reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Antykoncepcja dla karmiącej mamy

Bakalia..a ty rodziłaś sn czy cc??

ja się boję, że mi blizna pójdzie...poza tym czasem jeszcze plamię...więc się wstrzymujemy:p zresztą mój P. boi się kolejnej ciąży w sumie ja też, ale mam taką ochotę, że szok:p

reklama
Anastazja rodziłam sn, miałam też nacinane krocze ale po 7 dniach zdjęte szwy, pięknie się goi wszystko, czasem coś tam plamie ale to wydzieliną surowiczą a nie krwią. A że ja nie mogłam wytrzymać, bo 9 miesięcy nic to P. uległ ;D

a ja wciąż plamie, już mam dość i się obawiam trochę, ze tak długo to już 5 tyg

ja po każdej ciąży plamiłam praktycznie 6 tyg., teraz dopiero od 2-3 dni nie plamię, co wczoraj uczciliśmy ;-)

co do antykoncepcji - dla mnie tylko wkładka, po 2-gim dziecku brałam Cerazette, ale plamiłam po nich prawie cały czas, więc odstawiłam i zdecydowałam się na wkładkę (karmiłam piersią) - 6 lat spokój, chociaż gdyby nie wkładka, pewnie wcześniej mielibyśmy kolejne dziecko, zawsze chciałam trójkę, a gdybym miała parę lat mniej pewnie jeszcze czwarte by było

z tego co wiem, są 2 rodzaje wkładek - z miedzią, które sprawiają, że otoczka komórki jajowej nie rozpuszcza się pod wpływem enzymów plemników a drugi rodzaj zawiera hormony i pewnie te nie mogą być stosowane przy karmieniu piersią, ale nie upieram się że na pewno tak jest, kiedyś coś na ten temat czytałam i tak mi się kojarzy

Ja zdecydowałam się na wkładkę z miedzią - są bez hormonów.

Ja po 3 tygodniach też jeszcze plamię. Nie jest już to krwawienie a plamienie. Z Zu przestałam plamić po 3 tygodniach, a po niecałych 2 miesiącach miałam pierwszą @. Wtedy też po 3tygodniach nie wytrzymaliśmy z mężem i przytulalismy się - ale zero dolegliwości. Później, po wizycie u ginekologa dostałam ochrzan i teraz czekamy do wizyty kontrolnej, ale jak chce nam się pobyć blisko, to są jeszcze inne formy uprawiania przyjemności :)

My sie narazie wstrzymali do mojej wizyty kontrolnej w przyszlym tygodniu :-) Mezus sie juz nie moze doczekac (choc praktycznie cala ciaze (do 8 miesiaca) kochalismy sie) :-) Jak lekarka powie, ze wszystko ok, to ruszamy- ciekawa jestem jak to bedzie :-)

Ja krwawilam ok. 2 tygodnie. Ale do tej pory mam lekkie minimalne plamki (nie krwi, tylko takie zolte).

ja dziś po kontroli u gina, za jakieś 2-3 miesiące mam zrobić cytologię i jeżeli wyniki będą o.k. to zakładamy wkładkę

my z moim P. to jeszcze dzień przed cesarką na pożegnacie:D:D:D:D

a ja wizytę kontrolną u gina mam 4 tygodnie po porodzie, czyli jakoś w przyszłym tygodniu muszę się umówić:)

reklama
Ja też nadal plamię (3,5 tygodnia). Po trzech tygdniach próbowałam się dobrać do P., ale okazało się, że nadal jestem tak poobcierana po porodzie, że z bólu zrezygnowałam zanim w ogóle coś się porządnie zaczęło... :/ W ogóle mam wrażenie, że nie jest nic lepiej jeśli chodzi o gojenie się :/ niby położna mówiła, że wszystko okay, ale ja nadal mam wrażenie, jakbym miała po porodzie jedną, wielką ranę...

Do góry