reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

As powiem szczerze ze zazdroszczę takiego młynu !!!!!!! Ja co prawda w weekend tez sie nie nudziłam ale przydało by sie właśnie teraz jakiś pomysł na zajęcie sobie czasu !!!!!!!!!!!!!!! Bo do 31 sierpnia jeszcze daaaaaaleko !! Mój miał został cały tydzien w domu i tak sie cieszyłam ze sobie odświerzymy salon , balkon itd no i lipa musiał jechać znów :((( no ale za tydzien to juz go nie puszczę i niech sie dzieje juz co chce :) bede testować a On zawsze jest przy tym( zabrania mi aby jego przy tym nie było) a 31-wszy wśrodę wypada wiec do soboty bym ześwirowała gdybym musiała z testem czekać na niego :szok::szok: hihihi , wiec zamknę drzwi w poniedziałek i go nie wypuszczę :):-D:-D:-D:-D

reklama
Mart, coby nie bylo tak radosnie i perlowo, to mi dzis humor wydajnie spieprzyli w szpitalu. Szczegoly ponizej bo i pytanko miec bede do tych co na wlasnym tylku rzecz testowaly.
A_gala mnie cos chlopaczkiem zalatuje, z reszta i tak jakos rodzaj meski wychodzi naturalnie bo nawet jesli uzywac nijakiego, to w odmianach mowi sie jak o meskim.
As, jak sie streszcze to sfoce gady, poki co musze powietrze spuscic po wycieczce do szpitala i pare watpliwosci sobie rozwiac.

Dziewczyny, mam pytanie ogolnie do wszystkich. Poranny telefon ze szpitala, zeby odebrac recepte minal sie z moimi oczekiwaniami. Myslalam ze chodzi i c.d wapna, a okazalo sie ze o... Clexane. Rutyna tutaj jest, ze jesli babka ma powyzej 35r.z, wiecej niz 3 dzieci i wysokie BMI (Znaczy przypasiona jest), to laduja jej Clexane jako profilaktyke zakrzepicy. Tam cos jeszcze jest o trombofilii w wywiadzie (nie dotyczy) i innych czynnikach ryzyka, ktore mnie nie dotycza, ale jesli 3 punkty z listy dotycza, pakuja profilaktyke. Zdecydowanie spelniam te warunki. Mam sie kluc do konca ciazy. Polozna zaprzysiega na brode Allaha, ze na dziecko nie bedzie to mialo zadnego wplywu. Pytanie brzmi czy na pewno nie zaszkodzimy malemu. Wiem ze w Polsce stosuje sie Clexane na poczatku ciazy, ale czy ktoras wie cos o podawaniu go w drugiej polowie ciazy?

Klaczek, Clexane dziecku nie zaszkodzi. Moja bratowa dzieki niemu ma 2 dzieciaczkow, a ma wlasnie tombofilie :) zastrzyki robila sobie sama (az mi sie slabo robi na sama mysl, bo bola okropnie).

Wiesz Lilijana, ja zawsze marzylam, zeby urodzic w maju, bo cieplo i cale lato przed maluchem. Tylko jest jeden maly problem, ja juz sie chyba poddalam i przestaje wierzyc w ten nasz maly wielki cud. Widocznie to nie dla mnie, moze nie zasluguje byc mamusia. To boli okropnie, ale widocznie mam inny cel w zyciu. Moj M stwierdzil ostatnio sam, ze widzi, ze zbyt duzo mnie to kosztuje, przestalam sie usmiechac i irytuje mnie najmniejsze g. I ma racje. My nigdy sie nie klocilismy, zawsze potrafilismy sie dogadac. A teraz wyzywam sie na nim za cale zlo tego swiata. Nie chce tak dalej.
Dlatego koniec z liczeniem, czekaniem, celowaniem. Musimy zrobic cos dla siebie.

Dziekuje ze jestescie.

