reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy & wyprawka dla mam i fasolek

Ja za pewne kupie pościel, wiem że może być nie przydatna ale chcem mieć piękne łóżeczko- najwyzej mała bedzie spała na kołdrze a przykryta kocykiem :)
Przed chwilą odebrałam kołyske mojżesza- jak skręce nogi to wstawie wam zdjęcie ;))
Zrobisz jak zechcesz, ale moim zdaniem jeszcze będziesz przez wiele lat miała piękne łóżeczko przy trochę starszym dziecku, a spanie na kołdrze, jeszcze w dodatku w lecie to trochę kiepski pomysł. Dziecko, szczególnie noworodek powinno mieć jak najmniej wszelkich szmatek i innych rzeczy w łóżku, tak jest dla niego bezpieczniej.

Wstawiaj zdjęcia kołyski, chętnie zobaczę :)

reklama
Jeju, ja rzeczywiście nic o dzieciach nie wiem :D Dobrze, że jest forum.
A rozważacie zakup rożka? Bo te otulacze bambusowe/kocyki, jak się odpowiednio zawinie dzidzię w "kebab" to wygląda prawie jak rożek :)

Ja nie kupuje żadnej pościeli bo ze starsza córka miałam caly komplet i do dzis leży nieużywany, a za chwile toczę bedzie mieć. Rożek tez mam nieuzywany po niej bo ona nie lubiła w rożku. Dokupiłem tylko cienki kocyk. Jak bedą upały to i tak rożek niepotrzebny bedzie bo dziecko sie po prostu ugotuje.

No i nawet upały się kiedyś kończą i co wtedy lepsze- rożek czy śpiworek ?:confused: Tyle dylematów, mam nadzieje, że moje obecne niezdecydowanie wynika z hormonów i minie wraz z ciążą :-p

Ja nie kupuję rożka, bo w lecie nie sądzę, że się przyda.. Tak jak pisze Wichurka dziecko się w tym na bank przegrzeje. Kupiłam dwa kocyki bambusowe - jeśli mała będzie lubiła być otulona (a niektóre dzieci wiem, że lubią) to taki kocyk wydaje się być świetny jeśli będzie ciepło (tak jak pisałam wyżej, one nie grzeją dziecka) i kupiłam jeden ciepły kocyk bawełniany Womar, taki, tylko kolor inny:
15.jpg
Plus planuję jakiś śpiworek tak jak pisałam.
Tak w ogóle to ostatnio na szkole rodzenia ćwiczyliśmy to obwijanie i w szoku byłam jak ciasno się to robi :)

Jak upały się skończą to wtedy można ewentualnie kupić rożek jeśli dziecko będzie dalej lubiło być ciasno opatulone, ale to będzie już większe dziecko, ze sztywniejszym karkiem, więc nie trzeba go nosić w rożku, a jako otulacz to kocyk da radę.

I bez poduszki też da rade spać? W sumie to nie głupie... jak jest dobry materac- a odnośnie dobrych materacyków, polecono mi te z traumelandu, tutaj jest stronka: materace Baby - Träumeland
Fajne te materace.. Ja planuję też piankowy, póki co myślałam o takim Vitmat Active baby 3d, ale te Twoje też obczaję:
Materace piankowe dla dzieci - Vitmat

Załączniki

• 15.jpg
    15.jpg
    27,8 KB · Wyświetleń: 62
Ostatnia edycja:
Ja postanowiłam zainwestowac w coś takiego...wybierasz grubosc odpowiednia na pore roku I rozmiar...
Przekonal mnie do tego filmik... Tu wrzucam linka,polecam dziewczyny...jest dość dlugi ale warto obejrzec do końca...
Obejrzyj film „Szczesliwe Niemowle,Prawdziwe dzieci - czyli sposoby na uspokojenie dziecka” w YouTube - https://youtu.be/ZkEtLqNwywY

Załączniki

• 1430233856749.jpg
    1430233856749.jpg
    45,2 KB · Wyświetleń: 53
Ja postanowiłam zainwestowac w coś takiego...wybierasz grubosc odpowiednia na pore roku I rozmiar...
Przekonal mnie do tego filmik... Tu wrzucam linka,polecam dziewczyny...jest dość dlugi ale warto obejrzec do końca...
Obejrzyj film „Szczesliwe Niemowle,Prawdziwe dzieci - czyli sposoby na uspokojenie dziecka” w YouTube - https://youtu.be/ZkEtLqNwywY

ja też mam taki otulaczyk i mam nadzieję, że wystarczy. rożek kupiłam, ale jak zobaczyłam na żywo jakie to grube jest, to odesłałam. w lecie będzie na niego za zimno, a w zimie już nie będzie potrzeby takiego ciasnego owijania.

reklama
Co do tych otulaczków to (oczywiście wypowiadam się jako teoretyk i absolutnie nie jestem ekspertem) jak nam instruktorka (prywatnie matka 3 dzieci) na szkole rodzenia pokazywała jak się obwija niemowlę przy użyciu kocyka (właśnie kiedy dziecko ma za dużo bodźców, nie może się uspokoić i lubi być obwinięte do spania) to mi wyszło, że te otulaczki nie mają za bardzo sensu, bo ona bardzo ciasno obwijała dziecko na górze a wydaje mi się, że przy takim otulaczku jest dużo luzu i nie spełni swojej funkcji.

Do góry