reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zdrowie naszych maleństw- wizyty u lekarzy,szczepienia i wszystko z tym związane:)

Mitemil u nas tez Alex ciagle ma zacisniete piastki i jeszcze nie lapie zabawek ale u nas powiedzieli co zreszta tez pisze w ksiazce 1 rok zycia dziecka ze dzidzius powinien to robic w 5 miesiacu (oczywiscie duzo wczesniej dzieci to umieja ale do tego czasu nie trzba sie tym marwic) Ale oczywiscie idz sprawdz to w poradni. :tak::-)

Byłam dzisiaj w poradni. Mała ma napięcie mięśniowe kończyn górnych. Mamy zaleconą rehabilitacje.

przebijałyście może swoim córeczkom uszy? albo słyszałyście od lekarza kiedy najlepiej to zrobić?

Z punktu widzenia kosmetyczki (którą jestem) proponuje lato i albo małe dziecko (które nie potrafi się jeszcze wyrywać), lub juz dużą świadomą dziewczynkę :-)

Ja też planuje przebić uszka Oliwii, a mój chce poczekać, żeby sama podjęła decyzje czy chce ehhhhhhhhhhh, ale znając mnei mała do roku czasu będzie miała przebite uszka :))))

Mnie mama zostawiła prawo wyboru i uszy przebijałam w wieku 7 lat. Dlatego moja córka również sama podejmie tę decyzję :tak:

reklama
Mitemil to dobrze ze poszlas i to sprawdzilas:tak: A jak oni to sprawdzili :sorry: bo tutaj niestety nie daja wogole zadnych skierowan do poradni rehabilatacyjnej:angry: a Alex jak trzymal raczi zacisniete tak trzyma:no: do tego jeszcze ostatnio zaczal sie ukladac "w rogala" i tez mnie to troche martwi:-(

my tez dzis po szczepieniu :) Mój dzielny chłopczyk zapłakał tylko w momencie ukłucia a potem z powrotem uśmiechac się zaczął :) ale koncert i tak dac musiał podczas ubierania sie, no bo jak to tak... :eek::-p
ważymy już 7900g, i ogolnie wszystko jest w porządku na szczęscie.
Zapomniałam tylko zapytać pediatrę o tą bliznę poszczepienna na gruźlice... bo Tomuś nie ma na ramionku ani śladu, a z tego co kojarze to powinnoo sie cos z tym dziac :confused:
dziewczyny, jak to z tym jest? Mam nadzieje, ze niczego złego to nie oznacza :confused2:

acha, a na zaczerwienione miejsce po wkłuciu u nas pielęgniarki zalecaja okłady z rumianku :-)

no właśnie, tez się ostatnio zastanawiałam gdzie ślad po tej szczepionce; pamiętam wyraźnie jak w szkole rodzenia pediatra mówiła, że będzie się paprać mała ranka, a u nas NIC

Mitemil to dobrze ze poszlas i to sprawdzilas:tak: A jak oni to sprawdzili :sorry: bo tutaj niestety nie daja wogole zadnych skierowan do poradni rehabilatacyjnej:angry: a Alex jak trzymal raczi zacisniete tak trzyma:no: do tego jeszcze ostatnio zaczal sie ukladac "w rogala" i tez mnie to troche martwi:-(

Od pediatry dostałam skierowanie do poradni rehabilitacyjnej. Tam pani doktor kazała rozebrać małą do pampersa i zaczęła ją podnosić, unosić, przechylać na różne strony i sposoby. Mała myślała, że to zabawa i chichrała się na maxa.
Teraz czekamy na wolny termin do pani rehabilitantki.

Kochane a ile ważą Wasze maluszki?
Ja za tydzień idę z małą na szczepienie i dowiem się ile waży.
W 2-gim miesiącu ważyła 5700gr.
Teraz ma ponad 3,ale jeszcze jej nie ważyłam dopiero za tydzień jak będę u doktorki. Nie łaziłam z nią po przychodniach przez tą świńską grypę a w domu nie mam wagi dla niemowląt, dlatego tak pytam orientacyjnie czego się spodziewać.
Generalnie wszyscy mówią,że Marysia jest duża. Ubieram ją różnie - od 68 - 80cm. Ale to raczej wina rozmiarów i błędów przy tym.

reklama
Na rozmiary nie ma co patrzeć. Ja czasami kupiłam rozmiar 62 i okazał się większy niż 68 :))). Ostatnio mama kupiła Oliwii body na 74 i są takie jak 68...
Moja mała 2 tygodnie temu czyli jak miała 3,5 miesiąca ważyła 5880g.

Do góry