[FONT="]9. Lane kluski [/FONT][FONT="]
Składniki:
- 100g mleka modyfikowanego płynnego
- 5g mąki kukurydzianej
- żółtko.
Sposób przygotowania:
Mleko przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Żółtko łączymy z mąką i 2 łyżeczkami wody na jednolitą masę , następnie wlewamy cieniutkim strumieniem na wrzące mleko, zagotowujemy. Kluseczki powinny być bardzo miękkie.
10. Papka warzywna z żółtkiem
Składniki:
- 1 marchewki
- 2 różyczki kalafiora
- 1 małego ziemniaka
- łyżeczka masła
- 100ml wody.
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, ziemniaka i marchewkę obieramy i płuczemy. Wodę gotujemy i wrzucamy warzywa doprowadzając do miękkości (ok. 20 min). Dodajemy ugotowane żółtko, masło i wszystko miksujemy. Gotujemy i po schłodzeniu podajemy.
11. Zupa jarzynowa z żółtkiem
Składniki:
- 1 małej marchwi (30g)
- 1 małego ziemniaka (20g)
- 1 korzenia pietruszki (20g)
- plaster małego selera (20g)
- łyżeczka masła
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 1 żółtka
- 120 ml wody (uzupełniać w czasie gotowania).
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy ,obieramy i płuczemy. Jajko sparzamy wrzątkiem, oddzielamy białko od żółtka i dzielimy żółtko na dwie porcje. Warzywa kroimy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu 20 min. Ugotowane warzywa przecieramy lub miksujemy. Dodajemy kleik ryżowy, masło i żółtko, mieszamy i zagotowujemy. Przed podaniem sprawdzamy temperaturę.[/FONT]
[FONT="] [/FONT]
[FONT="]12. Jarzynka kalafiorowa z mięsem na rosole [/FONT][FONT="]
Składniki:
- 1 marchewki (25g)
- 1 małego ziemniaka
- 1 pietruszki (9g)
- 1 małego pora (9g)
- 2 gałązki kalafiora (20g)
- łyżeczka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
- łyżeczka płatków ryżowych
- 120ml wody która uzupełniamy w trakcie gotowania
- 20g cielęciny lub mięsa z drobiu.
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, mięso płuczemy. Warzywa i mięso kroimy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 15 minut. Dodajemy płatki ryżowe lub kaszę kukurydzianą. Gotujemy na małym ogniu aż do miękkości jeszcze przez ok. 20 min. Ugotowane warzywa, mięso i ryż miksujemy. Zmiksowaną zupę zagotowujemy. Dodajemy oliwę lub olej. Mieszamy , sprawdzamy temperaturę i podajemy dziecku.
13. Papka z kalafiora lub brokuł
Składniki:
- 6 łyżek kalafiora lub 2-3 gałązki brokuł
- łyżka mleka modyfikowanego następnego
- łyżeczka świeżego masła.
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy ,płuczemy, wodę gotujemy. Kalafior lub brokuły wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzamy, rozcieramy lub ugniatamy ,dodajemy mleko i masło, podgrzewamy mieszając. Papkę podajemy z ugotowanym i drobno posiekanym chudym mięsem (2 łyżeczki) .
14. Papka warzywna z kurczęciem
Składniki:
- 1 marchewki
- 1 ziemniaka
- 2 różyczki brokuł
- łyżeczka oleju sojowego
- 20g surowego mięsa
- 100 ml wody.
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, marchew i ziemniaki obieramy, płuczemy. Kroimy je na drobno i wrzucamy do zagotowanej wody. Gotujemy do miękkości ok. 20 min. Na koniec gotowania wrzucamy brokuły. Ostatecznie miksujemy i dodajemy olej, ponownie doprowadzamy do zagotowania. Po ostudzeniu podajemy łyżeczką.
15. Zupa jarzynowa z mięsem bez rosołu
Składniki:
- 1 pietruszki (25g)
- 1 marchwi (15g)
- ziemniak
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 100 ml wody
- chude mięso z piersi kurczaka lub indyka (20g).
