reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie naszych maleństw- wizyty u lekarzy,szczepienia i wszystko z tym związane:)

zylcia Oliwia stosuje tylko Emolium, bo jest alergikiem i dla jej bezpieczeństwa używamy tylko emolium. Czyli kąpiel w EMOLIUM Emulsja do kąpieli 200ml | Kosmetyki, Pielęgnacja | EMOLIUM | i-Apteka.pl po kąpieli (i w ciągu dnia przy przewijaniu) EMOLIUM emulsja do ciała 400ml | Kosmetyki, Pielęgnacja | EMOLIUM | i-Apteka.pl do włosów EMOLIUM Szampon 200ml | Kosmetyki, Pielęgnacja | EMOLIUM | i-Apteka.pl do buzi EMOLIUM krem 75ml | Kosmetyki, Pielęgnacja | EMOLIUM | i-Apteka.pl
Chyba wszystko, a jednak nie jeszcze mamy do mycia http://www.i-apteka.pl/product-pol-1715-EMOLIUM-kremowy-zel-do-mycia-200ml.html

reklama
Zylcia mi czerwone policzki kojarzą się ewidentnie ze skazą...mój Bartek raz się dorobił po świętach BN bo generalnie ma skazę ale poza tym skórka bardzo ladna bo ja na diecie, kaszki na bebilonie pepti i do tego jeszcze dostaje ketotifen...bardzo rzadko go od czegoś troszke wysypie ale to najczęsciej lekko na policzkach, w okolicach uszu-taka kaszka i po paru dniach sama znika, na ciałku skóra jak pupa niemowlaka;) a nie stosuję nic- żadnych emolientów, kremów ani maści; tylko wtedy jak mocno go zsypało to 3 dni steryd

Jakie macie wyniki z morfologii i rozmazu ci którzy już robili??? nam wyszła mega alergia w rozmazie:( no ale cóż - jak z lekarzem stwierdziliśmy musiał by być cudzy by jej nie mieć....poza tym hemoglobina super- 12,2 a żelazo troche słabe - no ale tylko na tyle zeby więcej czerwonego mięska i innych rzeczy bogatych w żelazo jeść
ważymy 10820 minus body, rajstopy i spodnie od dresu:) przez ostatni miesiac przybrał prawie pół kilo- nie spodziewałam się!!! co do długości to sama nie wiem- jak wy mierzycie? bo centymetrem po plecach,pupie, nogach to wychodzi 80cm ale jak go postawią pod miarką przy drzwiach to ledwo 70 z hakiem- może 72 cm....

Ostatnia edycja:
Moja ma skaze jest na Pepti i bardzo uważam co daje, ale poliki i tak wyskakują plamki gładkie zawsze ma 2 (nie krostki) więc smaruje. Poza tym każda z nas używa jakiś kosmetyków X dla dziecka, a że Oliwia alergik to bezpiecznie stosować Emolium niż się zastanawiać czy coś jej wyskoczyło z jedzenia z kosmetyku czy z innego pieroństwa.

ale moze to katar na zabki,bo zdarza sie i przy ząbkowaniu
ale nie martw sie póki tylko jest nieduży to inhalacje z soli wystarcza i spacerki

Pierwsze słysze o katarku przez zęby. Ale byłoby super i jest to możliwe, bo młoda ma górne jedynki na finiszu przez co i w nocy mamy przeboje.
Inhalacji nie zrobie, bo nie mam inhalatora, ale wietrze młodą ile się da.

Anitek, Oleńka dziękujemy za życzonka

Zylcia mi czerwone policzki kojarzą się ewidentnie ze skazą...mój Bartek raz się dorobił po świętach BN bo generalnie ma skazę ale poza tym skórka bardzo ladna bo ja na diecie, kaszki na bebilonie pepti i do tego jeszcze dostaje ketotifen...bardzo rzadko go od czegoś troszke wysypie ale to najczęsciej lekko na policzkach, w okolicach uszu-taka kaszka i po paru dniach sama znika, na ciałku skóra jak pupa niemowlaka;) a nie stosuję nic- żadnych emolientów, kremów ani maści; tylko wtedy jak mocno go zsypało to 3 dni steryd

Jakie macie wyniki z morfologii i rozmazu ci którzy już robili??? nam wyszła mega alergia w rozmazie:( no ale cóż - jak z lekarzem stwierdziliśmy musiał by być cudzy by jej nie mieć....poza tym hemoglobina super- 12,2 a żelazo troche słabe - no ale tylko na tyle zeby więcej czerwonego mięska i innych rzeczy bogatych w żelazo jeść
ważymy 10820 minus body, rajstopy i spodnie od dresu:) przez ostatni miesiac przybrał prawie pół kilo- nie spodziewałam się!!! co do długości to sama nie wiem- jak wy mierzycie? bo centymetrem po plecach,pupie, nogach to wychodzi 80cm ale jak go postawią pod miarką przy drzwiach to ledwo 70 z hakiem- może 72 cm....
Matko Magda prawie 11kg?! Ja ci współczuje noszenia. I jeszcze raz powiem że ty śmietaną go karmisz :D
A Gabrysię lekarka mierzy na płasko na twardym stole zakończonym deską po jednej stronie i z centymetrem położonym. Ale ten wynik też jest czasami zakłamany bo nie zawsze ma Gabrysia ochotę się porządnie wyprostować. Wtedy jeszcze sprawdzam na przewijaku w domu.

