reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie i uroda w ciąży

reklama
To chyba nawet warte przeklejenia:

Składniki
ZABRONIONE W CIĄŻY :

1. Retinoidy - kwasowe pochodne witaminy A są to głównie:
- retinol (wit. A, all-trans retinol)
- palmitynian retinolu (retinyl palmitate, retinal palmitate)
- retinaldehyd (retinal)

Retinoidów szukamy głównie w kremach na trądzik - aptecznych (np. Avene Diacneal), kremy przeciwzmarszczkowe (np. Eluage Creme)

Składniki których WARTO UNIKAĆ W CIĄŻY:

1. Filtry przenikające:
- Etylhexyl Methoxycinnamate, który występuje również pod nazwą Octyl Methoxycinnamat
- Benzophenone-3 - 4
- Methylbenzylidene Camphor
- Octyl Dimethyl PABA

Etylhexyl Methoxycinnamate - to bardzo popularny filtr zwłaszcza w kosmetyce kolorowe. Jeżeli na cieniach, podkładzie czy innym kosmetyku kolorowym pisze, że zwiera filtry warto go odstawić, będzie zawiera ten filtr.

2. Poliacrylamide - poliakrylamid

3. Pochodne formaldechydu i formaliny. Najpopularniejsze to:
- Diazolidynyl Urea
- Imidazolidinyl Urea
- Benzylhemiformal
- 2-Bromo-2-nitropropane-1,3-diol = Bronopol
- 5-Bromo-5-nitro-1,3-dioxane = Bronidox

4. Triethanolamine - (DEHA) trójetanoloamina, trietanolamina

5. Parabeny - jeżeli jest Phenoxyethanol to warto zrezygnować z Parabenów, a jeżeli są parabeny to warto zrezygnować z Phenoxyethanol. Przykłady popularnych parabnów:
- Methylparaben
- Ethylparaben
- Isopropylparaben
- Propylparaben
- Butylparaben
- Benzylparaben

6. Fenoksyetanol - Phenoxyethanol

bosmanka - wypryski na linii żuchwy mogą być objawem próchnicy w zębach, może warto odwiedzić dentystę aby sprawdzić czy wszystko jest ok?
Ząbki zrobione, więc w moim przypadku to na pewno nie :)

A mój stwierdził, że moje cycki czy mniejsze, czy większe i tak są fajne. Ja się chyba bardziej od niego jaram tym, że urosły.
dyplomata :)

Zapiski podwójnej są mega fajne. Przynajmniej rzetelne odpowiedzi, dokładne opisy dla osób,które się nie znają:) czyli takich jak ja:) Dzięki niej,wiem jaki krem będę stosować:) jutro jadę do Rossmanna :p

amethyst a masz jakieś sprawdzone receptury na kremy? Chętnie bym spróbowała, ale nie znam "przepisów" :-) a sama bałabym się, że coś schrzanię :)

Edytuję: znalazłam receptury na tej stronie ale jakbyś miała coś jednak sprawdzonego to poproszę :) zielona w tym temacie jestem, mimo że od jakiegoś czasu już o tym myślałam :)

Ostatnia edycja:
A wlasnie dzis na wizycie bylam zwazona i wyszlo, ze schudlam 1 kg, dodam ze nie wymiotuje tylko mam mdlosci czasem i jem normalnie :p

Zakładam ten temat bo jest wiele zabobonów dotyczących ciężarnych, z wielu z nich można się nieraz pośmiać

ZBIÓR CIĄŻOWYCH BZDUR:
CIĄŻA:

