reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Angelstw, SUUUPERAŚNIE :-):-) nic tylko dbać o siebie i cieszyć się ciążą :tak:

Magdalena, też się nie orientuję w tym temacie, ale mocno kciuki trzymam,żeby było dobrze &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&& na pewno stres nie pomaga w tych wynikach, a więc mimo wszystko staraj się spokojnie poczekać do wizyty :happy2:
Doris, wiem coś o tym, jesteśmy z tej samej miejscowości :baffled: podobno za 1,5 tyg. ma się ochłodzić :baffled:
oby nieproszonego gościa już nie było na badaniach kontrolnych &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Ja mam @ niemalże o czasie przyszła, więc mam nadzieję, że cykl z innych przyczyn się nie przesunie i będziemy działać pełni nadziei, że się uda teraz trafić...:-p

reklama
Angelstw super!! Tylko takie wieści poproszę!!!

Misia ja też miałam takie brudzenia, farfocle, maź koloru brązowego - okropnie to wyglądało ale męczyło mnie do 11tc. Dużo leżałam. nie plackiem bo to było nierealne ale jednak;-)

OneMoreTime
oby ten czas do staranek szybko Ci minął:) U mojej mamy teraz już OK oprócz tego że z rany na piersi wyciągnęli jej za wcześnie sączki i ta krew się zastała. Dobrze że poszła na zmianę opatrunku to jej odciągnęli. No i czekamy na dokładną histopatologię wycinka ale ja jestem dobrej myśli;-)

Ja powoli gromadzę wyprawkę, w sumie to mam już wszystko oprócz materaca do łóżeczka bo ten po córce wywaliliśmy (za długo leżał w piwnicy) i ciepłych ciuszków dla Basi bo moja córa urodziła sie na wiosnę a to był inny sezon:) 11.08 mam USG 30 tygodnia już ostatnie tak dokładne a potem to już myślę z górki:)

Doris kciuki za wizytę żeby wszystko już było dobrze i nic nie stało na przeszkodzie do działań! :tak:

OneMoreTime jak cykl sprzyja i @ nie narobiła psikusów z terminem odwiedzin to może i cały cykl okaże się łaskawy ;-) &&&&&& za starania, oby się udało!! :tak:

enya81 super że z Mamą ok. Teraz tylko wyniki histopat. i oby dalej też było dobrze! No to ostatnia prosta przed Tobą i Basią :tak:

a ja dziś wstałam rano i oczywiście zaczyna się to samo co w ciąży z Zuzikiem właśnie w okolicach 4 miesiąca...krew z nosa...ciekawe jak długo będzie się pojawiało krwawienie. W związku z powyższym zaczynam dodatkową wit. C łykać zgodnie w zaleceniami lekarza z ciąży poprzedniej.

Hej Babeczki! Normalnie upały nie dają mi żyć, niech już się skończą . W drugim trymestrze miałam się lepiej czuć a wcale lepiej nie jest. DO tego obrzęki, masakra. Zwalam to na upały. Ale ciśnienie mam dobre, białka w moczu nie ma, więc chyba nie jest tak źle. W środę idę do gina , na połówkowe. Już mam stresik.

Gratuluję KOBIETCE! Dobrze, że wszystko z nią w porządku i synek już na świecie. Nie odzywała się, a przecież była taka aktywna. Martwiłyśmy się.

Magda - ja też mam cukrzyce, właściwie taką na granicy. Jak na razie dieta mi wystarcza. Ale raz skoczyły mi cukry do 150 po normalnym obiedzie, ale to było w straszny upał. Kolejne poziomy były w normie lub nieznacznie powyżej. Przez ile dni mierzyłaś i miałaś takie wysokie cukry? Myslę , że lekarz zmieni Ci albo dawkę insuliny albo rodzaj , na taką szybko działające przed każdym posiłkiem. I będziesz musiała teraz systematycznie mierzyć, żeby z kolei nie wprowadzić się w hipoglikemię. Ważne, że to zauważyłaś i można teraz zadziałać. To dzisiaj lekarz? Napisz co powiedział.

Angelstw - aż miło czytać o takiej radości. Gratuluję!

ONA ja właśnie umówiłam sie na wizytę gdy zobaczyłam dwie kreseczki. To był 4 tc :) Kwas foliowy brałam dokładnie od stycznia jak dowiedziałam sie o poprzedniej ciąży. Po poronieniu też cały czas go brałam, ponieważ planowałam szybko zajść w ciążę. Od 2 tygodni biorę Femibion Natal 1, tak zaleciła mi ginekolog :tak:

Kochane mam kilka pytań.....