Gabrysi też niczym nie smaruje. Mam wielki balsam nivea i może z 2 razy użyty. Może jak będzie cieplej i mała będzie bardziej odkryta to wtedy w ramach zabezpieczenia skóry...

Mitemil u nas był katarek na zeby, u kolezanki tez, tez wczesniej nie słyszałam o tym i myslałam ze mała sie zaziebiła na basenie a tu za chwilke wyskoczyły dwa zabki.

kochane mam pytanie apropo czerwonych policzkow i azs.
moj Miko tez ma czerwone policzki zawsze wieczorem i wydawalo mi sie,ze to po wietrznej pogodzie. Wy piszecie, ze to oznaka azs czy/i alergii. Zastanawiam sie czy to rzeczywiscie wskazuje na alergie? I czy azs zawsze laczy sie z alergia?

i mam jeszcze jeden problem,bo Miko ostatnio ciaga noskiem,tak jakby mu cos tam przeszkadzalo. ale nosek ma czysty. kurcze co to moze byc?

Inhalacji nie zrobie, bo nie mam inhalatora

mitemil :-) apteki wypożyczają inhalatory - podzwoń, popytaj :-) wiem że apteki Dbam o Zdrowie wypożyczają :-)

kochane mam pytanie apropo czerwonych policzkow i azs.
moj Miko tez ma czerwone policzki zawsze wieczorem i wydawalo mi sie,ze to po wietrznej pogodzie. Wy piszecie, ze to oznaka azs czy/i alergii. Zastanawiam sie czy to rzeczywiscie wskazuje na alergie? I czy azs zawsze laczy sie z alergia?

i mam jeszcze jeden problem,bo Miko ostatnio ciaga noskiem,tak jakby mu cos tam przeszkadzalo. ale nosek ma czysty. kurcze co to moze byc?

anitek :-) alergia może się objawiać ze strony układu pokarmowego (np. ulewania, bóle brzuszka), skóry (wysypki, szorstka skóra) i układu oddechowego (sapka, kaszel, katar)
mogą wystąpić objawy z wszystkich grup na raz albo tylko z jednej...różnie z tym bywa :-(
zasada jest taka że jeśli nie leczy się alergii to następuje marsz alergiczny i moze się skończyć astmą oskrzelową :-(

strasznei ciężko jest wyśledzić co uczula - szczególnie jak dziecko już je inne pokarmy... nas chyba czekaja testy bo alergolog powiedziała że lepiej je zrobić i mnieć jakikolwiek pogląd na sytuację niż błądzić we mgle...
teraz jestesmy na ubogiej diecie :-( Monia je tylko indyka, ziemniaki i kukurydzę :baffled::no: ja nie jem ryb, orzechów, jajek, owoców...

po odstawieniu marchewki skóra wygląda ładnie więc dałam jej dyni na spróbowanie...po 3 dniach nic się chyba nie dzieje ale poczekam jeszcze z tydzień zanim dam jej więcej tej dyni...

Monia jest dzielna i nie narzeka ze dostaje 2 obiady (jeden zamiast deseru) i ze te obiady dzień w dzień są takie same :baffled::baffled::baffled:

aha...co do smarowania ciałka - ja polecam krem cutibaza - jest taniutki - ok. 6zl kosztuje a świetnie nawilża skórę :-) dla nas jest lepszy niż krem emolium

Deli :-) której emulsji do kąpieli używasz??? zwykłej (taki dałaś link) czy trójaktywnej??? btw w aptece http://www.doz.pl/apteka/s0-Szukaj?value=emolium jest taniej :-)

Ostatnia edycja:

to niezły klocuszek już z Bartusia ;-)
ja u lekarza ważę Maję zawsze na golasa, a mierzę w domu na przewijaku miarką krawiecką, tzn. kładę ją na przewijaku, musi dotykać głową ściany, prostuje nóżki, zaznaczam palcem miejsce pięty i mierzę centymetrem (chyba jasno napisałam) :tak::-D

co do kataru przy zębach, to też nie wiedziałam, a Maja też czasami w nocy go ma czy nad ranem i budzi się teraz w nocy, czasami z płaczem, może to na zęby, choć jak byłyśmy u lekarza, to nic nie było widać
my do kąpieli stosujemy nivea http://www.allegro.pl/item997126578_nivea_baby_szampon_i_plyn_do_kapieli_2w1.html, a po kąpieli smaruję Maję mleczkiem http://www.allegro.pl/item993968042_nivea_baby_mleczko_nawilzajace_z_aloesem_500ml.html

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry