reklama
Rybcia_21
Fanka BB :)
Oj dawno mnie nie było na tym wątku, widze ze jeszcze kilka z was się boryka z pobudkami w nocy.I nieprzespanymi tez nockami.Ja tak miałam przez podróż do babci w góry w nocy jechaliśmy pociągiem i Dominice rozregulował się zegar dnia i nocy.Zasypiała o północy jak nie później a budziła się o 9 czy nawet o 10 rano.A po powrocie chyba naprawił jej się zegar i zasnęła wczoraj przed 21 i spała dziś do 8 rano.A jak tata ją przełoży do naszego łóżka to wykopała tatę z łóżka i spała jeszcze z mamą do 10:30.Więc już jest lepiej ze spaniem.Mam nadzieje że całkiem jej się wszystko unormuje ze spaniem tak jak spałą.Od 21 do 8 rano.później drzemka od 12 do 13.I następna drzemka o 16do18.I sen nocny o 21.
magdalena25
Majowe mamy'08 Przeszczęśliwa mamuśka
A mi sie nawet nie chce pisac... A było tak dobrze...
Oj kochane trzymajcie sie dzielnie!!!Zycze wszystkim mamom konsekwentnego dzialania a ich maluszkom przespanych nocek!!!!
Ja to juz nawet nie pamietam jak to jest wstawac w nocy do dziecka.Od 4 miesiecy klade malego do lozeczka o 20.30 i wychodze.Widzimy sie dopiero o 9.00 rano.(do 6mca mial jeszcze karmienie o 6.00 rano)
Z rad ktore moge wam powiedziec to co poskutkowalo nie tylko w moim przypadku ale i w kilku innych...
1. konsekwentne dzialanie wg obranego planu.
2.Ostatni posilek przed kapiela,potem kapiel i spanie.(czy wy moje drogie jecie kolacje po kapieli,myciu zebow w lozku?? ;-) ) Do godziny 6.00 rano dziecko ponad polroczne nie powinno dostawac nic do jedzenia,picia itp.
U mnie sprawdzil sie schemat o 18.00 mleczko o 20 kaszka betonka na gesto lyzeczka.
3.Drzemki dzienne nie powinny przekraczac 2,5-3 h lacznie.I odbywac sie powinny o stalych porach.
4.Najlepsza pora na wieczorny sen dla maluszka jest zima godz 20.30-21.a latem tak jak czas letni.
6.Za dnia powinno sie przynajmniej 1,5 godzinki poswiecic tylko dziecku(nie gadajac przez telefon,lukajac na tv,czytajac ploteczki ;-) )
7.Duzo,duzo cierpliwosci
W naszym przypadku 100% powodzenia.Ani zabkowanie,ani nauka chodzenia ani trzydniowka nie zaklocily procesu samodzielnego zasypiania.
Teraz Franek jest na etapie ze jak sie przebudzi w nocy to wedruje sobie bezszelestnie chwile po lozeczku i zasypia dalej.Nie wola mnie ,nawet nie pisnie(odkrylam ten proceder niedawno przypadkiem bo tak to bym chyba nigdy sie nie polapala) wie ze noc jest od spania a z mamusia przytukaki sa rano.
Polecam usnij wreszcie.Madra ksiazka ale jak wiadomo trzeba wiekszosc rad dopasowac do temperamentu dziecka.
Jeszcze raz powodzenia!!!!!
Ja to juz nawet nie pamietam jak to jest wstawac w nocy do dziecka.Od 4 miesiecy klade malego do lozeczka o 20.30 i wychodze.Widzimy sie dopiero o 9.00 rano.(do 6mca mial jeszcze karmienie o 6.00 rano)
Z rad ktore moge wam powiedziec to co poskutkowalo nie tylko w moim przypadku ale i w kilku innych...
1. konsekwentne dzialanie wg obranego planu.
2.Ostatni posilek przed kapiela,potem kapiel i spanie.(czy wy moje drogie jecie kolacje po kapieli,myciu zebow w lozku?? ;-) ) Do godziny 6.00 rano dziecko ponad polroczne nie powinno dostawac nic do jedzenia,picia itp.
U mnie sprawdzil sie schemat o 18.00 mleczko o 20 kaszka betonka na gesto lyzeczka.
3.Drzemki dzienne nie powinny przekraczac 2,5-3 h lacznie.I odbywac sie powinny o stalych porach.
4.Najlepsza pora na wieczorny sen dla maluszka jest zima godz 20.30-21.a latem tak jak czas letni.
6.Za dnia powinno sie przynajmniej 1,5 godzinki poswiecic tylko dziecku(nie gadajac przez telefon,lukajac na tv,czytajac ploteczki ;-) )
7.Duzo,duzo cierpliwosci
W naszym przypadku 100% powodzenia.Ani zabkowanie,ani nauka chodzenia ani trzydniowka nie zaklocily procesu samodzielnego zasypiania.
Teraz Franek jest na etapie ze jak sie przebudzi w nocy to wedruje sobie bezszelestnie chwile po lozeczku i zasypia dalej.Nie wola mnie ,nawet nie pisnie(odkrylam ten proceder niedawno przypadkiem bo tak to bym chyba nigdy sie nie polapala) wie ze noc jest od spania a z mamusia przytukaki sa rano.
