reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie naszych maleństw- wizyty u lekarzy,szczepienia i wszystko z tym związane:)

andariel ;-) zmiany skorne w zgieciach rak i nog to typowe objawy :tak: jesli do tego jeszcze ma rumiane policzki (takie jakby polukrowane, swiecace) albo ulewa to pewnie alergia...

no i inaczej jak dita eliminacyjna sprawy nie zalatwisz chyba ze przejdziecie tylko na flaszke i preparat mlekozastepczy...

pomysl o testach z krwi bo jak masz sie niepotrzenie katowac dieta.... no i poza wszystkim nie powinno sie tak na czuja eliminowac mleka i przetworow bo maja przeciez wapn...

reklama
Potwierdzam zmiany ktore opisujesz w zgieciach to typowe obajwy alergii na bialko mleka krowiego, nie nalezy tego lekcewazyc, gdyz nieleczone, np. dieta doprowadza do innych silniejszych objawow. U moich dzieci skaza rzuca sie na drogi oddechowe, Kuba ma astme a i Mati ma wpis o podejrzeniu astmy. TYm razem calkowicie staram sie eliminowac w diecie bialko zeby nie narazac MIlosza:zawstydzona/y::zawstydzona/y:

no to pięknie...
te zaczerwienienia pojawiły się kilka dni temu, są bardzo małe; nie ma też "polukrowanych" polików ani nie ulewa; a czy są jeszcze jakies inne typowe dla takiej alergii objawy?
kurcze, właśnie nie chcę eliminować "tak na wszelki" z diety tak ważnych składników, bo z kolei ja się posypię; czyli chyba pozostają te testy, o których pisze rubi:-(
a gdyby te zaczerwienia okazały się być zwykłym odparzeniem i zniknęły po smarowaniu ich jakąś maścią to wyklucza to uczulenie i mogłabym być spokojna? czy jest możliwe, że zaleczę to chwilowo i to wcale nie będzie oznaczało, że nie ma nietolerancji?
a co jecie dziewczyny na takiej diecie eliminacyjnej?

a co jecie dziewczyny na takiej diecie eliminacyjnej?

Ja jak karmiłam cycem to jadłam głównie gotowane mięso,
ale jak jesteś na wege, to nie wiem co Ci polecić:
gotowane warzywa?....może spróbuj soję...Chociaż jak dzidzia ma skazę na białko mleka krowiego, to i na soję raczej też. No i musisz uważać na orzechy, owoce cytrusowe, czekoladę, kakao. Widzisz - mi powiedziano,że mała ma skazę a wyszło, że wcale nie ma. Katowałam się dietą, schudłam 5kg w tydzień, potem była szczepionka 6w1, mała nie chciała jeść, powoli traciłam pokarm. Trafiliśmy do szpitala z osłabieniem i apatią u małej, schudła. Tam dostała Bebilon 1 i jak widać nie ma skazy. A do uczulenia przyczynił się RUMIANEK! Była wysypana na buzi, klatce piersiowej, szyi. Teraz podałam jej herbatkę z rumiankiem i zauważyłam że to właśnie to ją uczuliło.

andariel ;-) dieta eliminacyjna to po prostu wykluczanie tego co szkodzi...

latwe to nie jest :no::no::no:

jesli o bialko mleka krowiego chodzi to musisz wykluczyc nie tylko mleko, sery, jogurty, maslanki, serwatke... ale tez to w czym w/w siedza :wściekła/y::-:)tak:
zero masla a zamiast tego margaryna bezmleczna, zsoja bym nie ryzykowala...

no i musisz nauczyc sie cztyac etykietki bo pulapek jest cala masa... np. w wiekszosci pasztetow siedzi.... mleko w proszku:szok::szok::szok:

najlepiej zrob malej testy z krwi

moj Jasiek ulewal ale tyl jak wsciekly i kilka miesiecy nam ucieko :-(

Podpisuje sie pod tym co pisze Rubi.
Do innych typowych objawow nalezy uporczywa ciemieniucha, ta w brwiach takze. krostki zlewajace sie w place, zwlaszcza za uszkami. No i tak jak u nas nawracajace infekcje drog oddechowych, sapka, biegunki.
Byc moze Andariel ze to tylko odparzenie jesli nie pomoze sudocrem tylko trzeba bedzie stosowac sterydy moze to troche wyjasni sytuacje.

Ja polecam do smarowania balsam nawilżający CETAPHIL MD.
Można i buzię i ciało smarować. Moja miała też uporczywą ciemieniuchę - zwalczyłam ją zwykłą oliwką i wyczesywaniem.

powiedzcie mi jak moge ćwiczyc zmalutką od wczoraj mała nam spina jednaraczke zaciska ja w piątke przy twarzy i jak chwycimy to rozluźnia,ale jak lezy i sama sie bawi to nie zawsze tak robi
raczka robi jej sie aż fioletowa,a ide dopiero w piątek do lekarza,troszke mnie to martwi bo nigdy tak nie robiła:-(

Piwonia ;-) do piatku dasz rade :-)

jak chcesz to mozesz z nia cwiczyc I faze Vojty... tylko boje sie w ogole to tlumaczyc no ale do piatku mozesz cwiczyc dla wlasnego spokoju - jak bedzie trzeba dalej to Cie dokladnie poinstruuja :-)

Monia nie przepada za tym cwiczeniem, ja tez nie - tak jak za wszystkimi cwiczeniami Vojty ale niektorym dzieciom pomaga :-)

reklama
Piwonia ;-) do piatku dasz rade :-)

jak chcesz to mozesz z nia cwiczyc I faze Vojty... tylko boje sie w ogole to tlumaczyc no ale do piatku mozesz cwiczyc dla wlasnego spokoju - jak bedzie trzeba dalej to Cie dokladnie poinstruuja :-)

Monia nie przepada za tym cwiczeniem, ja tez nie - tak jak za wszystkimi cwiczeniami Vojty ale niektorym dzieciom pomaga :-)
ja o tych ćwiczeniach same dobre opinie słyszałam,choc nie miałam z tym styczności

dziwne jest to,ze dopiero teraz jej sie tak robi i to nie cały czas,bo jak lezy w lezaczku to ładnie macha łapkami,a jak tylko sie juz znudzi to zaciska i tak trzyma ta jedna łapke

juz wyobrazam sobie tylko,ze musi przy tym dziecko strasznie płakać
oglądałam na you tube i żal mi tych dzieci

Ostatnia edycja:
Do góry