reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zakupy / promocje / okazje

:happy:No widzę dziewczyny ze już dużo rzeczy kupiłyście a ja jeszcze nic nie mam:-(. Ale jeśli jutro pójdę na miasto to może coś kupie,tylko że nie znam płci mojej dzidzi i nie wiem w jakim kolorku kupić:-(

reklama
Witajcie mamuśki,
pomyślałam, że może podziele się z Wami moimi doświadczeniami zakupowymi z pierwszej ciąży. Otóż mój synek urodził się nieduży bo ważył 2950 i miał 52 cm. Tak więc, nawet w ubrankach 56 się topił, a np. pajacyki 0-3 z Mothercare były na niego gigantyczne i mąż dokupował w rozmiarze New Baby (takie tez tym razem kupiłam). Pajacyków i śpiochów miałam ok. 15 szt. i niestety okazałao się że za mało ( byłam przekonana że to duzo), bo mały sikał po bokach (tak to jest z siusiakami), albo przy przewijaniu jak otworzyliśmy pieluszkę się skupciał i leciało aż po pachy (to był jego numer popisowy)! No albo mu się np. ulało. Czasami przebieraliśmy go 6-7 razy w ciągu dnia, a póżniej jeszcze raz po kąpieli w czyściutkie. Pralka ledwo rade dawała. Pytałyście się o półśpiochy, ja je uwielbiałam, bo szybciutko można się dostać do pieluszki ( tylko portki w dół ) nic nie trzeba odpinać zapinać. Fajne też są bawełniane spodenki, bo dzięki temu że nie mają stópek bobo może sobie kopać do woli i wystarczają na dłużej.Można znaleźć półśpiochy i spodenki które, zamiast gumki w pasie mają bawełniany ściągacz, bardzo delikatny np. z H&M. Warto też zwrócić uwagę na to by ubranka były przyjazne maluchowi, tzn. by nie były np. zapinane na pleckach (lezenie cały dzień na guziczkach czy zatrzaskach nie może być wygodne), zwróćcie też uwagę na metki i wszywki czy nie są ostre i nie podrażnią maluszka. Uważam, też że wszelkie kapturki przy ubrankach dla taki maluszków które nie siedzą są całkowicie zbędne, a wręcz przeszkadzają bo nie wiadomo jak je ułożyć, czy pod plecki (wtedy nie wygodnie), czy niby na głowe (wtedy gorąco):no: To tyle, mam nadzieje,że coś z tego co napisałam się przyda, a jak wpadnie mi cos do głowy to jeszcze napiszę:tak:

Ostatnia edycja:
Wy chyba wlasnie na pizamki mowicie pajacyki.;-)Bo dla mnie pzamka to jest to i to jest typowo juz do pizamka spania.

Pyjamas - Les kinousses : la qualit pour bb petit prix

A pajack to to tez w calosci bez gumek w pasie, ale juz takie ubranko na dzien.

Dla chlopaka cos takiego

Barboteuses Ensembles, barboteuses Bébé garçon KIABI

A dla dziewczynki cos takiego.

Barboteuses Ensembles, barboteuses Bébé fille KIABI

I tu jeszcze przykladowy typ takich ubranek

Vêtements bébé - Combinaison bébé - Babystock.fr

Po francusku te na dzien to sie mowi na to combinaison lub barboteuse, a po polsku myslalam, ze to sa wlasnie pajacyki. Ale moze jest jakas inna nazwa?

Kobietki jestem w szoku:szok::szok:
wy juz takie pozaopatrywane
ubranka przekochane,ja niestety nie jestem dobra w takich polowaniach,bede
musiala jakies lekcje pobrac;-)
A jeszcze do tego dochodzi niewiedza:-(pajacyki,kaftaniki,pizamki:confused:

Witam.Ja na lato kupię tylko ubranka od 0-3 miesięcy i newborn.Mam termin na koniec maja,a mogę i w czerwcu urodzić:eek: Córkę urodziłam kilka dni po terminie,więc wszystko jest mozliwe:tak: Córka nie była gigantem,bo 52 cm i wazyła 2580,a ubranka na 56 były na nia za duże:sorry: Nie sądzę,żebym teraz giganta urodziła:-pubranka na 3-6 miesięcy na lato mi się opłaca,bo moga byc za duże i ich nie wykorzystam,na jesień tak:tak: Ale jak poznam płeć,to mnie nie przebijecie ;-):-) mam sporo do nadrobienia w zakupach. Pozdrowienia

nieźle! :-) ja właśnie przed chwilą pokazywałam ją mężowi:-) kupiłam dzisiaj troszkę ciuszków w h&m'ie, ale wrzucę je jutro, bo jak zacznę robić zdjecia, mąż pomyśli że zwariowałam;-)

Ja jako piżamkę używałam pajacyków, bo było najwygodniej. Jeśli chodzi o rękawiczki, to szczerze mówiąc miałam jedną parę, ale ich nie użyłam ani razu. W szpitalu dzieciaczki były tak ładnie "zapakowane" w szpitalne beciki, że rączki miały schowane, więc nie miały jak się podrapać, a jak ledwo wróciłam do domu, to obciełam paznokietki, więc o drapaniu nie było mowy.

