reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zdrowie naszych maleństw- wizyty u lekarzy,szczepienia i wszystko z tym związane:)

Rubi fajnie, że piszesz o tym. Będę misiała zapytać u nas w aptekach, czy któraś ma taką usługę w ofercie :-)

reklama
Na razie kąpałam Antka 2 razy w krochmalu bez żadnych detergentów i tak jakby troche bledną - jeszcze tylko pod palcami czuć...
Ale kolejne zmartwienie - na kciuku zrobił mu się jakiś stan zapalny! Taka czerwona gulka z białym czubkiem z czarną kropeczką na czubeczku! Czy maluchom można stosować rywanol... Ja do jutra chyba zwariuję jak nie urok to.... Skąd mu sie to wzięło...???????

Ja smaruje Oliwii Riwanolem pipkę, jak mam mocz pobrać. A czy na paluszek wolno?! Trudne pytanie. Nie zwariujesz, będzie dobrze.

dziewczyny :-) jak pipce riwanol nie zaszkodzi to paluszkowi tym bardziej :-):-p

ja mam dylemat... Monia nadal kaszle mino inhalacji pulmicortem :-( dalej w czasie snu i podczas karmienia - poza tym nie kaszle... katar a wlasciwie zatkany nos od 22.12. :-( rano sikamy do pudelka i... mielismy jechac na rehabilitacje (ciagle nam terminy uciekaja - juz ponad miesiac nas rehabilitantka nie widziala :baffled:) no i nie wiem czy Monia chora czy ten kaszel to od refluksu czy jaka cholera... jak nie pojade to znow bedzie trzeba ustalic nowy termin i czekac...:no::baffled::shocked2:

no i moze nam przepasc szczepienie na rotawirusy :-( druga dawke trzeba wziac do 24 tygodnia...

dziewczyny :-) jak pipce riwanol nie zaszkodzi to paluszkowi tym bardziej :-):-p

ja mam dylemat... Monia nadal kaszle mino inhalacji pulmicortem :-( dalej w czasie snu i podczas karmienia - poza tym nie kaszle... katar a wlasciwie zatkany nos od 22.12. :-( rano sikamy do pudelka i... mielismy jechac na rehabilitacje (ciagle nam terminy uciekaja - juz ponad miesiac nas rehabilitantka nie widziala :baffled:) no i nie wiem czy Monia chora czy ten kaszel to od refluksu czy jaka cholera... jak nie pojade to znow bedzie trzeba ustalic nowy termin i czekac...:no::baffled::shocked2:

no i moze nam przepasc szczepienie na rotawirusy :-( druga dawke trzeba wziac do 24 tygodnia...

a byłaś z nia u lekarza??u nas kaszelek był,ale na szczęście minął został tylko katarek
mała bierze inhalacje z soli i bardzo jej sie to podoba,siedzi grzecznie i wdycha

bylam bylam u lekarza...

mamy inhalacje z pulmicortu (Moni sie bardzo nie podoba choc kiedys potrafila w czasie inhalacji zasnac) i niewiele pomagaja... moze to faktycznie refluks bo najczesciej kaszle na lezaco...
jutro idziemy znow do lekarza....

bylam bylam u lekarza...

mamy inhalacje z pulmicortu (Moni sie bardzo nie podoba choc kiedys potrafila w czasie inhalacji zasnac) i niewiele pomagaja... moze to faktycznie refluks bo najczesciej kaszle na lezaco...
jutro idziemy znow do lekarza....

hmmm a moze od nadmiaru śliny tez kasłac,bo jeśli to był kaszel związany z chorobą to wydaje mi sie,ze po pulmicorcie by przechodził,a przynajmniej sie wyciszał,a moze w jej bliskim toczeniu jak lezy jest cos co ją podrażnia co moze dawac efekt alergii na cos?

nie wiem... w domu nie ma ani grama pierza, nie mam kwiatow (tzn. mam ale w najmniejszym pokoiku, gdzie z Monia w ogole nie wchodze)

najdziwniejsze jest to ze Jaskiem ma to samo - zaczelo mu sie to w zeszlym roku w pazdzierniku i przeszlo w kwietniu - niby to nie jest alergia ale teraz w pazdzierniku znow sie zaczelo... za 2 tygodnie idziemy do alergologa i chyba zrobimy mu testy...

reklama
Oj Rubi współczuje... biedna Monisia

My po wizycie u cioci. Malutka zdrowiutka, to sapanie to normalka, czasami dzieci tak robią. No i akurat moja menda tak musi robić. Ze wszystkich wyników ciocia bardzo zadowolona. Jedynie co jej się nie podoba u małej, ze raczki jak samolot ma. No ale to na rehabilitacji ćwiczymy :-).
Ciocia bardzo zadowolona z Oliwii, że zaczęła odwracanie z plecków na brzusio, a nie odwrotnie :-).
Dziąsła napuchnięte więc ząbkowanie w pełni :-p ciekawe kiedy te zębole wyjdą :confused:. No i mamy smarować dziąsła jak tylko mała marudna za bardzo. No i ta temperatura u niej skacząca to na 99% od ząbków.

Co do polików to niestety mała jest skazowa i co jakiś czas będzie się jej coś pojawiać. Niestety :baffled:. No i jak się pojawi to smarować maścią. Ciocia mówi, że i tak dobrze, bo ma raz na jakiś czas i mało :dry:.

Co do jedzenia to ciocia powiedział, ze jak dajemy dziecko np. jabłko to do picia nie podajemy już np. soku jabłkowego, bo się za duża kwaśność robi w ciałku i dziecko zaczyna mniej jeść. No i zaleciła karmienie małej tak jak w książce jest którą dostałam jak mała miała miesiąc i nie wiem gdzie ją wcięłam ehhhh. Musze poszukać jak Oliwia spać pójdzie.

Przechodząc do snu. No to tu już nie jest różowo. Mamy 2 główne fazy snu. Jak dziecko jest w fazie remi to śpi spokojnie, 2 faza jest podzielona na podfazy, ale tego nei będe opisywać tylko powiem krótko to faza w której dziecko jest "aktywne" tzn. działa hormon wzrostu pzrez co dziecko się bardziej wierci, może się budzić itd. niestety taki etap. Jak się zacznie ząbkowanie porządne i w czasie snu lekkiego dziecko coś poczuje koniec spania ehhh Czekają nas przeboje :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: Już wiem czemu Oliwia się z płaczem budziła. Dziąsła bolą :zawstydzona/y::wściekła/y::-:)no:

Do góry