reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ach śpij kochanie ....

Wczoraj razem z mężem czytaliśmy "uśnij wreszcie" :) mądra i dowcipnie napisana książka. Zwraca uwagę na błędy jakie się popełniło w nauce zasypiania i daje rady jak je poprawić. Dużo pracy przed nami, mąż sie śmieje że powinniśmy wyjechać na tydzień do senatorium żeby naładować baterie a potem zaczynać naukę zasypiania :)tak jesteśmy wypompowani, że stwierdziliśmy że zaczynamy w piątek, a teraz się przygotujemy. I tu pytanie do Was, poradźcie proszę jak "rozegrać" sprawę posiłków. W książce zalecaja kolację o 20tej a później śniadanie dopiero o 8mej. Normalnie Borys je cycusia o 20tej, potem po przebudzeniu o 21ej, 22iej herbatkę o 23-24ej butlę mleka sztucznego potem podczas pobudek 1,3,5 herbatka a ok 6-7 moje mleko (wtedy wstaje bo jedzie do niani). Nie wiem jak sobie portadzić z posiłkami, może przed kąpielą zrezygnować z cycusia a dać jakąś kaszkę żeby trzymało całą noc, a później dopiero pierś ok. 6-7 tak przd wyjściem do niani. Tylko nie wiem jak my damy radę przez całą noc bez herbatek.....................................czy ktoś już próbował tak zrobić? Jak sobie z tym poradzić.
Marzymy o przespaniu całej nocy.

reklama
Hatorska To ze maly budzi sie na jedzonko czy piciu nie wynika z jego glodu tylko z przyzwyczajenia.Do okolo 6 miesiecy moze jeszcze zdazyc sie jakies nocne karmienie ale jak maluch skonczy pol roku to powinnien spokojnie wytrzymac do rana.Franek je kolacje o 20.00 a sniadanko 0 9.30-10.00 wiec uwierz mi ze to mozliwe.Ja juz od 5 mca ograniczalam posilki nocne za rada pediatry.Troche sie burzylam wtedy ze mi zalecila "odchudzac" dziecko ale teraz wiem ze miala racje.
Twoj maly je lub pije w nocy 5-6 posilkow.To strasznie duzo i nie wynika to z jego pragnienia tylko tak jak pisalam z przyzwyczajenia.Skoro jak sie obudzi dostaje to tego wymaga.
Na noc proponuje Ci schemat 18 mleczko ale z butli gdyz w tym okresie nasze cycusie po poludniu wieczorem produkuja malo i niskokaloryczne mleczko ,20 kaszka na gesto lyzeczka okolo 220 gram-tyle co sloiczek obiadkowy hippa,kapiel i spanko.Pomalu w piatek staraj sie wykluczyc jedno,dwa karmionka nocne(np to o 21-22 herbatka i 1-2 mleczko)
Wiem ze nie bedzie latwo ale dacie rade,napewno.Musicie tylko w cierpliwosc sie uzbroic.Powodzenia!!!!

skoro tak często karmisz w nocy to na poczatek proponuję wieczorem kasza beton i jedno karmienie około 2-3, ja podałabym wode, i pozniej po przebudzeniu około 6-7 cycek. Ale uważam, że jak dziecko zje na kolację miske gęstej kaszy to powinien być najedzony do rana.

Dziewczyny napiszcie czy podać kaszkę smakową czy lepiej naturalną? na mleku czy na wodzie? Czy po takiej "gęścinie dać jeszcze herbatkę lub wodę do popicia?

Ja daje smakowe od razu mleczno-ryzowe. Moje dziecko juz odzwyczailo sie od samego mleka - od razu wypluwa butle jak poczuje - musi byc z owockami :-)

Hatorska jeśli nie dawałaś dziecku prędzej kaszki to podaj mleczno_ryżową zwykłą bez żadnych owoców.
Ja tak właśnie dawałam Dominice a teraz to jaka jej popadnie ostatnio jej smakuje kaszka mleczno_ryżowa z hipp jabłko wanilia

a u nas dzis w nocy był KOSZMAR!!!!!!!!
Natalka obudziła sie ok 1 i do prawie 4 nie dała nam spać, ja sie uparłam,ze jej nie dam jesc i już, bo ostatnio wytrzymywała do 6 wiec nie o to chodzi i tak ja z nia przesiedzaialam parwie 2 godziny,a pozniej Maciek, wiecie co, wydaje mi sie, że ona chciala do nas do łóżka, bo jakoś ostatnio sie tego czesto domaga, a ja sie uparłam, i tysiace razy kładłam ją w jej łóżeczku, fakt, ze po sekundzie znow stała na nogach i płakała, ale ja sie uparłam, mam nadzieje, że nie znerwicuję w ten sposób swojego dziecka, ale co z tym zrobic??? w koncu po jakims czasie musiałąm ją prawie siłą trzymać w pozycji lezącej, a ona sie darła, po jakimś czasie uspokajała i wydawało sie, ze juz spi, ale jak tylko ja sie polozylam, ona nagle znow sie budziła, masakra:-( HELP!!!!
A usnęła wieczorem tak ładnie...nawet beze mnie...sama
a noc...koszmar
Co o tym myslicie..zęby.. po prostu zły dzień.. za dużo wrażeń???

margarett moze mala obmyslila plan jak tu dostac sie do rodzinnego lozeczka i testowala wytrzymalosc rodzicow ;-)
a tak powaznie to powod mogl byc kazdy z wymienionych przez Ciebie...mam nadzieje ze to jednorazowy incydent i dzisiejsza nocka bedzie super!
hatorska mysle ze kasza mleczna naturalna lub mleczna bananowa na poczatek.Jesli o 18 dajesz mleczko to po kaszce nie trzeba juz piciu.No a jesli bardzo sie bedzie maluszek piciu domagal to podaj lyczek wody(wiem,wiem ze moze protestowac) ale te wszystkie herbatki i soczki w nadmiarze(wiecej niz 80 ml na dobe) nie sa dobre.

reklama
Do góry