nie ma odpowiedniego sprzętu do takich badań.

Misia dupka to ja bym brała na Twoim miejscu cały czas. Dla swojego świętego spokoju. W środę na wizycie zapytałam doktorki czy mam brać lutkę i acard w dalszym ciągu. To mi powiedziała, że jak najbardziej, że pociągniemy to tak do 18tc...więc jeszcze co najmniej miesiąc. Gdybym z teściową mieszkała dom w dom to ktoś padł by ofiarą :-D Miasia stomatologiem jest alza która ostatnio, już długo się nie odzywa :baffled:i nie ukrywam, że mnie to niepokoi...czy ktoś wie co się z naszą alzą dzieje? 29 sierpnia idziesz leczyć ząbki? ;-) To w moje urodzinki ;-)i termin narodzin mojego Aniołka ♥ na pewno musisz powiedzieć stomatologowi że w ciąży jesteś, powinien wiedzieć jak leczyć zęby żeby było dobrze.

malgonia1 super wieści!! Superaśnie że wszystko w porządku z Synkiem ;-) jak będzie miał na imię? Bo nie wiem czy przeoczyłam, czy jeszcze nam się nie chwaliłaś? ;-)

MashaFre najlepiej mieć podejście takie jak masz! Nie nastawiać się, co ma być to będzie. Nie nastawiaj się ale myśl pozytywnie! 3mamy kciuki za staranka :tak:

lumia uważam że dobrze zrobiłaś decydując się na monitoring. Nic w tym złego, że chcesz wiedzieć jak Twój organizm pracuje. Ja jak najbardziej popieram! Głowa do góry! :tak: a tu możesz wszystkie swoje smutki wylewać!

OneMoreTime, Doris działajcie!! :tak:&&&&&&& mocno zaciśnięte! :tak:

A u mnie wszystko dobrze ;-) mam wrażenie że kipi ze mnie pozytywna energia :tak: dawno nie czułam się tak dobrze jak teraz ;-) jesteśmy z Mężem w moich rodzinnych stronach. Brat z narzeczoną przylecieli na urlop do Polski. Dziś jedziemy nad Solinę do niedzieli, bardzo się cieszę bo uwielbiam Bieszczady :tak: z Fikulkiem rośniemy, powoli wkraczamy w 4 miesiąc a tym samym w drugi trymestr ;-) wczoraj wieczór miałam wrażenie że czułam ruchy Fikusia już nawet na siedząco :-p bardzo jestem szczęśliwa :-)

dobrego dnia wszystkim życzę!! ;-)

reklama
angelstw enya napisała, przynajmniej ja to tak zrozumiałam, że każdy szanujący się lekarz powinien mieć to badanie w pakiecie, czyli że jeśli tego nie umie (a enya też była kierowana do specjalisty na usg) powinien skierować na takie badanie. Zazwyczaj ginekolodzy nie robia tego usg sami, tylko własnie zlecają pacjentkom wykonanie tego usg u specjalisty.
Ja chociaż mam 25 lat mialam robiony test papa z racji tego, że brat M ma zespół downa. Chociaż to nijak się ma do ciąż w rodzinie. Ale ginekolodzy wolą sprawdzić.

Dziewczynki ja na genetyczne tez bylam u mojej normalnej lekarki ktora prowadzi moja ciaze, natomiast na polowkowe w 21 tygodniu bylam u "specjalnej" pani profesor ktora prowadzi ciaze zagrozone i z wadami i ona badala wszystko, u mnie to badanie trwalo lacznie 30 min bo sprawdzala mozg, serce, kregoslup, organy itd.

U mnie ostatnio cos gorzej od czasu do czasu wymiotuje zazwyczaj rano, cukry nadal skacza juz tego nie pojmuje mimo ze doktor podniosl mi z 4 jednostek na 12 nic sie nie zmienilo...
W nocy spie w biustonoszu bo bardzo leci mi mleko, wczoraj mialam takie skurcze i biegunke ze bylam pewna ze bede rodzic... w poniedzialek ide na sprawdzenie wod plodowych, jesli nadal jest tak duzo to beda mi odciagac, dzisiaj tez pakuje juz czesc walizki do szpitala :)

Generalnie powinno się chyba robić w dzień spodziewanej miesiączki, taki wynik jest najbardziej prawdopodobny.
Ja np. zrobiłam dwa dni po, nic nie wykazało, potem drugi w kolejny dzień - też nic. Poczekałam jakieś 6 dni po spodziewanej @ i dopiero test wyszedł pozytywny.

angelstw - dzięki za kciuki :* nastawienie mam "co ma być to będzie", zobaczymy co z tego wyjdzie. Ale mam mieszane uczucia, myślę że będzie klops... z jednej strony mam wrażenie i cichą nadzieję, że takie nastawienie na anty jest lepsze niż zakodowanie sobie w głowie, że już teraz natychmiast ma nam się udać - bo podobno głowa to pół sukcesu. Ale z kolei jedni mówią, że trzeba tego chcieć. Chyba zależy od sytuacji.

Doris - trzymam &&, widzę że w tym samym czasie będziemy się starankować..

Dzięki Dziewczynki za miłe słowa:)
Od razu mi sie micha uśmiechnęła:) i nabrałam więcej pozytywnego myślenia:)
W tym cyklu tez bedziemy się przytulac:) a co z tego będzie, sie okaże;)))):-)

Jak dobrze, że jesteście Kochane:):happy::happy::happy:

MAGDALENA
A który to u Ciebie już tydzień?;)

o żeszzz:p
ale ten czas zasuwa:)
Madziu to ty już prawie przy mecie:)
Trzymam kciuki za te ostatnie tygodnie:)&&&&&&&&&&&
Trzymaj się tam ddzielnie Kochana:)

reklama
enya81 z tym USG prenatalny czy genetycznym, jak kto chce tak nazywa, to uważam troszkę inaczej niż Ty piszesz. Moja doktorka np. nie zajmuje się robieniem tego USG, a to wtedy oznacza że nie jest szanującym się lekarzem? Nie bardzo rozumiem. Robi mi USG na każdej wizycie ale to na zasadzie sprawdzenia serduszka i ogólnych pomiarów. W szczegóły takie jak miałam podane na tym konkretnym USG się nie wgłębia. Nie jest przeszkolona pod tym kątem, nie posiada certyfikatu FMF i nie ma odpowiedniego sprzętu do takich badań.

Angelstw chodzi o to że moja ginka chociaż USG ma mega kiepskie (mam porównanie bo oblatałam wielu ginekologów) to już 7 lat temu jak byłam w ciąży z córką badała mi przezierność karkową, kość nosową i przepływy. I owszem, nie jest to typowe dokładne badanie prenatalne ale jest jego namiastka i nie chodzi tu o posiadanie certyfikatu. Sama teraz dała mi skierowanie na dokładniejsze badania na dobrym sprzęcie i przez dobrego lekarza właśnie zdając sobie prawdopodobnie sprawę z tego że Ona może zrobić to tylko oględnie ale mimo wszystko u siebie i tak to sprawdziła. Nawet mi o tym nie powiedziała ale ja wiedziałam co robi bo co tu dużo mówić już w tym temacie jestem obcykana;-). Z tego co rozmawiałam z moim koleżankami to one też miały te pomiary robione bez wnikania mega w szczegóły(teoretycznie bez wskazań) i tak powinno wg mnie być. Wydaje mi sie po prostu nie każda kobieta wie że gin to sprawdza, a Ci co nie sprawdzają robią błąd.

ONA ja to jestem kozak bo ja testy zaczynałam robić już 9dpo i o dziwo wychodziły:) Tylko kończyło się to tak jak kończyło ale to inna historia. Teraz też test wyszedł mi w 8dpo a 9dpo zrobiłam betę i wynosiła 28,43:) U mnie to było konieczne bo musiałam jak najszybciej zacząć brać leki.

Misia
wiesz....ja uważam że powinnaś nadal brać dupka ale nie jestem lekarzem, piszę tylko z własnego doświadczenia. Plamienia przy krwiakach lubią wracać...Ja raz miałam, raz nie, czasami myslałam że się skończyły a tu znowu buch...To Ci nie zaszkodzi a może pomóc;-)

Malgonia super!!!!

Ostatnia edycja:
Do góry