Olusia81:
Glowa do gory kochana.Doskonale Cie rozumiem bo tez nachodza mnie dni ze czuje sie gorsza-bo nie dane mi jest byc ziemska matka,czasem nie rozumiem dlaczego,pytam sie dlaczego wlasnie ja i boje sie ze moze...nawet nie chce tego glosno mowic..ale moze nie zasluzylam zeby miec dzieci...Aczkoliwek wierze,mocno wierze ze sie uda...chyba na maj jest jeszcze szansa....a jesli nie na maj to na czerwiec...Kochana damy rade...jesli nie w maju to kiedy indziej,kazdy miesiac jest dobry aby tylko wreszcie miec w ramionach swoje ukochane wyczekane dzieciatko i moc przelac na nie te ogromne poklady milosci jakie w nas drzemia.Wierze ze sie nam uda(ja wlasnie dostalam okres w piatek) i lece dzisiaj do gina zrobic badania na ureaplazmoze czy jak sie to zowie i juz nie moge doczekac sie owulki....i staran...i wiesz co jak nie wtym miesiacu to uda nam sie w kolejnym...albo moze w nastepnym...ale UDA sie.....i nasze szczescie przyjdzie wkoncu do nas!
Tez nie potrafie zajac sie niczym innym,i nie umiem myslec o niczym innym,nic mnie nie cieszy,brak radosci i blysku szczescia w moich oczach,a przeciez mamy tyle powodow do radosci,jest kolkejny piekny dzien,mamy co jesc,swieci slonce albo pada deszczyk,mam wszystko co potrzebne do zycia...a dzidzius...bedzie....niedlugo,nawet nie obejrzysz sie jak szybko ten czas zleci!
Zycze tego Tobie i sobie i wszystkim staraczkom i tym ktore marza a jeszcze nie moga sie starac.Damy rade.Wiara i sila w Nas Aniolkowych Mamach!!!
Milego dnia kobietki!!!

Olasek 86:
Poczucie winy zawsze nam towarzyszy ja tez takie mam.Bylam na sloncu przez godzine siedzialam sobie na dworzu wyszlam na przerwe obiadowa i troszke sie spalilam,tzn.dekold zaczerwieniony-czesto mysle ze moze przegrzalam organizm(ale brzuch malam zakryty i to podwojnie)-mam kolezanki ktore opalaly sie w solarium mimo ze byly w ciazy-tez na poczatku bo nie wiedzialy,mam takie ktore opalaly sie na plazy cale lato i to z brzuchem golym i tez wsyzstko wporzadku,wiec....to nie ma znaczenia.
Ja naprzyklad unikalam czego moglam,nie malowalam paznokici bo lakier smierdzi a zmywacz jeszcze bardziej,zadnej chemi,zero lakierow do wlosow,nawet kosmetyki zywalam ekologiczne....rak do gory nie podnosilam,zero seksu,zero kofeiny i co stracilam dwie ciaze.
Przyznam ze w dniu kiedy odeszlu mi przedwczesnie wody(w 18tyg) w pracy bylo cos klejacego na szafce wiec wzielam preparat jakis strasznie smierdzacy zeby to zmyc,ale mialam rekawiczki i trzymalam to z daleko od nos....i czesto mam wyrzuty sumienia ze przez to stracilam mojego syna.....sama juz nie wiem co myslec

Ostatnia edycja:
Pytanie brzmi czy na pewno nie zaszkodzimy malemu. Wiem ze w Polsce stosuje sie Clexane na poczatku ciazy, ale czy ktoras wie cos o podawaniu go w drugiej polowie ciazy?
Kłaczek - odpowiedź brzmi: na pewno nie zaszkodzicie. Po drugie i bardzo ważne Clexane nie ładuje się tylko na początku ciąży, ale generalnie przez całą ciążę, na początku to się podaje luteinę i duphaston. :tak:

kłaczku popytaj na rozpakowanych. Ale z tego co wiem to dziewczyny kuły się do końca ciąży. Fakt, że kuły się od początku, ale zaszkodzić to nie zaszkodzi. Bo np acardu nie można brać w III trymestrze, ja brałam tylko do 28 tygodnia.

Aga_cina, dzieki. To sie bede kluc. Podobno jak sie sadelko solidnie scisnie to tak bardzo nie boli, ale sie zobaczy. Juz sie ciesze na sama mysl... Nie znosze zastrzykow.
Lilijanna, a czy to ma w ogole jakis wplyw na dziecko? Przeplyw krwi w pepowinie, odzywianie plodu itd... NIe wiesz? Tzn. kluc sie bede skoro tak, ale odczuwam glod wiedzy.
Magnusik, dziekuje, juz wiekszosc wiem - tzn. ze mozna ladowac. Nie zeby cykor, ale... Brrr...

Bede musiala, Mart, bede musiala, ale.. Nie moglo byc jak do tej pory? Maly sie rusza, ja sie czuje swietnie... Potrzebne to atrakcje? To ja juz wole porzygac co dzien niz sie kluc, zwlaszcza ze w brzuch to jednak boli.

reklama
Nie robiłam sobie tych akurat zastrzyków, ale to maleńka cienka krótka igiełka. Miałam za to doświadczenie niezbyt fajne - biopsję kosmórki i władowali mi w brzuch igłę grubości wykałaczki i długości 15cm. I wyobraź sobie że pierwszych 10cm w głąb nie czułam w ogóle - dopiero głębiej gorzej. Brzusio jest zazwyczaj obłożony tłuszczykiem. Naprawdę tego nie czuć. Aż w szoku byłam. Bo jak zobaczyłam z czym do mnie idą to mi było słabo.

Do góry