reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy & wyprawka dla mam i fasolek

W tym miesiącu kupuję fotelik i adaptery do wózka (fenomen biznesu artykułów dziecięcych, bo za 2 kawałki plastiku muszę zapłacić 190 zł). W czerwcu natomiast bazę. Dziewczynom z Warszawy polecam najtańszy sklep z fotelikami- Tosia na Ursynowie.

reklama
Ja kupiłam z bazą, u nas są dość krókie pasy, więc nie wiem czy dąłoby radę zapiąć sam fotelik.... Także sprawdź też pod tym kątem :) no i ogólniej w testach maxi cosi akurat lepiej wypadają z bazą. My zainwestowaliśmy już w marcu w to, więc teraz trochę lżej na sercu, bo w weekend wydałak ok 500 zł na same pierdołki: kosmetyki, aspirator, termometr, maści do pupki, gaziki, sól fizjologiczną, wodę morską do noska,witaminy dla mnie, 2 koszule do szpitala, przewijak dla maleństwa, jeszcze kilka pieluch tetrowych i flanelowych, szczoteczkę do włosków,2 okrycia kąpielowe, 2 prześcieradełka i się uzbierało:szok::szok: a jeszcze kilka stówek pójdzie, bo musimy dokupić jeszcze trochę rzeczy....:wściekła/y:

Ja mam fotelik Teutonia Tario z bazą, ale taka montowana na pasy tzn baza montowana jest na pasy a fotelik wchodzi do niej na klik. Fak jest to duzo wygodniejsze i szybkie, zwłaszcza ze małe dziecko nosi sie w tym foteliku. Poza tym fotelik jest dosc spory- większy niz cabrio fix MC bo młoda za chwile rok skończy i jeszcze w nim jezdzi, a córka znajomych młodsza o 1,5 mies a juz od dobrych 4 miesięcy nie jezdzi w MC bo za mały dla niej, dodam ze obie sa raczej drobne i niewielkie (córka wazy ok 8,5kg). W zestawie mieliśmy tez adapter do wózka, co tez jest fajna sprawa.

Ja zamówiłam bepathen i linomag;-) A na wielkie awarie w razie czego będzie sudocrem ;-)

A do kąpieli będziecie używać od poczatku emolientow, czy dopiero jak się okaze, ze jest skóra bardzo sucha? Bo ja już nasluchalam się różnych wersji i sama nie wiem... jedna położna mówiła, żeby kąpać od razu a inna ze jak skóra niezbyt wrażliwa to nie ma co szaleć, mydełko lub jakiś delikatny płyn 2w1 wypróbować ;-)

Ostatnia edycja:
Ja planuję raczej nie zaczynać od razu z emolientami.. Bo w sumie po co, jak się nic nie dzieje. Poza tym nie planuję raczej małej kąpać codziennie, chyba, że zdarzą się jakieś wypadki :) albo będzie upał i mała się ugrzeje i upoci. Pewnie wybiorę coś z Babydream Rossmanna.

ja sudocremu nie będę używała, to kopalnia parabenów, konserwantów i innego badziewia.
będę stosowała zwykły bardzo natłuszczający krem HIPP, a w razie wypadków krem na odparzenia (też HIPP).
generalnie tych kremów (zwłaszcza z cynkiem w składzie) nie powinno się stosować przy każdej zmianie pieluchy, tylko jak coś się dzieje.
a najlepszym rozwiązaniem na odparzoną dupkę jest mąka ziemniaczana i wietrzenie :)

z innych kosmetyków - żel do mycia włosów i ciała HIPP + krem na wiatr i niepogodę HIPP.
no i jeszcze się rozglądam za filtrem mineralnym przeciwsłonecznym.

co do emolientów, polecam artykuł: Sroka o....: Zanim sięgniesz po emolienty

w ogóle naprawdę warto się kierować analizami kosmetyków z tej strony, jeśli się chce dobrze dla dziecka. często te droższe i niby bardziej markowe rzeczy mają najgorszy skład.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
U nas będzie tak:
- emolientów nie będziemy stosować. Od początku mydło w płynie Babydream.
- do pupy Bepanthen maść. Nie polecam Sudocremu i kremów z cynkiem. Często dzieci są uczulone. Jak skońćzył mi się Bepanthen a młody się odparzył to użyłam próbki Sudocremu. Masakra!!! Pupa wyglądała 100 razy gorzej niż przed użyciem. Miałąm też próbkę Ziaji (jest z cynkiem) i efekt był identyczny. Musiałam wybrać się po Bepanthen, który szybko pomógł. Dodam, że mo∆ syn nie jest jakimś specjalnym alergikiem.

- fotelik dla mnie obowiązkowo z bazą. Taki zestaw dużo lepiej wypada w testach. Bazę można kupić używaną za mniej niż 500 zł. Ja kupiłam fotelik MC Cabriofix od sąsiadów za 200zł (mam pewność, że nie brał udziału w wypadku) i teraz szukam "pewnej" bazy.
Wichurka trochę mi się nie zgadza to co piszesz o wielkości MC Cabriofix. Mój syn jest szczupły/normalny, ale wysoki i w tym foteliku jeździł do roku. Spokojnie jeszcze 1-1,5 miesiąca dałby radę jeździć, zanim głowa zaczęłaby wystawać.

reklama
ja na poczatku wybiore plyny tak jak Olga z Hipp do kąpieli co do pupci to położna poleciła zakupic krem alantan niebieski i jak by sie cos dzialo to wtedy smarowac Sudocremem
polecila mi tez zakupic masc do sutkow zeby juz je smarowac Maltan i w trakcie karmienia tez mozna smarowac

Do góry