reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zdrowie naszych maleństw- wizyty u lekarzy,szczepienia i wszystko z tym związane:)

Kasiu, gdy urodził się Franula i po jakiś 3 tygodniach przechodził swój pierwszy kryzys, siadłam w domu do komputera po powrocie ze szpitala i wklepałam w google "wcześniaki". Wyskoczyła mi strona BB o wcześniakach. Tam zaczęłam pisac o małym. Potrzebowałam po prostu wsparcia psychicznego. Na inne fora się nie zapuszczałam z braku czasu. Niedawno dopiero w watku o Vojcie zgadałam się Rubi, wspomniała o dzieciach sierpniowych i tak tu trafiłam. W tym roku faktycznie już "po ptokach", ale w przyszłym na pewno podam namiar na 1% dla Frania:) Dziękuję:)
Musze się też dowiedziec w fundacji czy możliwe jest finansowanie faktur np z roku 2010 jesli środki wpłyną na konto dopiero w 2011. Jesli by była taka możliwość, to moglibyśmy wziąc kredyt w tym roku na synagis (jeśli w tym roku bedzie za mało kasy na koncie fundacji) i ewentualnie refinansować w przyszłym roku. Trochę to skomplikowane, ale mam nadzieje, że wiecie, co mam na myśli:) Najważniejsze, żeby synagis podawać w pierwszych dwóch latach życia. W tym roku krasnal dostał 6 dawek, ale na 3 ostatnie dawki załapał się z programu rządowego. Więcej na to nie mamy szans.

reklama
Franiowa Mamo :-) byłam wczoraj na grupie wsparcia (w pipidówce mojej coś takiego działa) ale pocałowałam klamkę bo z okazji długiego weekendu spotkanie odwołano :-(
będę w poradni we wtorek i postaram się przemaglować siostrę Jolę i panią Basię jak to jest, że w Opolu da się robić duzo więcej dla dzieci niż w innych regionach...

no i chyba zadzwonię do ddtvn bo oni tam ciągle pokazują 4-raczki...jak to super, jaką mają opiekę a z tego co wiem ie wszystkim wcześniakom ze Śląska jest tak łatwo :-( a właściwie ich rodzicom...

smutne to...

sprawdź proszę, czy osoby prywatne moga dokonywać wpłat na fundacyjne konto Franka :-) jak nie to może podasz Wasz prywatny numer??? Nawet jak będą szły przelewy po 10 zł to się tego trochę uzbiera...

słyszałam że synargis jest drogi ale.... już nie będę narzekała że na szczepienie Moniki wydawałam po ok. 800zł....

3majcie się ciepło ;-)

A Ty Franio weź się w garść bo ja w sumie daleko do Was nie mam a jak BBciotka przyjedzie to...:-) ;-) :-D

I połóż się tu człowieku na godzinę..;-)
Kasiu, tak to jest mój Franek, dobrze znalazłaś:) Powinnaś agencję detektywistyczna założyć, bo przed Tobą niewiele da się ukryć:)
Faktycznie fundacja daje taką możliwość, by oprócz 1% wpłacać także środki ze zbiórki publicznej. Na stronie Frania w Fundacji jest podane konto. Mam taka propozycję: może zaczekajmy na wpływy z 1%. Jeśli się okaże, że nie ma zbyt dużo środków, to wtedy zwrócę się o pomoc na BB. Dlaczego tak? Bo tak sobie myslę, ze wokół jest ogromnie dużo dzieci o wiele bardziej potrzebujących a my i tak mieliśmy już sporo szczęścia i spotkaliśmy wielu życzliwych nam ludzi, którzy nam w pierwszym momencie bardzo pomogli. Po wakacjach, we wrześniu już będziemy wiedzieli na czym stoimy, ile kasy nam ewentualnie brakuje. Co Wy na to? Tak mi sie wydaje, że to sensowna propozycja. A nóż się okaże, że z 1% zbierzemy...100 tys?:-)

Powiem tylko tak masz ogromnie wielkie serce i Franuś ma ogromne szczeście że ma taka wspaniała mame. Jestem pełna podziwu dla was dla waszej walki o lepsze zdrowsze zycie. Pamietaj że tu jesteśmy i bardzo sie ciesze że mogłam was poznać. Jesli chcesz to zaczekamy mam nadzieje że naprawde uzbieracie te 100 tys bo z tego co zdążyłam doczytac Franek powinien dostawać co miesiąc 1 dawke szczepionki ale nie dostaje?
Pamietaj przyszły rok podatkowy nalezy do was!!I napewno wiele dziewczyn mnie tu poprze i pomozemy wam w zbiórce prawdziwych relanych 100tys. Ucałowania dla Franusia

Czytam i ryczę....
Franiowa mamo jesteś wielka :-)

W poniedziałek zrobię przelew jak tylko zobaczę ile mi zostało :-)

ja trzymam cały czas kciuki za Franka i modlę się,żeby szybciutko wyzdrowiał oraz zeby na tym koncie jednak było wiecej tych pieniazów,żeby krasnal pojechał na ten turnus,bo wierze ze są na swiecie ludzie o dobrym sercu
sama nie moge w picie oddać 1% podatku,ale przewaznie robie sama jakieś drobne przelewy i wiem o czym piszesz,bo córeczka mojej kuzynki ma raka mózgu i zero pomocy,żadnego dofinansowania itp. wszystko musieli sami lub przez fundacje,na wszystko potrzebne sa rachunki zeby kase zwracali,wiec pytaj tez o takie rzeczy,bo ci sie należy pomoc

reklama
Oj dziewczyny, to Wy jesteście wielkie:) Widzicie, dzięki takim ludziom jak Wy dajemy radę:)
Zapomniałam wcześniej napisać w odpowiedzi na post Kasi o Synagisie - nie trzeba go podawać przez cały rok lecz tylko w sezonie RSV. Ten zaczyna się około października/listopada i trwa do końca marca. Optymalnie jest więc jeśli dziecko dostanie 5 dawek. Dawka zalezy od wagi - 15 mg/kg. Producent niestety produkuje S tylko w 2 dawkach: 50 mg (cena ok 2700) i 100 mg (ok 5100). Mniejsza dawka wystarcza dla dziecka o wadze do 3200, większa do 6400 (lekarze obliczają z lekkim zapasem). Ostatnią dawke Franiu dostał 20 marca - 105 mg i jak łatwo wyliczyć dla tych 5 mg trzeba było zużyć całą mniejszą ampułkę. Ot czysty biznes dla koncernu farmaceutycznego. Patrząc na przyrost wagi Franka myslę, że do marca 2011 nie przekroczy 9 kg i na każdy zastrzyk będzie trzeba kupowac ampułkę 100 i 50 mg. Tak to wygląda.

Do góry