1. Usg Genetyczne - jak to jest, to jest jakieś specjalne usg czy takie normalne?
Ja usg mam za 4 tygodnie, to będzie 12 tc.......ale nikt mi nie powiedział nic na temat usg genetycznego:baffled:

2. Co mozna brać w ciąży na ból głowy? Bo męczy mnie od 2 dni:baffled:

3. Pytanie do Kobietek które biorą Duphaston - jak długo mam go brać? Dopóki ustąpi plamienie? Czy brać go jakos dłuzej?

Nie wiem czy to przez te upały ale od kilku dni mam nizutkie ciśnienie.........wczoraj 98/66......dziś 103/62.........Czuje sie po prostu do doopy :-(. Nie chce mi się jeść (zmuszam sie do jedzenia), czuje jakby cos mi "siedziało" na żołądku, dziwnie mnie mdli. Na myśl o jedzeniu mam "cofki" :baffled:

A więc tak:
MisiaMonisia niektórzy lekarze nie zlecają usg genetycznego. Zwłaszcza Ci ktorzy przyjmują na NFZ. Usg genetyczne jest długie. Trwa nieraz ponad pół godziny.
Duphaston brałam do 13 tc. Wtedy dr kazał mi odstawić. I wtedy też nie miałam już krwiaka. Aaaa i zapomniałam. Mi dr kazał odstawiać stopniowo dupka, nie nagle przerwać. więc tak schodziłam przez 3 tyg.
Na ból głowy, możesz sobie posmarować skronie amolem. A jesli to nie pomoże mozesz brać apap.

ONA ja akurat byłam umówiona na wizytę kontrolną do mojego gin i akurat sie tak złożyło, że wtedy byłam w 5tc. Dostałam wtedy wit, duhaston. A w 7 tc dostałam jeszcze zastrzyki z clexane o które sama poprosiłam,

reklama
ONA w pierwszej ciąży poszłam do lekarza zaraz jak zobaczyłam 2 kreski więc to było w okolicy spodziewanej @. Oczywiście na USG nic nie było widać poza ładnym ciążowym endometrium. Miałam brać tylko kwas foliowy. 4 tygodnie później dostałam luteinę, Fasolce już biło serduszko miała 9mm :tak:

Misia
USG genetyczne to jest USG wykonywane między 11 a 13+6 tc. Jest to USG pod kątem określenia ryzyka wystąpienia wad genetycznych u Maluszka, m.in. ryzyko wystąpienia zespołu Downa. Mierzony jest wtedy Maluszek w całości, przezierność karkowa, sprawdzana jest obecność kości nosowej, ocenia się przepływ krwi przez przewód żylny i przez zastawkę trójdzielną, ocenia się Maluszka pod kątem anatomicznym tj. czaszkę, sierp mózgu, ściany powłok jamy brzusznej, żołądek, serce - jego lokalizację i czynność, pęcherz moczowy, kręgosłup, kończyny górne i dolne. Takie USG trwa zazwyczaj ok. 30 min. więc jak widzisz jest bardzo dokładne i powinno być wykonane przez lekarza który ma certyfikat FMF i na dobrej jakości sprzęcie. Że mieszkamy w Polsce to USG takie nie jest refundowane przez NFZ (no chyba że jesteś powyżej 35 rż., wystąpiły w rodzinie wady genetyczne etc.) więc kobitka musi sobie za nie zapłacić z własnej kieszeni. Ja płaciłam 250zł. Jak zapytasz swojej gin. o to USG to na pewno Ci poradzi czy robić czy nie. Ja w ciąży z Zuzią nie robiłam, razem z doktorką stwierdziłyśmy że genetyczne sobie podaruję a na połówkowe pójdę, teraz w związku z utraconą ciążą nie miałam już dylematu czy iść czy odpuścić.. żeby podnieść wynik statystyki możesz jeszcze zrobić testy z krwi (dodatkowo płatne), ale w tym temacie nie pomogę, bo sama odpuściłam..w razie jakichś wątpliwości pytaj, spróbuję dopowiedzieć :tak:
Na ból głowy paracetamol więc i automatycznie apap albo amol tak jak radzi Kwiatuszek. Misia dupka bierz cały czas na wizycie pytaj tylko lekarza czy masz go dalej brać. Ja 3 tygodnie temu zapytałam czy mam dalej brać lutkę to mi doktorka powiedziała, żebym brała tak jak biorę do końca 1 trymestru a później będziemy odstawiać. Nie zaszkodzi a może pomóc więc cierpliwie znoszę jej smak ;-) powiem wam że już się nawet do niego przyzwyczaiłam :sorry2: widzisz Misia jak to jest a jeszcze kilka tygodni temu narzekałaś że nie masz żadnych objawów ciążowych :-p no to właśnie te cofki, mdłości i uczucie siedzenia czegoś na żołądku jest ewidentnym objawem ;-) leż i odpoczywaj dużo, może jakieś krakersy wcinaj albo biszkopty jak ci jedzenie nie idzie, pij dużo wody. Na pocieszenie mogę tylko powiedzieć że to minie ;-) a niskie ciśnienie na pewno przez upały i to że nie wiele robisz, mała aktywność fizyczna...3maj się Kochana! :*

Do góry