reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie naszych maleństw- wizyty u lekarzy,szczepienia i wszystko z tym związane:)

jestem i na pytania odpowiadam :-);-):tak:

izabela ;-) jak juz deli napisala Monia od 3 doby zycia tylko i wylacznie na cycku ;-):tak:

malbertka ;-) jest dokladnie tak napisala mju ;-) Monia nie musiala sie przepychac przez kanal rodny i sie nie odwrazliwila :tak:
a czy Ty tez masz takie doswiadczenia??? sama nam powiedz :-) moze nie lubisz gryzacych swetrow albo metek przy ubraniach? nie lubisz nosic czapli i szalika?

czy wszyskie dzieci po CC sa takie? chyba nie bo moj cesarski Jasiek nie mial nadwrazliwosci dotykowej ale on z kolei byl po porodzie inaczej traktowany - inkubator, rurki, kabelki, badania co chwile...

Efe ;-) co do CC na zyczenie to ja po dwoch takich imprezach stanowczo odradzam... dzieciatko jest w absolutnym szoku, rana rwie, moga byc problemy z laktacja i podobno CC zmienia strukture DNA (gosia kiedys zapodala link do artykulu)
no i takich operacji nie mozna sobie fundowac bez ograniczen - ja juz nie powinnam miec dzieci :-(
jasne ze mozna mi zarzucic ze nie wiem jak boli naturalny porod ale po CC nie jest rozowo... a trwa to chyba dluzej niz porod SN...

reklama
Dziewczyny mam pytanie ile powinny przybierać nasze dzieciaczki na wadze? Moja mała przez cały miesiąc przybrała na wadze tylko 500g i juz sama nie wiem:-:)no: mam się czym martwić i niepokoić czy to jeszcze ok? :eek:

Kochane ja jestem z SN, a gryzących swetrów nie lubię, metki też czasami mnie gryzą, a z czapką pogodziłam się w wieku 20 lat :p

Mój chrześniak jest z CC i nic mu nie przeszkadza. Ja myślę że to jest różnie, ale troszkę te dzieciaczki z CC są inne i bardziej wrażliwsze.

Co do CC już więcej nie chce i mam nadzieję, że 2 dziecko urodzę SN :). Nie rozumiem jak można chcieć CC. Jest gorzej niż po SN... dłużej się dochodzi do siebie.
Wiem że można mi powiedzieć, ze nie miałam SN, ale jak rozmawiałam z dziewczynami po SN i CC dużo lepiej jest po SN.

Nawet w artykule,ktory poslala mju,jest napisane,ze CC od SN sie rozni tym,ze w pierwszym przypadku mamy bol dopiero po ...
Ale to temat rzeka i mozna by duzo dyskutowac,a nie od tego jest ten watek.;-)
Dla mnie porod nie byl az tak straszny,bardziej bym sie wlasnie operacji CC obawiala.

Kochane ja jestem z SN, a gryzących swetrów nie lubię, metki też czasami mnie gryzą, a z czapką pogodziłam się w wieku 20 lat :p

Mój chrześniak jest z CC i nic mu nie przeszkadza. Ja myślę że to jest różnie, ale troszkę te dzieciaczki z CC są inne i bardziej wrażliwsze.

Co do CC już więcej nie chce i mam nadzieję, że 2 dziecko urodzę SN :). Nie rozumiem jak można chcieć CC. Jest gorzej niż po SN... dłużej się dochodzi do siebie.
Wiem że można mi powiedzieć, ze nie miałam SN, ale jak rozmawiałam z dziewczynami po SN i CC dużo lepiej jest po SN.
Zgadzam się w 100% z tym porodem SN,pomimo że nie miałam CC to z mojego otoczenia te osoby które miały CC to tylko jedna nie narzeka a jest ich sporo.Ja 2x rodziłam SN pierwszy poród trwał od bóli do urodzenia małego 13h .Nie chciało mi postepowac rozwarcie do tego mały utknął w kanale rodnym .Połozna przychodziła tylko raz kiedys i darła się ,żeby w końcu urodziła bo na chce spać się położyć.Ja z kolei gadałam ,ze zaraz skocze z okna na główke zeby nie cierpieć dali mi w końcu głupiego jasia bo bali się ,że tak będzie dla mnie jeszcze gorzej było.Po porodzie straciłam dużo krwi miałam połamane żebra i porozrywana byłam ,że chej nie wiem co bardziej bolało karmienie czy ciągnące szwy.Po porodzie dochodziłam do siebie pól roku .A jak widziałam babe w ciązy to od razu bolała mnie du..a,brzuch i wymiotowac mi się chciało.Ból pamietałam chyba z 5lat,ale pewnie to i tak pikuś z CC.W końcu po 8 latach przerwy zapalanowałam zajśc w ciąże po raz drugi też starsznie bałam się porodu wydawało mi się ,że już o tym zapomniałam ale jednak nie im bliżej porodu to śnił mi się pierwszy poród z takimi detalami ,ze aż sama byłam zdziwiona.Nastawiałam się na długi poród a tu jak trafiłam do szpitala ,zrobili mi ktg kazali iśc pod prysznic i z tamtąd biegiem na fotel bo już rodzilam.Więc teamten poród został mi wynagrodzony przez ten.A jak widze kobiete w ciązy to se myśle szczęsciara z niej .:-)

