za kilka tzn .gdzies za 2 lata napewno do zerówki albo rok wczesniejpiwonia, a kiedy masz zamiar posłać Alę do przedszkola, że piszesz za kilka lat? ;-)
reklama
izabela...
Fanka BB :)
nie wiem czy ci się tak uda, bo podobno 3 latki będą miały obowiązek iść do przedszkola, tylko nie wiem kiedy to ma wejść w życie i czy w ogóle wejdzie :-)
He he... chyba raczej nie wejdzie Za duży wydatek jak na Polskęnie wiem czy ci się tak uda, bo podobno 3 latki będą miały obowiązek iść do przedszkola, tylko nie wiem kiedy to ma wejść w życie i czy w ogóle wejdzie :-)
moze tak moze nie zobaczymy,starsze chodziły tylko do zerówkinie wiem czy ci się tak uda, bo podobno 3 latki będą miały obowiązek iść do przedszkola, tylko nie wiem kiedy to ma wejść w życie i czy w ogóle wejdzie :-)
jak bedzie obowiązek to co innego,jak na razie go nie ma wcześniej,wiec moja napewno nie bedzie chodziła
niestety mnie nie stac na przedszkole i tyle
zgadzam sie,a przedszkoli wciaż za mało jestHe he... chyba raczej nie wejdzie Za duży wydatek jak na Polskę
obowiazek obowiazkiem ale czy sa miejsca w przedszkolach????
w Opolu nie ma :-(
bo chyba nie beda zmuszac rodzicow do posylania dziecka do prywatnego przedszkola za gruba kase :-/
u nas tez nie ma miejsc a przedszkoli nowych nie zrobią
wiec u nas napewno do 4 roku spokojnie mamy czas
jak na razie u nas obowiazek maja głownie 5 latki i dla nich musi sie znaleść miejsce,a co bedzie potem zobaczymy
ja bynajmniej na razie wogóle nie myśle o przedszkolu,czas pokaże co i jak
izabela...
Fanka BB :)
piwonia, mam nadzieję że się nie gniewasz, jeśli cię uraziłam to przepraszam pytałam z ciekawości... no i wydatek to też niestety jest, u nas rzędu 250zł, dlatego pora wracać do pracy żeby zarobić na żłobek i inne wydatki...
z tymi miejscami to niestety jest duży problem i chyba tak szybko to on nie zniknie
ja Majkę zapisywałam do przedszkola jak miała 5 miesięcy
z tymi miejscami to niestety jest duży problem i chyba tak szybko to on nie zniknie
ja Majkę zapisywałam do przedszkola jak miała 5 miesięcy
iza nie obraziłam sie
tylko napisałam jak to u nas jest
u nas jest mało przedszkoli,a zapisów jako tako wczesniejszych nie ma,bo ja pytałam juz o zerowke dla młodej to mi kazali przyjśc tylko rok wcześniej,bo nie wiedza czy będzie jeszcze dane przedszkole
u nas prywatnych jak na razie nie ma wcale,wiec niby dobrze
ale do takiego tym bardziej bym dziecka nie posłała
ja pracy nie mam,wiec nie mam do czego wracac,wiec póki moge bede z małą w domku siedziec
tylko napisałam jak to u nas jest
u nas jest mało przedszkoli,a zapisów jako tako wczesniejszych nie ma,bo ja pytałam juz o zerowke dla młodej to mi kazali przyjśc tylko rok wcześniej,bo nie wiedza czy będzie jeszcze dane przedszkole
u nas prywatnych jak na razie nie ma wcale,wiec niby dobrze
ale do takiego tym bardziej bym dziecka nie posłała
ja pracy nie mam,wiec nie mam do czego wracac,wiec póki moge bede z małą w domku siedziec
Chogata
Mama Aluni i Dominika
Matko u nas te zlobki i mini przedszkola prywtane to jak grzyby po deszczu powstaja chyba gdzie wolny domek do wynajecia to kazdy otwiera to to.Tylko co z tego jak trzeba wpłacic wpisowe 200 zyka (nie zwracaja w razie W) .Potem co miesiac sama opieka kosztuje min. 500-600 zyka z przewaga na 600 .No i + jeszcze tzw, dodatki czyli jedzenie (10zyka dobowe wyrzywienie) albo samemu trzeba donosic + jakas gimnastyka ,angielski bo tez jest i prosze 800-1 tyś zlotych ten biznes wychodzi .
Ja rozumiem ,zeby to bylo z 200 zyka drozsze od panstwowego ale to chyba z 600 zyka jest drożej.Znajoma puscila do złoba dziecko takiego prwyatnego to jeszcze musiała co miesiac z 200 zyka na dojazd ,lekarza (wizyty weekendowe) no i leki doliczac .Wiec taniej jej bylo nianie wynając.
A niestety państwowych placowek jest jak nalekarstwo (3 zlobki i pare szt. przedszkoli )
Ja rozumiem ,zeby to bylo z 200 zyka drozsze od panstwowego ale to chyba z 600 zyka jest drożej.Znajoma puscila do złoba dziecko takiego prwyatnego to jeszcze musiała co miesiac z 200 zyka na dojazd ,lekarza (wizyty weekendowe) no i leki doliczac .Wiec taniej jej bylo nianie wynając.
A niestety państwowych placowek jest jak nalekarstwo (3 zlobki i pare szt. przedszkoli )
My pneumo i memingo mamy za sibą ;-) w sumie na bierząco jestesmy ze wszystkim. Nie zaszczepiłam tylko Zoski na ospę.Iza wczoraj była u nas moja koleżanka która studiuje medycyne i mówiła, ze ostatnio mieli jakies tam zajecia właśnie na temat szczepień i podobno coraz to wiecej ludzi w ogóle przestaje szczepić dzieciaki i już tworzą sie małe epidemie wiec nie wiadomo co to będzie nie długo....I powiedziała też że ona swoje dzieciaki bedzie na wszystko szczepic :-)
A mi powiedziała, żebym przed przedszkolem zaszczepiła młodą na pneumokoki i meningokoki koniecznie.
Choc i tak miałam tak w planach:-)
reklama
FraniowaMama
mama Natalki i Frania
A ja dziś dzwoniłam do przedszkola integracyjnego. Chciałabym oddać Frania za rok, kazali mi odezwac sie wiosna nast roku. Wszystko zalezy oczywiście od tego na ile mały będzie sprawny. No i kurcze zachodze w głowę - lepiej do integracyjnego czy zwykłego.. Co byście zrobiły dziewczyny?