reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

zakupy / promocje / okazje

reklama
Zrobiłam research w rodzinach mojej i męża chyba te ciuszki na 50 /newborn to od razu mogę na allegro wystawić ;-)
najmniejszy dzieciak miał 56 cm i 3550g
największy 58 i 3950
przeciętna 57 cm i około 3700g

Agate Moj Antoś urodził sie juz z tak długimi pazurami, ze niewyobrażam sobie, zebysmy mu nie obcieli przez nastepny miesiac - tzn osobisty - bo ja do dzis do paznokci sie nie dotykam do dzis dnia... :)

Ja też szybko obcięłam paznokietki i nigdy nie używałam żadnych niedrapek
nie wyobrażam sobie w gorącym maju (jeśli będzie gorąco:sorry:) zakładać dzieciątku rękawiczek
chyba że czas pokaże inaczej bo czasami zycie nas zaskakuje
pewnie kupię ze dwie pary tak na wszelki wypadek

mi sie obilo o uszy ze nie obcina sie przez jakies 2-3tygodnie zeby nie byly potem takie twarde ale nie wiem ile w tym prawdy.

Fibbi - dzięki za rady. Ty i Agate macie troszke inne doświadczenia bo i waga i wzrost waszych pociech poczatkowe były inne. Ale to dobrze, dzięki temu zrobię średnią arytmetyczną z waszych postów i liste będe miała jak złoto :-)

Agate widać, że co bobas to inaczej. Mojego od początku stroiliśmy tylko w Pampersy i za każdym razem uważaliśmy, by pieluszka była dobrze założona, wszystkie falbanki rozprostowane, rzepy dobrze zapięte, a siusiak dobrze ułożony :-) Pampki zmienialiśmy też bardzo często bo ok. 10 szt./ dobę (czasami mniej czasami więcej w zależności od potrzeb). Moja przyjaciółka urodzila drugiego synka w październiku i też mówi, że często gdzieś bokiem mu wypływa, a z pierwszym synkiem zdarzało się ale nie tak często. Nie wiem od czego to zależy :confused2: może ciśnienie miał duze:) Jesli chodzi o ulewanie to mój dużo nie ulewał (karmiłam go piersią, po karmieniu zawsze odbijanie), ale się czasem zdarzało i trzeba było przebierać:tak:.

Ostatnia edycja:
Malina ja tez tak uwazam, ze te mamy, ktore jeszcze nie rodzily, to powinny sobie zrobic z tego wszystkiego srednia arytmetyczna. ;-)
Paznokietki to tutaj jedni lekarze mowia, ze miesiac, inni, ze 3 tygodnie nie obcinac. Ja do miesiaca nie obcinalam. A rekawiczki mozna kupic i lekkie bawelniane, z takiej lekkiej bawelny, sa czeso w parze z taka sama lekka bawelniana czapeczka. Z tym majem w Polsce to roznie bywa. Czasem i samo lato jest byle jakie deszczowe. Trudno przewidziec. A takie dziecko, jest przyzwyczajone do temperatury okolo 37 stopni, bo taka mial w brzuchu.

I na przyklad na tej liscie co ze szpitala daja jakie ubranka trzeba miec na porod i na pobyt w szpitalu, to pisze wyraznie, ze niezaleznie od pory roku. I sa tam kaftaniki z dzianinki, czapeczki z dzianinki i takie same rekawiczki i buciki. W to ubieraja dziecko od razu po porodzie, nawet jak jest to lato. I jeszcze do tego wkladaja do takich podgrzewajacych lozeczek na samym poczatku, od razu po porodzie, przez jakies pol godzinki. Bo wiadomo w szpitalu jest klimatyzacja i 37 stopni to tam nawet latem nie ma. Ja mimo tego, ze to maj to bede musiala takie rzeczy kupic, bo tego wymaga moj szpital.

reklama
A ja dziś będąc po wyniki badań wstąpiłam do lumpeksu i kupiłam 17 sztuk ubranek za 11 zł:szok::szok:. Same firmowe (najwęcej H&M). W tym są 2 bluzy, 1 kurteczka, 6 par spodni, 2 pary spodenek, 4 pajacyki, rampersy- i UWAGA kupiłam tak dla równowagi 2 różowe:-p i 2 kaftaniki. Spędziłam tam 1,5 godziny:sorry:.

Do góry