Polecam usnij wreszcie.Madra ksiazka ale jak wiadomo trzeba wiekszosc rad dopasowac do temperamentu dziecka.
Jeszcze raz powodzenia!!!!!
U nas tez ciezko z zasypianiem. I chyba nic nie wyjdzie z nauki samego zasypiania bo zauwazylam ze Maja jak placze to znow z jej pepkiem jest nieciekawie. Od tego krzyku i placzu tak sie prezy ze pepuszek znow mamy na wierzchu (( (jak byla malutka to chodzila z plasterkiem na pepku) Pokazywlismy ostatnio lekarzowi ale naszczescie nic z nim nie jest. Ale jak czasami lezy na golaska i sie denerwuje to ten pepek wyglada okropnie i boje sie zeby nie nabawila sie jeszcze przepukliny ((
Woloszki pamietam ze moj brat mial z pepuszkiem,malutka przepuklinke i wtedy a bylo to 17 lat temu mial 3 miech nosic takie specjalne plasterki grube z dziurka.Wiem ze rodzice je ze szwecji sprowadzali no i po tej kuracji wszysciutko oki bylo.Ale teraz jak sie okazuje to za niewłaściwe uważa się wszelkiego rodzaju bandażowanie lub przylepcowanie...no a wtedy pamietam oni ostro kombinowali jak zdobyc te cuda oby dziecku pomoc no i nie tanie to bylo.
No i rzeczywiscie wybrzuszalo sie jak plakal no i taka gulka byla... no ale u niego byla stwierdzona ta przepuklina.
A co do nauki to wlasnie patent jest w tym by odbylo sie to bez histerii ;-)
Z tym ze to trwa duzoooo dluzej niz metoda wyplakania sie.
No i rzeczywiscie wybrzuszalo sie jak plakal no i taka gulka byla... no ale u niego byla stwierdzona ta przepuklina.
A co do nauki to wlasnie patent jest w tym by odbylo sie to bez histerii ;-)
Z tym ze to trwa duzoooo dluzej niz metoda wyplakania sie.
U nas konsekwencja opłaciła się, już 2 noc Antoś przespał cała, jak za dawnych czasów przed ząbkowaniem! zasypia o 19 i wstaje o 6 rano, superrr! Wszystko zawdzięczam mężowi, gdyby nie on to pewnie by sie nie udało. Tak samo było poprzednim razem jak go uczyliśmy spać, dwie nocki nieprzespane a pozniej spokój nie budził sie ani razu....
Piszesz Buba, że najlepsza pora na zasypianie jest 20-30 - 21, też gdzieś to czytałam ale musielismy zmienic ta godzine na wczesniejsza bo wstajemy przed 6 rano i czytałam też że dziecko powinno przesypiac w nocy 10-11 godz.
Postanowilismy z mezem , że jak bedzie tak spał przez tydz to przeniesiemy go do jego pokoiku. Ale szczerze mówiąc troche sie boje, chyba jakaś przewrażliwiona jestem.
Trzymam kciuki za wszystkie mamusie i dzieciaczki, powodzenia!!
Piszesz Buba, że najlepsza pora na zasypianie jest 20-30 - 21, też gdzieś to czytałam ale musielismy zmienic ta godzine na wczesniejsza bo wstajemy przed 6 rano i czytałam też że dziecko powinno przesypiac w nocy 10-11 godz.
Postanowilismy z mezem , że jak bedzie tak spał przez tydz to przeniesiemy go do jego pokoiku. Ale szczerze mówiąc troche sie boje, chyba jakaś przewrażliwiona jestem.
Trzymam kciuki za wszystkie mamusie i dzieciaczki, powodzenia!!
vici
mama Victor´a & Raphael`a
A mysmy mieli 2 pobodki w nocy,jedna o 2 a droga o 5 chwile pomarudzil i zasna.Tatus go wieczorem za wczesnie nakarmil(ja bylam z psem)i o 2 w nocy butelke dostal bo inaczej nie dalo rady.
reklama
Priscilla
Fan(ka)
Buba, Ty to w ogole masz spokojniutkie, grzeczniutkie dziecko a nie takiego pioruna jak moje
Ja juz zwatpilam, ze ona kiedykolwiek usnie sama. Juz nawet przyzwyczailam sie do noszenia jej na rekach i wedrowania po calym mieszkaniu aby znudzona padla :-)
Jedyne co bym chciala to miec spokoj od 22 i przespana noc. Ale nie jest zle. Dzis juz byly tlyko 2 pobudki (to pikus w porownaniu z 10-15 jak to bylo przez ostatnie dni). Tylko maluch usnal po 23 (ale i tak jest lepiej bo wczoraj usnela o 24 :-) )
Moze za miesiac znowu powrocimy do dawnego idealnego trybu spania
Ja juz zwatpilam, ze ona kiedykolwiek usnie sama. Juz nawet przyzwyczailam sie do noszenia jej na rekach i wedrowania po calym mieszkaniu aby znudzona padla :-)
Jedyne co bym chciala to miec spokoj od 22 i przespana noc. Ale nie jest zle. Dzis juz byly tlyko 2 pobudki (to pikus w porownaniu z 10-15 jak to bylo przez ostatnie dni). Tylko maluch usnal po 23 (ale i tak jest lepiej bo wczoraj usnela o 24 :-) )
Moze za miesiac znowu powrocimy do dawnego idealnego trybu spania