reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie naszych maleństw- wizyty u lekarzy,szczepienia i wszystko z tym związane:)

u nas jest skaza- głównie buźka zsypana i zgięcia tak jak piszecie
u nas zaczęło się wcześniej ale mój lekarz mówi że skaza najczęściej wychodzi jak maluch 3 miesiące skończy i bardzo często sa to dzieci które wcześniej miały kolki

nie strasz Baśka bo sie zaczynam bać ja mam jeszcze 12 puszek mleka i nastepne zamówione kurcze

reklama
Bylam dzisiaj z mala na kontroli wazy 6.150 i 61 cm. Dostala pierwsza szczepionke i znosi ja calkiem dobrze ,temperatury ma 37,1 to chyba normalnie albo? a jeszcze rano u lekarki mowilam,ze nie smieje sie w glos a wlasnie przed godzina sie smiala:-D tak chyba szszepienie na nia podzialalo.
Moja mala ma jedno ucho wieksze od drugiego ale lekarka stwierdzila,ze rzadko mamy swoje czesci ciala rownej wielkosci...no fakt,ja tez mialam jedna piers wieksza od drugiej;-) moze ma to po mnie tylko jej na uszy poszlo.Dodala,ze z czasem sie jej wyrowna...
I jeszcze moja gwiazdeczka ma cos z cipcia... pokazywala mi(nazwala to fachowo po swojemu,w dodatku po niemiecku i teraz juz wylecialo mni z glowy)taka jakby blonke,kawaleczek zrosnietej skory przy wejsciu do pochwy...tez ponoc nic groznego,nastepnym razem mam dostac masc i smarowac.
Nastepna wizyta 1 grudnia i szczepionka przeciw pneumokokom.
A jeszcze ja tu prywatnie ubezpieczona musze kupowac sobie szczepionki sama...a nie dostalam recepty o czym zorientowalam sie dopiero w domu jak juz przychodnie zamkneli.:wściekła/y:facetka w recepcji miala takie urwanie glowy,ze dala mi wszystko procz owej recepty.

A jeszcze pytanko jedno...moge ja po szczepieniu wykapac czy lepiej nie? lekarka nic nie mowila...czy moze umyc tylko,bez moczenia miejsca po szczepionce???

Ostatnia edycja:
jestemJolka - nam lekarka mówiła, że spokojnie można kąpać po szczepieniu i tak też zrobiliśmy

kurcze Mewa no właśnie, nie chcę tak na czuja odstawiać nabiału; wkurza mnie, że lekarka nawet nie raczyła spojrzeć na te zaczerwienienia w zagięciach; rzuciła tylko przez ramię żeby odstawić mleko, bo tak się lubi objawiać skaza...

a co do odparzeń na szyi, to po tej robionej maści super się zagoiły, ale zaraz po odstawieniu (a można ja stosować max 4 dni, bo jest na bazie hydrocortizonu), niestety od nowa to samo:-(zasypuję małej kilka razy dziennie mąką ziemniaczaną, bo faktycznie ladnie absorbuje wilgoć, ale niestety te czerwone placki nie znikają:sorry:

Anadriel spróbuj Cetaphil MD. Nam pomógł. Lekarka sama nie wiedziała co mała ma na buzi i szyjce - mówiła albo skaza, albo łojotokowe zapalenie skóry (bo miała ciemieniuchę też) albo trądzik niemowlęcy. A ten ostatni bierze się, gdy dzidzia dostaje hormony z mlekiem mamy i tak ją wysypuje. Jeśli dzidzia nie ma tzw. sapki, nie ulewa, nie ma silnych kolek to nie musi to być zaraz skaza. Lekarze lubią wszystkie dzieci podpisywać pod skazę, jak tylko wylezie jakaś mała krosta. Równie dobrze może to być alergia kontaktowa, moja ma na swoją własną ślinę.

jestemJolka - nam lekarka mówiła, że spokojnie można kąpać po szczepieniu i tak też zrobiliśmy

kurcze Mewa no właśnie, nie chcę tak na czuja odstawiać nabiału; wkurza mnie, że lekarka nawet nie raczyła spojrzeć na te zaczerwienienia w zagięciach; rzuciła tylko przez ramię żeby odstawić mleko, bo tak się lubi objawiać skaza...

a co do odparzeń na szyi, to po tej robionej maści super się zagoiły, ale zaraz po odstawieniu (a można ja stosować max 4 dni, bo jest na bazie hydrocortizonu), niestety od nowa to samo:-(zasypuję małej kilka razy dziennie mąką ziemniaczaną, bo faktycznie ladnie absorbuje wilgoć, ale niestety te czerwone placki nie znikają:sorry:

ja tez mam tą maść,nikt nie mówił,że można 4 dni stosować,ja po małej przerwie znów do niej wróciłam,bo mała obsypana
a co tych zaczerwionych miejsc w zgięciach,moja tez tak miała i tez myślałam,że to skaza,ale lekarka wykluczyła na razie powiedziała,że to za wcześnie i za mało objawów

A propos sterydów,czyli hydrokortyzonu, to moja też miała, ale z tym radzę uważać, bo naszej wszystkie włosy z buzi po tym zmiotło. Tyle,że u nas był też kwas salicylowy a to ponoć gorsze. Polecam z sercem Cetaphil:) I cierpliwości:)

reklama
Do góry