Wampi ale przeciez takiemu malemu dziecku nie mozna od razu paznokietkow obcinac. Jak dobrze pamietam, to przez pierwszy miesiac nie obcina sie. Temu zaklada sie te rekawiczki. Bo gdyby mozna bylo to kazdy by obcia. A nie pediatrzy karza zakladac rekawiczki. Ale stosowac sie do rad pediatry lub nie, to kazdego indywidualna sprawa, ja sie stosowalam.;-)

Co do tej wyprawki, to dziewczyny, ktore urodzily opieraja sie na wlasnym doswiadczeniu. Ja z wlasnego doswiadczenia tak jak pisalam wczesniej tych rozmiarow 52 i 54 nigdy nie wlozylam, a nakupilam tego jak glupia. 56, ktorego tez mialam od diabla syn nie ponosil dlugo, z ksiazeczki zdrowia wynika, ze raptem 1 miesiac i to pewnie niecaly. I wogole ogolnie wiadomo to pierwsze dziecko, czlowiek nie wie co i jak nakupilam za duzo ciuchow, tak, ze dziecko szybciej wyroslo niz zdazylo je wlozyc. I teraz tak juz nie kupie. Czesto jest tak, ze ta sama kobieta rodzi podobne dzieci i ja nastawiam sie na duze dziecko znowu. Temu w moim wypadku 52 i 54 bedzie ominiety, a 56 wezme tyle co na pierwszy miesiac, czyli niewiele. Wszystko to jest indywidualna sprawa.

Fibbi pisalas, ze chlopcy zlewaja sie na boki. A jakich pieluszek uzywalas? Ja uzywalam pampersow i nigdy takich incydentow nie bylo i tez mam chlopaka. A jak raz kupilam tanie, to prawda przeszlo na boki. A jezeli pampersy, to moze rozmiar nie ten byl, czy za luzno je zapinalas, lub moze za rzako zmienialas, bo na poczatku to trzeba dziecko bardzo czesto przewijac, bo wlasnie pije tylko mleko i duzo sika i nawet duzo kaka na poczatku tez.
Z moich doswiadczen wynika odwrotnie, w pierwszych miesiacach zycia dziecko brudzi sie najmniej. Bardziej brudzi sie, jak zaczyna jesc inne rzeczy niz mleko, to tu to tam chlapnie to dziecko raczka w lyzke stuknie to wypluje, czasami i sliniak nie pomaga. A w tych poczatkowych miesiacach, to moj byl karmiony piersia to malo ulewal . Troche jak sie podnioslo, zeby sie odbilo to czasem polecialo, ale to zakladalo sie sliniaczki i rzadko, ze cos bylo az na ubranku, a jak bylo to najczesciej nieduzo i wystarczyla mokra chusteczka, aby to zamyc. Ale to moze tez zalezy od dziecka, jedne moze wiecej ulewaja inne mniej. Zalezy tez moze od tego jakim mlekiem sa karmione. Wszystko to jest w sumie sprawa indywidualna. Kazda z nas ma widze inne doswiadczenia. Ja kupie tak jak pisalam wyzej, bo z mojego doswiadczenia wynika, ze tyle wystarczy. A jak bedzie za malo to zawsze mozna dokupic i przynajmniej nie bede miala w szafie dzidziusia, polowy ubran nigdy nie nalozonych.

reklama
Wampi ale przeciez takiemu malemu dziecku nie mozna od razu paznokietkow obcinac. Jak dobrze pamietam, to przez pierwszy miesiac nie obcina sie. Temu zaklada sie te rekawiczki. Bo gdyby mozna bylo to kazdy by obcia. A nie pediatrzy karza zakladac rekawiczki. Ale stosowac sie do rad pediatry lub nie, to kazdego indywidualna sprawa, ja sie stosowalam.;-)
Agathe, a wiesz dlaczego? Bo jest ryzyko uszkodzenia paluszków??

Do góry