reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zdrowie naszych maleństw- wizyty u lekarzy,szczepienia i wszystko z tym związane:)

Dziewczyny tak pisałam ze ten Tormentionl nam pomógł na to odparzenie - ale niestety wszytsko wróciło... Hania ma porządnie odparzoną cipcię. Byłam z tym u lekarki i powiedziała ze to nie jest uczulenie bo było by widoczne na całej pupie, na pośladkach też i ze to wygląda ze mocz tak ją drażni. Przepisała maść TRIDERM z antybiotykiem to jest, odstawienie chusteczek nawilżanych i podmywanie tylko wogą z mydłem i przemywanie nadmanganianem potasu, i to pomaga już jest troszkę lżej. Ale normalnie nie mogę sobie z tym dać rady. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie było a pielęgnuję małą tak samo cały czas.

Masakra jakaś...

reklama
zylcia :-) a ile dni kazała stosować TRIDERM???
uważaj bo to połąćzenie antybiotyku, sterydu i środka p/grzyciczego :-( bardzo silny (szybko jednak pomaga) i nie powinno się go stosować dłuzej niż 5 dni...

Dziewczyny tak pisałam ze ten Tormentionl nam pomógł na to odparzenie - ale niestety wszytsko wróciło... Hania ma porządnie odparzoną cipcię. Byłam z tym u lekarki i powiedziała ze to nie jest uczulenie bo było by widoczne na całej pupie, na pośladkach też i ze to wygląda ze mocz tak ją drażni. Przepisała maść TRIDERM z antybiotykiem to jest, odstawienie chusteczek nawilżanych i podmywanie tylko wogą z mydłem i przemywanie nadmanganianem potasu, i to pomaga już jest troszkę lżej. Ale normalnie nie mogę sobie z tym dać rady. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie było a pielęgnuję małą tak samo cały czas.

Masakra jakaś...

Zgadzam się z dziewczynami co do maści.
Myśle, że podmywanie w nadmanganianie potasu powinno pomóc. Też mamy maść triderm ale użyłam jej 1 raz i odstawiłam bo doczytałam, że to steryd.
Może spróbuj clotrimazolum jest też przeciw grzybiczy.

Dziewczyny przypomnijcie mi kiedy można szczepić na pneumokoki?? :confused2:
Bo nie wiem czy teraz na roczek mam szczepić??
Czy jeszcze na 2 latka będę mogła a teraz odpuszczę?? :-)

Karincia :-) nie szczepiłaś jeszcze w ogóle na pneumokoki??? i chcesz dopiero rozpocząć???

edit: Kasia mi na gg podrzuciła to wklejam :-)

Schemat szczepienia zalecany dla niemowląt zakłada podanie 3 dawek w pierwszym półroczu życia (razem z trzema dawkami DTP, Polio + opcjonalnie HiB) z czwartą dawką przypominającą w drugim roku życia. Jeżeli szczepienie przeciwko pneumokokom rozpoczynamy po 6 miesiącu życia - wystarczą dwie dawki podstawowe w odstępach miesięcznych

http://www.szczepienia.pl/kalendarz_szczepien/0_3.aspx

Ostatnia edycja:
Dziewczyny lekarka jak zwykle nic nie mówiła ile dni smarować. Ale oczywiście doczytałam w ulotce że nie dłużej niż 5 dni - no i oczywiście z pomocą przyszłyście wy... dobrze, że ktoś czuwa... :)

Smaruję od soboty więc dziś już 4 dzień i więcej smarować nie będę. Powróciłam do starych i sprawdzonych pieluszek DaDa z Biedronki, zmiany prawie całkowicie ustąpiły więc smaruję już tylko alantanem. Nie używam prawie w ogóle chusteczek nawilżanych tylko wody z mydełkiem bambino. Bardzo dużo wietrzę pupę a że aktualnie jesteśmy nad morzem to Hania na plaży biega w samych majteczkach bez pieluchy.

Mam nadzieję że ta kuracje rozwiąże problem raz na zawsze bo te wszystkie smarowidła mnie z torbami puszczą :) Drogie są dość.
No i już nigdy przenigdy nie dam się skusić na promocję żadnych nowych pieluszek :) Będę się trzymała tego co sprawdzone i już :)

Karincia :-) nie szczepiłaś jeszcze w ogóle na pneumokoki??? i chcesz dopiero rozpocząć???

Tak, chcę dopiero rozpocząć :tak:

Ja będę szczepić jak Oliwia będzie miała 2 latka i wtedy jest tylko jedna dawka :-)
O, no własnie o to mi chodziło :tak::-D
Też chciałam tylko jedna dawkę a nie pamiętałam czy robi się ją na roczek czy na 2 latka :-)

A jaki mniej więcej koszt pneumokoków??

reklama
Do góry