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy, następnie wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy osobno przez ok. 20 min. Po ugotowaniu rozdrabniamy drobno siekając nożem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwę. Po wymieszaniu podajemy dziecku.
16. Mięso z kurcząt z jabłkiem
Składniki:
- średnie jabłko (80g)
- łyżeczka kleiku ryżowego
- 25 g piersi z kurczaka
- łyżeczka świeżego masła
- 60-70 ml wody,
Sposób przygotowania:
Jabłko płuczemy, obieramy po usunięciu gniazda nasiennego kroimy na ćwiartki. Do zagotowanej wody wkładamy jabłko doprowadzając do rozgotowania. Przecieramy jabłko przez sitko. Mięso gotujemy osobno, a następnie drobno siekamy i mieszamy z musem jabłkowym. Wszystko mieszamy z kleikiem ryżowym. Dodajemy masło i doprowadzamy do zagotowania. Po schłodzeniu podajemy dziecku łyżeczką.
17. Przecier ryżowo-mięsny z jabłkiem
Składniki:
- średnie jabłko
- łyżeczka masła
- 3 łyżeczki kleiku ryżowego
- 15g piersi z kurczaka
- 20 ml wody
Sposób przygotowania:
Jabłko obieramy pozostawiając miąższ. Wkładamy do wrzątku aż do rozgotowania. W tym czasie przygotowujemy mięso , po ugotowaniu drobno siekamy. Do rozgotowanego jabłka dodajemy mięso, kleik ryżowy i masło. Wszystko mieszamy i gotujemy. Dodajemy wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
[/FONT]
[FONT="] [/FONT]
[FONT="]
18. Pierwsza zupka marchewkowa
Składniki:
- 1 średniej marchwi (60g)
- mały ziemniak (30g)
- łyżeczka oliwy lub świeżego masła
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 100 g wody (1 porcja = 150 g)
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, najlepiej ok. 30 min. Miękkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko. Następnie łączymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwę i mieszamy.
[/FONT]
Składniki:
- 100g mleka modyfikowanego płynnego
- 5g mąki kukurydzianej
- żółtko.
Sposób przygotowania:
Mleko przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Żółtko łączymy z mąką i 2 łyżeczkami wody na jednolitą masę , następnie wlewamy cieniutkim strumieniem na wrzące mleko, zagotowujemy. Kluseczki powinny być bardzo miękkie.
10. Papka warzywna z żółtkiem
Składniki:
- 1 marchewki
- 2 różyczki kalafiora
- 1 małego ziemniaka
- łyżeczka masła
- 100ml wody.
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, ziemniaka i marchewkę obieramy i płuczemy. Wodę gotujemy i wrzucamy warzywa doprowadzając do miękkości (ok. 20 min). Dodajemy ugotowane żółtko, masło i wszystko miksujemy. Gotujemy i po schłodzeniu podajemy.
11. Zupa jarzynowa z żółtkiem
Składniki:
- 1 małej marchwi (30g)
- 1 małego ziemniaka (20g)
- 1 korzenia pietruszki (20g)
- plaster małego selera (20g)
- łyżeczka masła
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 1 żółtka
- 120 ml wody (uzupełniać w czasie gotowania).
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy ,obieramy i płuczemy. Jajko sparzamy wrzątkiem, oddzielamy białko od żółtka i dzielimy żółtko na dwie porcje. Warzywa kroimy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu 20 min. Ugotowane warzywa przecieramy lub miksujemy. Dodajemy kleik ryżowy, masło i żółtko, mieszamy i zagotowujemy. Przed podaniem sprawdzamy temperaturę.[/FONT]
[FONT="] [/FONT]
[FONT="]12. Jarzynka kalafiorowa z mięsem na rosole [/FONT][FONT="]
Składniki:
- 1 marchewki (25g)
- 1 małego ziemniaka
- 1 pietruszki (9g)
- 1 małego pora (9g)
- 2 gałązki kalafiora (20g)
- łyżeczka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
- łyżeczka płatków ryżowych
- 120ml wody która uzupełniamy w trakcie gotowania
- 20g cielęciny lub mięsa z drobiu.
