Rozmawiałam z pediatrą na temat listy szczepień dla dziecka w I roku życia i opadła mi szczęka...
Pediatra poleca mi taki kalendarz szczepień (mam nadzieję, że poprawnie zanotowałam nazwy):
- w szpitalu obowiązkowe (gruźlica, WZW)
- w 6 tygodniu szczepionka 6 w 1 (Infarix Hexa - na błonicę, tężec, krztusiec, polio nieżywa szczepionka, HIP) pierwsza dawka (łącznie 3 dawki do pół roku)
- również w 6 tygodniu pneumokoki (Prevenal 13 - na 13 różnych serotypów pneumokoków) - pierwsza z 3 dawek
- w 8 tygodniu rotawirusy (szczepionka Rotarix) - pierwsza dawka, łącznie 2 dawki
- po 6 miesiącach zycia dziecka szczepienie na menigokoki (jeżeli zdecyduję się na żłobek, szczepionka Nais Vac, 2 dawki)
Wychodzi na to, że jeżeli nawet wybiorę szczepionki skojarzone, to moja mała musi być kłuta 9 razy, a jeżeli zdecyduję się na menigokoki to 11....
Ceny szczepień (orientacyjne)
Infarix 170 zł x 3 dawki
Rotarix 300 zł x 2 dawki
Prevenal 250 pln x 3 dawki
Nais Vac 140 pln x 2 dawki
Razem 2140 zł w pierwszym roku życia dziecka.
Proszę napiszcie na co Wy szczepiłyście (albo chcecie szczepić), jakimi szczepionkami i ile to u was kosztuje.
Nie chcę tutaj wszczynać dyskusji czy warto czy nie warto szczepić, bo każda mama ma swoje zdanie i nie ma sensu się na siłę przekonywać, tylko dowiedzieć się jakie szczepionki wybrać.
Ja szczepiłam jak masz tam napisane czyli pneumo , 6w1 i rotrawirus ale nie szczepiłam na meningokoki w 6 miesiącu bo moja lekarka uzanała że to narazie nie jst potrzebne . Ceny mniej wiecej jak napisałas .
Forget- bez dyskusji (tylko dla informacji):
Prevenar 280 zeta jedna dawka- jak Kuba miał skończone 2 lata (wtedy już tylko jedna dawka). jeśli szczepisz małego szkraba to zalecają 4 dawki: 3 przy zachowaniu przynajmniej miesięcznego odstępu i jedną przypominającą jak dziecko ma 2 lata.
.
Na choroby wywołane pneumokokami chorują najczesciej dzieci do 2 roku życia . Dlatego szczepiłam od razu bo młody był brany na basen do centrów handlowych itp