reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Alergia od A do Z.....

:-) No to zakładam nowy wątek, na którym możemy porozmawiać sobie na temat diety PP, jej zaleceń dla dzieci chorych na AZS i ogólnie dla dzieci alergicznych. Jak znajdę dłuższą chwilke czasu to wypiszę produkty zalecane i niezalecane

reklama
Produkty niezalecane (kóre należy całkowicie wykluczyć z diety dziecka):
  • mleko krowie i jego przetwory
  • mleko sojowe, soja
  • mięso: kurczak, wieprzowina, kaczka
  • buraki
  • brokuły
  • orzechy
  • kasza jaglana
  • owoce i ich przetwory
  • słodycze, czekolada
  • biały cukier
  • mąka pszenna (ograniczyć, jeśli chleb to tylko z mąki pszenno-zytniej na naturalnym zakwasie, taki 3-4 dniowy)
  • soki, zimna woda
resztę produktów podam w poniedziałek

Ostatnia edycja:
wiesz... zawsze oburzalam sie jak ktos mowil ze dziecko z alergia na bialko mleka krowiego nie ma co jesc... ja uwazam ze sa spore mozliwosci, ale patrzac na liste ktora wkleilas wyzej to zastanawiam sie co mozna dac dziecku do jedzienia. czekam z niecierpliwoscia na dalszy ciag listy tym razem z produktami zalecanymi
pozdrawiam

rosmerta czekamy, czekamy...jesli byś mogła, to napisz jeszcze dlaczego wykluczyc owe produkty z dietki, przeciez takie brokuły czy buraczki, to samo zdrowie :confused:

rosmerta czy ta dieta jest wg książek Anny Ciesielskiej? "Filozofia zdrowia" i "Filozofia życia"?
:tak::tak:tak, ja stosuje własnie zalecenia tej Pani, byłam zreszta u niej na wizycie z moim synkiem i te zalecane i niezalecane produkty to własnie od niej mam.
Polecam przeszukać to forum: Forum to skarbnica wiedzy :-);-)

Buraczki maja naturę wychładzającą,a dzieci alergiczne trzeba "rozgrzać"
Brokuły należą do kapustnych a tych stosujemy bardzo mało, a jesli juz to kalafior czy kapuste włoską lub pekińską, brokuły zaostrzają alergie.

Produkty zalecane:
  • Warzywa: marchew, ziemniaki, pietruszka, pasternak, cebula, por, czosnek, dynia, kabaczek, cukinia, patisony, groszek zielony (teraz może byc z puszki), fenkuł (koper włoski), zielona pietrsuzka, koperek, majeranek, mała różyczka kalafiora, kawałek kapusty włoskiej lub pekińskiej
  • Przyprawy: kminek mielony, imbir, kardamon, kurkuma, cynamon, bazylia suszona, kolendra, tymianek, anyż, korzeń lukrecji
  • platki owsiane, kaszka kukurydziana, kasza gryczana niepalona
  • mięso: indyk (skrzydło, kawąłek piersi), cielęcina, młoda wołowina (polędwica)
  • miód
  • kawa zbożowa z cynamonem i kardamonem słodzona miodem
  • chleb pszenno-żytni, na zakwasie, 3-4 dniowy
  • żółtko jajka (wprowadzać pomału), może byc przepiórcze
  • odrobina masła
chyba wszystko, musze sprawdzić jeszcze w domu, bo nie wzięłam dzic tej listy ze sobą do pracy.
w diecie tej chodzi głównie o właściwy dobór produktów wg przypisanych im smaków i odpowiednia kolejnośc dodawania produktów. Każdy produkt nalezy do jakiegoś smaku (słodki, ostry, słony, kwaśny, gorzki), potrawy powinny składac się głównie z produktów słodkich(np. marchewka, ziemniaki) i ostrych (np.cebula, czosnek, por, imbir), a pozostałe to tylko do smaku i zrównoważenia

jak znajdę chwilkę to mogę wpisać jakies przykładowe przepisy, jesli oczywiście chcecie

pewnie ze chcemy! jednak z mojego puntu widzenia liste produtow zalecanych w tej diecie musialabym uciac o polowe bo niestety zawiera produkty na ktore moje dziecko ma uczulenie wiec.... sama nie wiem... poza tym poczytalam o tej diecie na forum i wiesz co mnie w tym razi (nie dotyczy to akurat Ciebie)...? sposob w jaki jest "sprzedawana" na forum... pelna komercja... ale i tak chetnie zobacze przepisy - moze uda mis ie z tego wybrac cos dla mojego smyka ;-)

pewnie ze chcemy! jednak z mojego puntu widzenia liste produtow zalecanych w tej diecie musialabym uciac o polowe bo niestety zawiera produkty na ktore moje dziecko ma uczulenie wiec.... sama nie wiem... poza tym poczytalam o tej diecie na forum i wiesz co mnie w tym razi (nie dotyczy to akurat Ciebie)...? sposob w jaki jest "sprzedawana" na forum... pelna komercja... ale i tak chetnie zobacze przepisy - moze uda mis ie z tego wybrac cos dla mojego smyka ;-)

tez myslałam, że moje dziecko nie będzie mogło pewnych rzeczy jeść, a jednak gdy podałam mu potrawy ugotowane wg PP to nic go nie wysypało,a kiedys mielismy problem żeby zjadł cokolwiek poza nutramigenem:dry: także warto spróbowac, my nieługo zmierzymy sie z żóltkiem, na poczatek jajka przepiórczego i zobaczymy.
a masz na mysli forum BB czy forum ze strony Anny Ciesielskiej??

reklama
chodzilo mi o tutejsze forum i jeszcze inne "dzieciowe" ale nie pamietam jakie... odnioslam wrazenie ze osoby reklamujace PP mowia mi "jesli nie zastosujesz PP to szkodzisz swojemu dziecku" nie bylo tam delikatnego wskazania a wrecz rozkaz...
moje dziecko jest bezglutenowo - bezmleczno - bezkakaowe ;-) eliminujac z listy dozwolonych produktow te ktorych nie moze jesc albo te ktorych nie lubi zostanie mi.... prawie nic ;( ale przepisy chetnie zobacze ;-)

pozdrawiam

Do góry