Dziewczyny mam pytanie ile powinny przybierać nasze dzieciaczki na wadze? Moja mała przez cały miesiąc przybrała na wadze tylko 500g i juz sama nie wiem:-:)no: mam się czym martwić i niepokoić czy to jeszcze ok? :eek:
mi lekarka powiedziała, że średnio dziecko powinno przybrać na miesiąc 700g
gdzieś czytałam, że 1000g
a położna mówiła, że 200-300g na tydzień
:tak:;-):-)
kogo słuchać???

niestety obawiam sie ze nastepny porod tez bedzie u mnie przez cc i to nie dlatego ze chce:zawstydzona/y: mam asymetryczne waskie biodra i nie ma sily zeby glowka maluszka mi przeszla
tutaj meczyli mnie z 16 godzin tylko dlatego ze nie robia usg przed porodem
tak ze wlasciwie mialam najgorszy scenariusz- poczatek naturalnego porodu zakonczony cc

no ale chyba jako wyjatek nie narzekam i bardzo szybko doszlam do siebie

a co do Adasia to sama nie wiem czy cc na niego w jakis sposob wplynelo
fakt ze darl sie przy porodzie i jeszcze z pol godziny po jak opetany
nawet sie z moim z przerazeniem na siebie patrzelismy i w sumie cieszylismy sie ze go polozne wziely nakarmic:sorry:
ubierac sie za bardzo nie lubi
ale ogolnie wydaje mi sie normalnym dzidziusiem

RUBI- a lekarz stwierdzil u Monisi nadwrazliwosc dotykowa bo smoczka nie chciala?

AGAP77 - a sprawdzalas na siatce centylowej wage ostatnio?

Mewa ;-) tak - miedzy innymi ;-) do tego dochodzi jeszcze to jej "niedotykalstwo" - nie cierpi sie przebierac - zakladanie rekawow to meka, czapki masakra a kombinezon.... obie jestesmy mokrutenkie nie wspominajac juz o tym ze caly blok slyszy ze Monia wychodzi z domu:-:)szok::tak:

i bylo tak od samego poczatku...

teraz kilka razy dziennie ja odwrazliwiam i z przewijaniem wiekszych problemow nie mam - Monisia najbardziej lubi lezec z golym tylkiem na przewijaku :-)

ja tez nie mialam zbyt duzego wyboru przy drugim porodzie - u mnie w szpitalu pierwsze CC jest juz wskazaniem do zrobienia drugiego a dodatkowo w szpitalu tuz przed porodem wymierzyli mi Monie na 4300g :szok: tu tez maja w zwyczaju witac takie duze dzieci na swiecie na sali operacyjnej a nie porodowej:tak:

reklama
tak ze wlasciwie mialam najgorszy scenariusz- poczatek naturalnego porodu zakonczony cc

MEWA dla Ciebie to był scenariusz masakryczny ale dla Adasia - super bo co go macica przy skurczach wymiętosiła to jego ;-) i miał też mniejszy stres bo on juz działał na adrenalinie porodowej - już był w akcji. Najgorzej jest jak jest cesarka planowana - bo wtedy dziecko się niczego nie spodziwa, żadne hormony nie działają a tu nagle buch i wyciągają z brzucha...

RUBI to ja bym u Ciebie w szpitalu była cięta! Bo Antoni 4650 a mi tak nawet łatwo poszło z nim :dry::eek:;-)

Do góry