reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy & wyprawka dla mam i fasolek

W tym miesiącu kupuję fotelik i adaptery do wózka (fenomen biznesu artykułów dziecięcych, bo za 2 kawałki plastiku muszę zapłacić 190 zł). W czerwcu natomiast bazę. Dziewczynom z Warszawy polecam najtańszy sklep z fotelikami- Tosia na Ursynowie.

reklama
Ja kupiłam z bazą, u nas są dość krókie pasy, więc nie wiem czy dąłoby radę zapiąć sam fotelik.... Także sprawdź też pod tym kątem :) no i ogólniej w testach maxi cosi akurat lepiej wypadają z bazą. My zainwestowaliśmy już w marcu w to, więc teraz trochę lżej na sercu, bo w weekend wydałak ok 500 zł na same pierdołki: kosmetyki, aspirator, termometr, maści do pupki, gaziki, sól fizjologiczną, wodę morską do noska,witaminy dla mnie, 2 koszule do szpitala, przewijak dla maleństwa, jeszcze kilka pieluch tetrowych i flanelowych, szczoteczkę do włosków,2 okrycia kąpielowe, 2 prześcieradełka i się uzbierało:szok::szok: a jeszcze kilka stówek pójdzie, bo musimy dokupić jeszcze trochę rzeczy....:wściekła/y:

Ja mam fotelik Teutonia Tario z bazą, ale taka montowana na pasy tzn baza montowana jest na pasy a fotelik wchodzi do niej na klik. Fak jest to duzo wygodniejsze i szybkie, zwłaszcza ze małe dziecko nosi sie w tym foteliku. Poza tym fotelik jest dosc spory- większy niz cabrio fix MC bo młoda za chwile rok skończy i jeszcze w nim jezdzi, a córka znajomych młodsza o 1,5 mies a juz od dobrych 4 miesięcy nie jezdzi w MC bo za mały dla niej, dodam ze obie sa raczej drobne i niewielkie (córka wazy ok 8,5kg). W zestawie mieliśmy tez adapter do wózka, co tez jest fajna sprawa.

Ja zamówiłam bepathen i linomag;-) A na wielkie awarie w razie czego będzie sudocrem ;-)

A do kąpieli będziecie używać od poczatku emolientow, czy dopiero jak się okaze, ze jest skóra bardzo sucha? Bo ja już nasluchalam się różnych wersji i sama nie wiem... jedna położna mówiła, żeby kąpać od razu a inna ze jak skóra niezbyt wrażliwa to nie ma co szaleć, mydełko lub jakiś delikatny płyn 2w1 wypróbować ;-)

Ostatnia edycja:
Ja planuję raczej nie zaczynać od razu z emolientami.. Bo w sumie po co, jak się nic nie dzieje. Poza tym nie planuję raczej małej kąpać codziennie, chyba, że zdarzą się jakieś wypadki :) albo będzie upał i mała się ugrzeje i upoci. Pewnie wybiorę coś z Babydream Rossmanna.

ja sudocremu nie będę używała, to kopalnia parabenów, konserwantów i innego badziewia.
będę stosowała zwykły bardzo natłuszczający krem HIPP, a w razie wypadków krem na odparzenia (też HIPP).
generalnie tych kremów (zwłaszcza z cynkiem w składzie) nie powinno się stosować przy każdej zmianie pieluchy, tylko jak coś się dzieje.
a najlepszym rozwiązaniem na odparzoną dupkę jest mąka ziemniaczana i wietrzenie :)

z innych kosmetyków - żel do mycia włosów i ciała HIPP + krem na wiatr i niepogodę HIPP.
no i jeszcze się rozglądam za filtrem mineralnym przeciwsłonecznym.

co do emolientów, polecam artykuł: Sroka o....: Zanim sięgniesz po emolienty

w ogóle naprawdę warto się kierować analizami kosmetyków z tej strony, jeśli się chce dobrze dla dziecka. często te droższe i niby bardziej markowe rzeczy mają najgorszy skład.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
U nas będzie tak:
- emolientów nie będziemy stosować. Od początku mydło w płynie Babydream.
- do pupy Bepanthen maść. Nie polecam Sudocremu i kremów z cynkiem. Często dzieci są uczulone. Jak skońćzył mi się Bepanthen a młody się odparzył to użyłam próbki Sudocremu. Masakra!!! Pupa wyglądała 100 razy gorzej niż przed użyciem. Miałąm też próbkę Ziaji (jest z cynkiem) i efekt był identyczny. Musiałam wybrać się po Bepanthen, który szybko pomógł. Dodam, że mo∆ syn nie jest jakimś specjalnym alergikiem.

- fotelik dla mnie obowiązkowo z bazą. Taki zestaw dużo lepiej wypada w testach. Bazę można kupić używaną za mniej niż 500 zł. Ja kupiłam fotelik MC Cabriofix od sąsiadów za 200zł (mam pewność, że nie brał udziału w wypadku) i teraz szukam "pewnej" bazy.
Wichurka trochę mi się nie zgadza to co piszesz o wielkości MC Cabriofix. Mój syn jest szczupły/normalny, ale wysoki i w tym foteliku jeździł do roku. Spokojnie jeszcze 1-1,5 miesiąca dałby radę jeździć, zanim głowa zaczęłaby wystawać.

reklama
ja na poczatku wybiore plyny tak jak Olga z Hipp do kąpieli co do pupci to położna poleciła zakupic krem alantan niebieski i jak by sie cos dzialo to wtedy smarowac Sudocremem
polecila mi tez zakupic masc do sutkow zeby juz je smarowac Maltan i w trakcie karmienia tez mozna smarowac

Do góry