ewelina28
Dum Spiro Spero...
Dziewczyny, mam pytanko, może któraś mi udzieli odpowiedzi, Chodzi mi o solarium, czy ma ono wpływ na wczesną ciążę i czy może spowodować poronienie?
Powszechnie uważa się, iż solarium ma niekorzystny wpływ na cerę i skórę, ponieważ powoduje jej przedwczesne starzenie się oraz powstawanie zmarszczek, jak również zwiększa ryzyko raka skóry. Pomimo, iż nie stwierdzono, aby samo promieniowanie miało niekorzystny wpływ na płód, to nie zaleca się częstego korzystania z solarium w czasie ciąży, tuż po porodzie oraz w czasie karmienia piersią. W ciąży skóra odznacza się zwiększoną wrażliwością na promienie słoneczne, w związku z czym reaguje ona na promieniowanie wykorzystywane do „sztucznego opalania” bardziej intensywniej i dlatego, po seansach w solarium, mogą pojawić się poparzenia, przebarwienia na skórze, jak również różnego rodzaju alergie. Wskutek zmian hormonalnych często na twarzy ciężarnych pojawiają się różnego rodzaju plamy i przebarwienia (np. ostuda ciężarnych), które po opalaniu w solarium mogą się pogłębić i pozostawić stałe i nieodwracalne zmiany. W czasie ciąży skóra ulega także znacznemu rozciągnięciu, przez co staje się nieco cieńsza, a tym samym podatna na przesuszenie. Nadmierna suchość skóry zmniejsza jej elastyczność, co może zwiększać ryzyko powstania rozstępów i gorszego powracania skóry do normy po porodzie. Podczas opalania w solarium bardzo niebezpieczna jest nagła zmiana temperatury. Może ona spowodować wzrost ciśnienia tętniczego krwi, co stanowi poważne niebezpieczeństwo dla ciąży. Dotyczy to szczególnie kobiet, u których w czasie ciąży ciśnienie tętnicze wynosiło powyżej 140/90 mmHg, Nagły wzrost ciśnienia może spowodować przedwczesne odklejenie łożyska i inne niebezpieczne powikłania ciąży. Poza tym należy pamiętać o tym, że w czasie ciąży zdecydowanie przeciwwskazane jest przegrzewanie ciała. Dotyczy to zarówno opalania w lecie jak i w solarium. Nie znaczy to jednak, że korzystanie z solarium jest bezwzględne przeciwwskazane w czasie ciąży. Korzystanie z umiarem i wybieranie urządzeń, które nie rozgrzewają się zbytnio jest dopuszczalne pod warunkiem wykluczenia powikłań ciąży przez lekarza.