• Jeśli brzuch jest „rozlazły”, będzie dziewczynka, jeśli stożkowaty lub krągły jak piłka, będzie chłopak
  • Dziewczynka zabiera urodę (czyli w ciąży wyglądasz jak zombie), chłopak nie.
  • Jeśli jesz ostre rzeczy, urodzisz chłopaka, jeśli lubisz słodycze – będzie dziewczyna.
  • Jeśli wieszasz firanki i myjesz okna pod koniec ciąży, dziecko okręci się pępowiną
  • Korali i łańcuszków też nie wolno nosić w związku z tą pępowiną.
  • I pod sznurami z praniem przechodzić – powód jak wyżej.
  • Jeśli podnosisz ręce do góry, dziecko urodzi się z wadą serca.
  • W ciąży nie wolno nic robić z włosami, a w szczególności nie można ich farbować (tak, zdecydowanie lepiej straszyć odrostami. Żeby farba zaszkodziła dziecku, musiałaby być wprowadzona do krwiobiegu. Ciekawe jak).
  • Obcinanie włosów w ciąży skraca życie dziecka.
  • Dotykanie brzucha w ciąży przynosi szczęście
  • Jeśli brzuch dotknie dziad, to szczęście jest szczególnie wielkie (no, to do meneli marsz)
  • Jeśli się wystraszysz czegoś i złapiesz się za jakąś część ciała, to w tym miejscu twoje dziecko będzie miało znamię, czyli myszkę
  • Jeśli się w ciąży poparzysz, dziecko będzie miało w tym samym miejscu znamię.
  • Jeśli spotkasz rudego i na niego popatrzysz, twoje dziecko będzie miało włosy koloru wiewiórki (osoby, których mąż jest rudzielcem, mają wobec tego przerąbane)
  • Jeśli zapatrzysz się na brzydkiego, twoje dziecko będzie straszyć facjatą (analogicznie do rudzielców: żony mężów nieprzesadnie przystojnych przegrywają już na starcie).
  • Jeśli popatrzysz na dziecko upośledzone, twoje też będzie upośledzone.
  • Jeśli w ciąży lubisz długo pospać, to dziecko będzie spało tak samo (ech, żeby to była prawda…)
  • Jeśli masz mdłości rano – będzie dziewczyna, jeśli wieczorem – będzie chłopak (osoby odczuwające mdłości przez cały dzień naprawdę mają problem…)
  • Jeśli w piątym miesiącu ciąży brzuch nadal ma gabaryty symboliczne, to z dzieckiem jest coś nie tak (no, bo żeby było wszystko dobrze, trzeba wyglądać jak słonica)
  • Płeć dziecka da się wyczytać z układu rąk (ot, zagadka…)
  • W ciąży można spokojnie palić i pić, bo to relaksuje
  • Jeśli w ciąży masz zgagę, dziecko urodzi się kudłate
  • W ciąży powinno się jeść za dwoje (no, ten przesąd bywa szczególnie zgubny)
  • Jeśli w ciąży zdarzy ci się brać na ręce prosiątka (no, bo mieszkasz na wsi na przykład), to twoje dziecko urodzi się z raciczkami.
  • Jeśli masz już jedno dziecko i jesteś w drugiej ciąży, to patrz, co twój potomek mówi. Jeśli najpierw powie „mama”, urodzisz dziewczynkę, jeśli „tata”, urodzisz chłopca.
  • Jeśli jesteś w ciąży i ktoś cię poprosi na chrzestną, to nie możesz się zgodzić, bo twoje dziecko umrze.

MACIERZYŃSTWO:

• Noszenie czerwonej kokardki chroni przed urokami (kto rzuca te uroki? wkurzone położne?)
  • Jeśli urodzisz w niedzielę, twój potomek będzie patentowanym leniem
  • Pokarm po sześciu miesiącach karmienia staje się trujący, dlatego trzeba dziecko odstawić wcześniej.
  • Jeśli chcesz pozbyć się szybko pokarmu, to trzeba wycisnąć go na ziemię i przydeptać
  • Małe piersi – mało pokarmu, duże piersi – dużo pokarmu.
  • Małe piersi – pokarm chudy i niewartościowy.
  • Jeśli chcesz mieć dużo pokarmu, musisz pić mleko (no, to krowa ma przechlapane, bo przecież żre trawę).
  • Jeśli nie odciągniesz mleka po każdym karmieniu, to ono się zepsuje (tak i zapodasz młodzieży serwatkę)
  • Jeśli dziecko ma kolkę, to znak, że masz za tłusty pokarm.
  • Jeśli dziecko często chce ssać, to mleko jest dla odmiany za chude (wniosek? nie dogodzisz…)
  • Jeśli nie odstawiasz dziecka od piersi po skończeniu przez nie roku, to wiedz, że wyssie z ciebie wszystkie sole mineralne (taki krwiopijca, no).
  • Kiedy tylko wróci miesiączka, pokarm zanika.
  • Opalanie się na słońcu sprawia, że mleko się „przepala” (jak w rondlu, cholera, czy jak?)
  • Jeśli chcesz się pozbyć kolki u dziecka, to powinnaś przelać wosk przez kij od szczotki (na Boga, oblać ten kij, czy jak?).
  • Drugi sposób na kolkę, jeśli wosk i kij zawiodą – przelewasz białko jajka do szklanki (hmm, ktoś sprawdzał?)
  • Nie zostawiaj dziecka samego z kotem, bo koty wysysają oddech!!
  • Jak już twojemu dziecku odpadnie zaschnięty kikut pępowiny, to trzeba go zakopać koło jakiegoś uniwersytetu, wtedy dziecko będzie mądre.

Ostatnia edycja:
O matko, uśmiałam się z Twoich komentarzy:)
Jeśli masz mdłości rano – będzie dziewczyna, jeśli wieczorem – będzie chłopak (osoby odczuwające mdłości przez cały dzień naprawdę mają problem…) To mnie szczególnie interesuje, heheh i jak widać faktycznie mam problem:)

reklama
Do góry