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, mięso płuczemy. Warzywa i mięso kroimy, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 15 minut. Dodajemy płatki ryżowe lub kaszę kukurydzianą. Gotujemy na małym ogniu aż do miękkości jeszcze przez ok. 20 min. Ugotowane warzywa, mięso i ryż miksujemy. Zmiksowaną zupę zagotowujemy. Dodajemy oliwę lub olej. Mieszamy , sprawdzamy temperaturę i podajemy dziecku.
13. Papka z kalafiora lub brokuł
Składniki:
- 6 łyżek kalafiora lub 2-3 gałązki brokuł
- łyżka mleka modyfikowanego następnego
- łyżeczka świeżego masła.
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy ,płuczemy, wodę gotujemy. Kalafior lub brokuły wrzucamy do wrzątku i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzamy, rozcieramy lub ugniatamy ,dodajemy mleko i masło, podgrzewamy mieszając. Papkę podajemy z ugotowanym i drobno posiekanym chudym mięsem (2 łyżeczki) .
14. Papka warzywna z kurczęciem
Składniki:
- 1 marchewki
- 1 ziemniaka
- 2 różyczki brokuł
- łyżeczka oleju sojowego
- 20g surowego mięsa
- 100 ml wody.
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, marchew i ziemniaki obieramy, płuczemy. Kroimy je na drobno i wrzucamy do zagotowanej wody. Gotujemy do miękkości ok. 20 min. Na koniec gotowania wrzucamy brokuły. Ostatecznie miksujemy i dodajemy olej, ponownie doprowadzamy do zagotowania. Po ostudzeniu podajemy łyżeczką.
15. Zupa jarzynowa z mięsem bez rosołu
Składniki:
- 1 pietruszki (25g)
- 1 marchwi (15g)
- ziemniak
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 100 ml wody
- chude mięso z piersi kurczaka lub indyka (20g).
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy, następnie wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy osobno przez ok. 20 min. Po ugotowaniu rozdrabniamy drobno siekając nożem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwę. Po wymieszaniu podajemy dziecku.
16. Mięso z kurcząt z jabłkiem
Składniki:
- średnie jabłko (80g)
- łyżeczka kleiku ryżowego
- 25 g piersi z kurczaka
- łyżeczka świeżego masła
- 60-70 ml wody,
Sposób przygotowania:
Jabłko płuczemy, obieramy po usunięciu gniazda nasiennego kroimy na ćwiartki. Do zagotowanej wody wkładamy jabłko doprowadzając do rozgotowania. Przecieramy jabłko przez sitko. Mięso gotujemy osobno, a następnie drobno siekamy i mieszamy z musem jabłkowym. Wszystko mieszamy z kleikiem ryżowym. Dodajemy masło i doprowadzamy do zagotowania. Po schłodzeniu podajemy dziecku łyżeczką.
17. Przecier ryżowo-mięsny z jabłkiem
Składniki:
- średnie jabłko
- łyżeczka masła
- 3 łyżeczki kleiku ryżowego
- 15g piersi z kurczaka
- 20 ml wody
Sposób przygotowania:
Jabłko obieramy pozostawiając miąższ. Wkładamy do wrzątku aż do rozgotowania. W tym czasie przygotowujemy mięso , po ugotowaniu drobno siekamy. Do rozgotowanego jabłka dodajemy mięso, kleik ryżowy i masło. Wszystko mieszamy i gotujemy. Dodajemy wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
[/FONT]
[FONT="] [/FONT]
[FONT="]
18. Pierwsza zupka marchewkowa
Składniki:
- 1 średniej marchwi (60g)
- mały ziemniak (30g)
- łyżeczka oliwy lub świeżego masła
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 100 g wody (1 porcja = 150 g)
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, najlepiej ok. 30 min. Miękkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko. Następnie łączymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwę i mieszamy.
[/FONT]